Romanii sunt in top 5 europeni pentru care nivelul financiar este important in continuarea sau intreruperea unei relatii sentimentale

Nivelul veniturilor financiare si discutiile pe aceasta tema reprezinta un factor decisiv in evolutia unei relatii sentimentale, atat pentru femei cat si pentru barbati.

Raportul European al Platilor Consumatorilor realizat de Intrum Romania, parte a grupului Intrum, lider in credit management si colectare de creante, editia 2019-2020, prezinta date de interes public cu privire la situatia financiara a romanilor si a moduluiin care viata personala este direct influentatade situatia materiala a partenerilor.

In ceea ce priveste motivele pentru care unul dintre parteneri continua o relatie sentimentala, 20% dintre barbatii din Romania, respectiv 16% dintre femeile din Romania declara ca situatia financiara este un element decisiv. Acest procent este in crestere cu 5% fata de 2018, cand doar 13% dintre romani erau de acord cu acest aspect. Media la nivel european este de 15%, iar romanii se afla in top 5 locuitori ai Europei pentru care situatia financiara a partenerului atarna decisiv in continuarea unei relatii. In topul clasamentului se afla din nou Cehia (38%), Slovacia (23%), Polonia si Franta (20%).

Astfel, chestiunile financiare reprezinta o sursa de tensiune in cuplu pentru 24% dintre romani, mai exact pentru 23% dintre barbati si 25% dintre femei. Acestia sustin ca discutiile pe teme financiare sunt generatoare de neplaceri in viata de cuplu. La nivel european, 26% dintre respondenti sustin de asemenea acelasi lucru, locuitorii din Cehia (42%), Grecia (39%) si Letonia (36%) fiind foarte afectati de aceste subiecte.

Citeste si:
De ce merită să întâlnești și în viața reală o persoană de pe...
De ce merită să întâlnești și...

Desi o comunicare deschisa ar putea rezolva aceste probleme, 24% dintre romani nu se simt deloc confortabil in cuplu cu discutiile deschise despre zona financiara. Laniveleuropean, 23% dintre consumatori se confrunta, de asemenea,cu aceasta problema.

Studiul releva si ca achizitia in viitor a unei locuinte este direct influentata de situatia financiara. Astfel, 52% dintre romani sunt pesimisti cu privire la cumpararea in viitor a unei locuinte. Media la nivel european este de 44%,iar tarile care prevad o putere de cumparare ridicata pentru o locuinta sunt Danemarca, Germania, Cehia si Olanda.

In ceea ce priveste inchirierea unei locuinte, doar 10% dintre consumatorii romani ar prefera un contract de chirie in favoarea unuia de credit imobiliar. Media europeana cu privire la acest aspect este de 18%.

Pentru realizarea Raportului European al Platilor Consumatorilor au fost analizate raspunsurile a 24 004 respondenti din 24 de tari din Europa (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria). Pentru editia dedicata Romaniei, au fost intervievati 1007 respondenti cu varste intre 18-65 ani. Esantionul a fost format din 51% femei si 49% barbati iar studiul a fost desfasurat in septembrie 2019.

Citeste si:
ASF Italia îndeamnă la reglementarea criptomonedelor
ASF Italia îndeamnă la...

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Setari Cookie-uri