Indiferent de nivelul veniturilor familiei si de cheltuilei, oricand poti face economii, daca urmezi cateva ponturi simple. Eficienta energetica a casei tale depinde in mod direct de echipamentele pe care le alegi. Cu decizii bine cantarite si cu modificari in privinta obiceiurilor de consum, rezultatele bune nu vor intarzia sa apara.

Daca si tu cauti combinatia dintre confortul deplin al locuintei si relaxarea conferita de costurile lunare mai mici, trebuie sa stii ca nu este nevoie de sacrificii, ci doar de o informare temeinica.

Opteaza pentru izolarea peretilor casei

Pe perioada sezonului rece, costul intretinerii este intotdeauna mai mare, din cauza functionarii regulate a centralei termice. Daca nu te multumeste randamentul ei, poti opta pentru izolarea exterioara a peretilor casei, fapt care iti va usura vizibil valoarea facturii lunare la gaze. Pentru aceasta, insa, este obligatoriu sa folosesti materialele potrivite si sa apelezi la ajutorul unor meseriasi cu adevarat priceputi. Poti apela la combinatia dintre polistiren, spuma poliuretanica si vata de sticla sau poti merge pe solutii ecologice ca lana, canepa sau celuloza.

Foloseste energie electrica gratuita

Ce poate fi mai rentabil decat sa obtii energie electrica direct de la soare? Panourile fotovoltaice te ajuta sa mentii activitatea unei game largi de echipamente ale casei in parametri, fara a apela la reteaua publica de alimentare cu energie electrica. Fie ca alegi panouri fotovoltaice monocristaline, usor de intretinut si foarte eficiente pe perioada iernii, sau panouri hibride, ce pot fi conectate la un stabilizator sau la un UPS, beneficiile vor fi evidente. Nu doar ca vei avea parte de o functionare continua a consumatorilor, indiferent de fluctuatiile din retea, dar un sistem bine construit te va putea scapa de existenta in sine a facturilor de electricitate.

Alege electrocasnice economice

Valorile inregistrate de apometre si de contorul electric contribuie la cresterea costurilor gospodariei. Daca nu ne-am putea imagina viata fara masina de spalat rufe, cea de spalat vase sau frigider, macar am putea face un minim efort de upgrade, pentru a le aduce in prezent. In cazul in care electrocasncele tale corespund clasei energetice A+ sau A, consumul nu va fi niciodata unul bun, indiferent de restrictiile impuse familiei. Aparatura cu indicator A+++ consuma cu pana la 60% mai putin fata de cele inscrise in categoria A. Cu o investitie insemnata pe moment, poti face o schimbare ale carei efecte benefice sa se intinda pe mult timp.

Citeste si:
Pret record la energia electrica. Motivele cresterii sunt neclare
Pret record la energia...

Nu depinde de reteaua de apa curenta

Uneori, chiar daca domiciliezi intr-o localitate in care ai posibilitatea de a te racorda la o retea de distributie a apei, esti supus riscului de a te confrunta cu intreruperi frecvente ale furnizarii ei. Daca vrei sa nu-ti bati capul cu lipsa apei potabile, ia in considerare posibilitatea de a sapa un put si de a monta un hidrofor cu pompa submersibila. Nu uita sa montezi un filtru preliminar intre pompa si furtunul de suctiune, pentru a avea siguranta ca le vei oferi celor dragi apa de o puritate cat mai mare.

Asigura-ti confort termic la preturi mici

Cazanul cu functionare pe baza de peleti este o alternativa confortabila si eficienta la centrala termica pe gaz. El poate fi instalat intr-o camera speciala sau in beci, pentru ca mirosul pe care il degaja in timpul arderii sa nu deranjeze membrii familiei. Aceasta solutie iti ofera autonomie fata de reteaua de gaz, dar, spre deosebire de o soba obisnuita, iti garanteaza o distribuire uniforma a caldurii, datorita caloriferelor.

Fiecare investitie prin care iti imbunatatesti conditiile de viata iti rasplateste efortul prin scutirea pe termen lung a unor cheltuieli importante. Cu ideile de mai sus si cu un buget cheltuit intelept, vei spori confortul locuintei si vei ramane cu mai multi bani in portofel la sfarsitul lunii.

Citeste si:
Exportul de energie electrica a scazut in primele sapte luni
Exportul de energie electrica...

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Pretul energiei electrice a atins din nou maximul istoric