"Ghidul supravietuitorului de cancer", conceput de Societatea Europeana de Oncologie Medicala (ESMO) si Coalitia Europeana a Pacientilor cu Cancer (ECPC), in colaborare cu Societatea Internationala a Psiho-oncologilor (IPOS) a fost lansat in limba romana, cu ajutorul Asociatiei Bolnavilor de Cancer (ABC), a Institutului Oncologic Bucuresti si MSD Romania.

Ghidul ofera supravietuitorilor informatii despre cum sa imbunatateasca diferite aspecte ale vietii de la nutritie, activitati fizice, managementul stressului, pana la cresterea imunitatii Supravietuitorii de cancer sunt incurajati sa adopte un stil de viata care poate reduce riscul de recidiva.

Supravietuirea se concentreaza asupra sanatatii si aspectelor fizice, psihologice, sociale si economice care afecteaza pacientii dupa incheierea tratamentului primar pentru cancer. Supravietuitorii de cancer post-tratament sunt persoanele care nu mai prezinta boala dupa incheierea tratamentului, persoanele care primesc in continuare tratament pentru a reduce riscul de recidiva a cancerului si persoanele care au boala sub control si putine simptome, care primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boala cronica.

"Ghidul este cel mai important instrument de onco-planning de dupa lansarea conceptului de supravietuire oncoloica din 1985. Datele arata ca intre 30% si 50% dintre supravietuitorii de cancer sufera de distres oncologic suficient de semnificativ pentru a justifica interventia onco-psihologului”, explica Degi Csaba, Director IPOS.

Supravietuirea este o experienta unica si continua, diferita pentru fiecare persoana in parte. Este esential ca fostii pacienti sa gaseasca o metoda de a duce in continuare o viata satisfacatoare si de a reveni pe cat posibil la aspectele importante ale vietii lor de dinaintea diagnosticului de cancer.

Citeste si:
Airbus a construit un dispozitiv care poate ”mirosi” pericolele...
Airbus și Koniku au construit...

Ghidul Supravietuitorului de Cancer poate fi descarcat de aici

Cancerul este a doua cauza de deces in lume, aproape 10 milioane de persoane pierd lupta cu aceasta boala in fiecare an. Dar cel putin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile. Pana la 3,7 milioane vieti pot fi salvate in fiecare an prin implementarea cu resurse adecvate a strategiilor de prevenire, depistare precoce si tratament al cancerelor.

In 2018, la nivel national, s-a estimat un numar de peste 83 de mii de cazuri noi de cancer. Decesele provocate de aceasta boala se estimeaza ca au ajuns la 50.902 persoane, anul trecut. Numarul bolnavilor ramasi in evidenta nationala in perioada ianuarie-septembrie 2018 a fost de 488.824 de persoane comparativ cu 469.624 bolnavi ramasi in evidenta in aceeasi perioada a anului 20172.

Citeste si:
Auchan a finalizat amenajarea unității din Cluj pentru bolnavii de...
Auchan și autoritățile locale...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Citește și
Top 10 cele mai sigure locuri de călătorit în Europa în 2020
Setari Cookie-uri