Cristina Neagu este singura sportivă din istorie care a câștigat de patru ori titlul de ”cea mai bună jucătoare din lume” în clasamentul IHF (International Handball Federation). În plus, Cristina este și singurul sportiv român care a obținut de patru ori titlul de “cel mai bun din lume” în istoria sportului autohton. Handbalista nu este însă un model doar pentru cei care își doresc să devină sportivi de performanță, ci și pentru toți cei care vor să își transforme pasiunea în meserie.

Cu doar o zi înaintea ultimului meci al CSM-ului în Grupele Principale ale Ligii Campionilor la handbal feminin, Cristina a vorbit, într-un interviu acordat Wall-Street, despre performanță, sacrificii, încurajarea copiilor pentru a face mai multă mișcare sau ce își dorește să facă după ce va renunța la sport.

Wall-Street: Atunci când te-ai apucat de sport, ce credeai că înseamnă performanța? Cum ți s-a schimbat această percepție de-a lungul timpului?

Cristina Neagu: La început nu știam ce înseamnă performanța, era pur și simplu vorba de plăcerea de a juca. Acum știu că poți performa dacă faci ceea ce faci cu pasiune, ești perseverent, dispus mereu să înveți și, mai ales, să muncești foarte mult. Sportul te învață să-ți depășești barierele fizice și psihice, iar munca zilnică, dedicarea și ambiția reprezintă drumul spre performanță.

Mă consider norocoasă pentru că am șansa să am o meserie pe care o iubesc.

Wall-Street: Ai atins cel mai înalt nivel de succes pe plan profesional. Care sunt principalele sacrificii pe care le-ai făcut sau încă le faci și care ar fi cea mai mare satisfacție?

Cristina Neagu: Nu le privesc neapărat ca pe niște sacrificii, pentru că fac ceva ce iubesc și atunci merită să investesc timp și muncă în asta. Pentru mulți pare că dedicarea aceasta, încă din copilărie, este un preț plătit, dar eu nu o simt așa. Emoțiile și trăirile sunt unice. Mă consider norocoasă pentru că am șansa să am o meserie pe care o iubesc.

Părinții trebuie să fie mai conștienți de beneficiile sportului, dincolo de condiția fizică: copiii pot învăța enorm din sport și pot deprinde niște abilități care să îi ajute în orice carieră ar urma.

Wall-Street: Ce părere ai despre faptul că din ce în ce mai mulți copii sunt sedentari, alegând mai degrabă să stea pe tabletă sau pe telefon decât să alerge sau să practice un alt sport? Dacă ai avea putere de decizie, cum ai încuraja copiii să facă sport?

Cristina Neagu: Cred că cea mai mare responsabilitate pentru sedentarismul copiilor o poartă cei care le decid programul - părinții și școala.
Cu siguranță că trebuie să existe mai multe programe care să îi încurajeze să facă sport la școală, iar părinții trebuie să fie mai conștienți de beneficiile sportului, dincolo de condiția fizică: copiii pot învăța enorm din sport și pot deprinde niște abilități care să îi ajute în orice carieră ar urma. Când eram copil, joaca din curtea școlii era principala bucurie a noastră. Indiferent de sporturile la care ne provocam unii pe alții, făceam asta în tot timpul liber.

Wall-Street: Cu banii pe care i-ai făcut din sport, te gândești să dezvolți vreo afacere? Dacă da, care ar fi domeniile în care ți-ar plăcea să investești?

Cristina Neagu: În acest moment mă concentrez pe ce am de făcut pe terenul de handbal, mai am încă obiective importante atât cu echipa națională cât și cu cea de club. Dar cu siguranță mă gândesc și la ce voi face în viitor. Sigur că mă gândesc la cum va arăta viața după sport, cred că orice sportiv trebuie să o facă. Chiar în această perioadă lucrez, împreună cu echipa mea de la Sports HUB, la câteva proiecte despre care veți afla în curând, în mod special unul care se adresează copiilor.

Rămâi sus numai când ești constant în ceea ce faci și privești lucrurile pe termen lung.

Wall-Street: Cum e să fii de patru ori cea mai bună jucătoare de handbal a lumii? Ce te mai motivează să lupți în continuare pentru a fi cea mai bună după ce ai obținut titlul acesta de patru ori?

Cristina Neagu: Am ajuns să fiu de patru ori cea mai bună jucătoare din lume pentru că mi-am dorit mereu mai mult. Am privit în viitor și am avut mereu noi obiective. Rămâi sus numai când ești constant în ceea ce faci și privești lucrurile pe termen lung. Dacă stai în zona de confort nu mai poți progresa. Ca sportiv, e foarte greu să ajungi în vârf, dar mult mai greu să te menții acolo. De mulți ani reușesc să mă mențin în top în ciuda accidentărilor de care am avut parte, iar lucrul ăsta mă face mândră.

Wall-Street: De la televizor sau din tribună, toți ne pricepem la sport și credem că am fi mai buni decât cei de pe teren. Cât muncește un sportiv pentru a ajunge în topul mondial?

Cristina Neagu: Un sportiv de top mondial muncește pentru poziția lui prin fiecare alegere pe care o face, zi de zi. Când ai ajuns la un anumit nivel, munca nu se mai numără doar în ore petrecute la sală sau pe teren. Restul orelor din fiecare zi trebuie să susțină efortul de acolo.

Cea mai mare dorință a mea este o medalie de aur cu echipa națională.

Wall-Street: Regreți că ai făcut sau nu ai realizat ceva în cariera ta sportivă?

Cristina Neagu: Cea mai mare dorință a mea este o medalie de aur cu echipa națională. Mi-ar fi plăcut să o am deja, dar nu l-aș numi regret. Regrete aș avea dacă aș ști că puteam face mai mult și nu am încercat, ceea nu este cazul. Mereu am încercat să fac cele mai bune lucruri posibile, să dau totul în situația în care eram.

Deși familia m-a susținut în practicarea unui sport, ei nu s-au implicat foarte mult, nu în felul în care sunt acum părinții prezenți în activitatea copiilor.

Wall-Street: Știu că nu te tragi dintr-o familie foarte bogată. Cât de costisitor este să faci sport în România și cât de mult a contat pentru tine suportul și încrederea familiei?

Cristina Neagu: Am ajuns singură la handbal și, deși familia m-a susținut în practicarea unui sport, ei nu s-au implicat foarte mult, nu în felul în care sunt acum părinții prezenți în activitatea copiilor. Erau alte vremuri, clubul la care activam era club sportiv școlar, nu plăteam pentru a merge la handbal, cum se întâmplă acum pentru cei mai mulți. Indiferent de resurse, sunt lucruri mai importante care derivă de acolo.

Wall-Street: Ce sportiv (nu musai handbalist) admiri?

Cristina Neagu: La nivel mondial îl admir foarte mult pe Roger Federer.

Wall-Street: Ce hobby-uri ai?

Cristina Neagu: În timpul liber îmi place să mă relaxez, să merg la cinematograf sau să citesc o carte.

Wall-Street: Care sunt destinațiile de vacanță preferate?

Cristina Neagu: Cu siguranță destinațiile care includ plajă și mare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri