Atmosfera din locuinta ta are un impact mai mare decat ai fi crezut asupra starii tale de spirit si a senzatiei pe care o ai de fiecare data cand ajungi acasa. Numeroase studii arata ca o locuinta lipsita de lumina naturala si spatiu ii poate face pe oameni mai iritabili, anxiosi si nu ii ajuta sa se relaxeze si sa se deconecteze de la stresul cotidian.

„Expunerea la lumina naturala este foarte importanta pentru sanatatea noastra mentala si pentru echilibrarea ritmului circadian. Atunci cand traim intr-o locuinta intunecata si inghesuita ne putem simti letargici, pur si simplu pentru ca nu primim suficienta lumina naturala care sa ne trezeasca, sa ne imbunatateasca starea de spirit”, spune psihologul Sarb Johal.

Din fericire, orice locuinta, oricat de mica sau intunecata ar fi, poate fi transformata in una luminoasa, cu o atmosfera calda, in care sa te simti confortabil si relaxat. Tot ce ai de facut este sa pui in practica cateva trucuri de amenajare interioara care sa maximizeze potentialul spatiului de care dispui:

Decoreaza in culori deschise si contraste alese inteligent

Stim deja ca nuantele deschise pot „pacali” optic si pot face o incapere sa para mai mare si mai luminoasa. O zugraveala in culori deschise reflecta lumina, facand intreg spatiul sa para deschis, aerisit, maximizand astfel lumina naturala care patrunde in camera. Pe de alta parte, culorile inchise absorb lumina, iar spatiul este micsorat optic. Nu este nevoie sa zugravesti toate incaperile in alb, ci poti opta si pentru tonuri pastelate sau pentru culori neutre, precum bej sau gri.

Contrastele pot crea iluzia de adancime a unei incaperi si cel mai simplu mod prin care poti face acest lucru este sa alegi niste rame mai inchise la culoare pentru ferestre sau sa zugravesti partea inferioara a pervazului. Astfel, orice incapere va parea mai spatioasa si mai aerisita.

Profita din plin de lumina naturala

O greseala pe care o fac multi dintre cei care isi decoreaza casa este ca aleg draperii grele, opace, care nu numai ca micsoreaza optic spatiul, dar impiedica lumina sa patrunda in camera. Cea mai buna modalitate prin care poti profita de lumina naturala este sa optezi pentru niste draperii sau perdele fabricate dintr-un material usor transparent si fluid, care sa lase lumina sa intre in camera.

O alta varianta este sa te asiguri ca draperiile nu raman trase pe timpul zilei. Iar daca nu ai o priveliste care sa te faca sa vrei sa expui ferestrele, poti incerca un truc: decoreaza pervazul cu ghivece cu plante de dimensiuni si culori diferite. Acestea vor anima instantaneu zona respectiva, si, ca un bonus, te vei bucura si de un aer mai proaspat si mai curat in casa.

Pastreaza proportiile cand alegi mobilierul

Piesele masive de mobilier sunt mai degraba potrivite pentru casele mari, unde spatiul este dificil de acoperit. Atunci cand explorezi ofertele la case de vanzare, cu siguranta acorzi atentie si suprafetei disponibile, precum si compartimentarii. De exemplu, casele spatioase, pe doua etaje, unde ai spatiu suficient pentru a-ti exersa creativitatea si a-ti pune in practica toate ideile, iti permit sa amenajezi incaperile folosind si piese masive de mobilier. O biblioteca mare, din lemn masiv, va arata foarte elegant in orice living spatios, in timp ce un pat king-size va „umple” vizual un dormitor de dimensiuni generoase.

Pe de alta parte, intr-un apartament micut, mobilierul masiv amplifica senzatia de spatiu aglomerat si ingust. In schimb, nu vei da gres daca vei miza pe mobilierul modular, usor de organizat in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie. Ai grija sa tii cont si de proportiile incaperii. De exemplu, mobilierul foarte inalt va face ca tavanul sa para mai jos decat este de fapt. Alege intotdeauna piese de mobilier care sa se incadreze cat mai bine in camera pe care o decorezi si care sa nu o acapareze cu totul.

In plus, tine cont si de faptul ca mobilierul ales in aceeasi nuanta cu cea a zugravelii va crea iluzia de spatiu mai mare si iti va permite sa integrezi in design si un fotoliu mai mare, colorat, sau o piesa de mobilier mai voluminoasa, fara sa incarce inestetic spatiul.

Organizeaza-ti lucrurile ca la carte

Dezordinea este cel mai mare inamic al incaperilor din locuinta ta. Cu cat camerele din locuinta ta sunt mai bine organizate si curate, cu atat ele vor arata mai aerisit si spatios. Investeste in spatii inteligente pentru depozitare, evita sa agati prea multe tablouri sau decoratiuni prin casa si rezuma-te eventual doar la o singura piesa de tip „statement”, care sa creeze un punct de focalizare care atrage privirile.

De altfel, poti miza si pe o piesa de mobilier pentru a crea acest punct focal. In dormitor, acesta va fi reprezentat de pat, in timp ce in living poti amenaja restul decorului pornind de la coltar sau canapea.

Oglinzile plasate strategic pot face minuni

Oglinzile pot face orice incapere sa para instantaneu mult mai mare, intrucat creeaza iluzia de adancime. In plus, oglinzile reflecta lumina, ceea ce iti va oferi un plus de luminozitate in casa. Exista doua modalitati in care te poti folosi de potentialul oglinzilor. In primul rand, poti plasa una langa o fereastra, astfel incat aceasta sa reflecte privelistea de afara. Pe de alta parte, o oglinda amplasata pe peretele opus geamului va capta si reflecta mai multa lumina in intreaga incapere.

De asemenea, si mobilierul cu usi cu oglinzi poate fi util, mai ales in incaperile in care spatiul nu iti permite sa fii foarte creativ. De exemplu, in dormitor, poti alege un dulap cu usi glisante, cu oglinzi. Acesta nu numai ca este foarte practic, dar va face minuni pentru aspectul intregii incaperi.

Sursa foto: Milly Eaton from Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri