Directiile de sanatate publica si serviciile de urgenta prespitalicesti au activat planurile de masuri pentru zilele caniculare, astfel incat riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din aceasta perioada sa fie reduse.

Ministerul Sanatatii cere serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora, acolo unde numarul solicitarilor este in crestere.

Directiile de sanatate publica colaboreaza cu autoritatile locale, verifica respectarea conditiilor de asigurare a asistentei medicale in unitatile sanitare – asigurarea stocurilor de medicamente de urgenta, in special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de canicula, functionalitatea generatoarelor de rezerva, asigurarea rezervelor de apa proprii ale unitatilor sanitare.

Ministerul Sanatatii a demarat verificarea conditiilor igienico –sanitare, de cazare si alimentatie, din taberele scolare, precum si din unitatile hoteliere si cele de alimentatie, punctele de prim ajutor, unitatile sanitare private de pe Litoral si din Delta Dunarii.

Recomandari pe timp de canicula. Ce spune Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii recomanda sa fie urmate sfaturile medicilor si sa se evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18.

Citeste si:
Ministerul verifica clinica unde un copil a intrat in coma dupa...
Ministerul Sanatatii:...

De asemenea, trebuie evitate activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie ( gradinarit, baschet, alergat etc).

In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide ( intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar consumul unui pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) care deshidrateaza organismul sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Citeste si:
Pacienta din Suceava suspecta de infectie cu coronavirus nu este...
Pacienta din Suceava suspecta...

Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Victor Costache a primit aviz negativ dupa audierile din Parlament
Setari Cookie-uri