Achizitionarea unei locuinte reprezinta o decizie extrem de importanta in viata oricarui om si presupune o cheltuiala pe masura. In plus, exista numeroase aspecte la care trebuie sa ai mare grija, astfel incat sa te asiguri ca ti-ai cumparat o locuinta durabila, in care sa te simti ca acasa si pe care sa nu regreti ca ai dat banii.

„Putini sunt cei care isi permit casa visurilor, asa ca un lucru pe care il recomand adeseori cumparatorilor este sa se gandeasca la viitoarea lor locuinta ca la o piatra de temelie spre viitor”, spune Michael Yardney, broker imobiliar, pentru Real Estate.

Chiar daca te vei regasi in situatia de a face un compromis pentru a-ti permite o locuinta al carei pret se incadreaza in bugetul pe care il ai la dispozitie, este important sa stii exact care sunt lucrurile la care nu esti dispus sa renunti. De exemplu, unii cumparatori prefera sa isi ia un apartament mai mare, dar intr-o zona mai indepartata de centru, in timp ce altii nu sunt dispusi sa renunte la avantajele de a locui intr-un cartier bun. Indiferent de prioritatile tale, exista cateva metode prin care iti poti gasi un apartament la preturi mult mai mici decat pretul pietei.

Apartamentele din executari silite, preturi cu pana la 50% mai mici

Pe langa site-urile de profil care publica in mod constant noi apartamente scoase la vanzare, o idee foarte buna este sa arunci un ochi si peste locuintele scoase la vanzare de banci, prin executare silita. De multe ori, pretul acestora este cu mult sub pretul pietei si pot ajunge sa coste cu pana la 50% mai putin. Daca te uiti peste aceste oferte cu apartamente din executari vei observa ca multe dintre ele sunt situate in zone bune si ca ai sanse mari sa gasesti o locuinta pe placul tau printre ele. Dupa cum vezi, preturile variaza in functie de zona in care este situat apartamentul, de dimensiunile sale si de starea in care se afla, dar sunt mult mai ieftine decat ce vezi de obicei pe site-urile de imobiliare.

Negociaza cu proprietarul pana ajungi la o suma convenabila

Majoritatea proprietarilor sunt dispusi sa mai reduca din pretul apartamentului. De regula, discountul aplicat este in jur de 10%, insa daca ai argumentele potrivite, poti incerca sa obtii o reducere si mai mare. De exemplu, multi proprietari sunt dispusi sa lase din pret atunci cand cumparatorul plateste cu banii jos, asa ca daca te afli in aceasta situatie poti prelua initativa si poti face o oferta, mentionand ca poti achita cu bani cash.

De asemenea, daca se intampla sa descoperi unele dezavantaje ale apartamentului, pe care proprietarul le-a omis in anuntul de vanzare, le poti folosi in beneficiul tau, pentru a obtine un pret mai bun. De exemplu, fii atent la anul de constructie al cladirii, la eventualele modificari facute de proprietar in locuinta, la dimensiunea si compartimentarea apartamentului, etajul la care este situat, la potentialele zone cu probleme (locuri in care au existat inundatii sau infiltratii de apa) etc.

Fii propriul tau agent imobiliar

Cei care isi cumpara o locuinta prin intermediul unui agent imobiliar vor plati un comision intre 1 si 5% din valoarea totala a apartamentului. Astfel, cheltuiala ta poate creste chiar si cu 5.000 de euro. Este drept ca sunt putine anunturile publicate direct de proprietari, si nu prin intermediul unei agentii imobiliare, insa daca ai suficient timp la dispozitie sa intrebi printre colegii de serviciu, la prieteni sau prin vecini, s-ar putea sa gasesti pe cineva care sa te puna direct in contact cu un proprietar.

Documenteaza-te bine inainte

Atunci cand incepi sa iti cauti o locuinta, ar trebui sa stii de dinainte care sunt preturile zonei in care vrei sa stai. Compara mai multe anunturi imobiliare, citeste prognozele si evolutia pietei imobiliare si ia in calcul toate detaliile legate de apartamentul pe care mergi sa il vizitezi: de la cat de sigura e zona, distanta fata de mijloacele de transport, pana la costurile de intretinere sau detalii legate de starea generala a apartamentului. De asemenea, un lucru bine de stiut, nu putini sunt cumparatorii carora li se spune ca mai sunt si alte persoane foarte interesate de apartamentul pe care ei il viziteaza. De multe ori, acesta este doar un tertip prin care proprietarul sau agentul imobiliar incearca sa grabeasca o decizie din partea ta. Insa acesta nu ar trebui sa fie niciodata un factor in decizia ta: daca nu esti pe deplin convins ca locuinta respectiva este potrivita pentru tine sau daca nu te-ai vedea locuind acolo, atunci continua sa cauti.

Daca tii cont de aceste sfaturi pe cat de mult posibil, sansele sa iti gasesti un apartament sau o casa pe placul tau, care sa se incadreze in bugetul de care dispui sunt mult mai mari.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Monkey Business Images

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri