Dacă te-ai săturat de traiul la oraș, dintr-o metropolă, și te-ai gândit să te retragi la țară, nu ești singurul. În ultimii ani, chiar și în România a luat amploare fenomenul de reconsiderare a vieții la țară, definit de sociologi ca „downshifting”, tradus ad litteram drept trecerea motorului într-o viteză inferioară și înțeles ca încetinirea ritmului, a intensității, a vitezei cu care trăim și, mai ales, muncim. În țări ca Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă și Elveția, această mișcare socială are o vechime de peste două decenii, iar exemplul a început să prindă teren în foarte multe alte state europene.

Scriitorul și ecologistul John Seymour, în cartea „Întoarcerea la obârșie. Cartea completă a auto-suficienței”, prezintă avantajele vieții la țară, o debranșare de la un ritm nebunesc de viață în favoarea unei existențe liniștite.

Dacă vrei să faci acest pas, va trebui să îți asumi și să faci câteva schimbări.

Crearea unor condiții foarte bune

Chiar dacă te retragi într-un sat, nu înseamnă că trebuie să abdici de la standardele tale de viață. Încearcă să refaci, în măsura în care ai suficiente resurse financiare, casa pe care ai moștenit-o sau pe care ai achiziționat-o, să te asiguri că ai apă curentă, căldură. De asemenea, nu neglija spațiul înconjurător, investește în gardul care delimitează proprietatea, mai ales dacă vecinii dețin animale, precum și în împrejurimi. De exemplu, cumpără mobilier gradina, o pergolă, dacă este cazul, iar dacă ești pasionat de anumite decorațiuni de exterior, cum ar fi piticii de exterior, nu ezita să dai curs tuturor dorințelor tale. Dacă aveai anumite plăceri pe care le cultivai înainte de această decizie, încearcă să te adaptezi la situație.

Dacă, de exemplu, obișnuiai să ieși la cafea dimineața, în drum spre muncă, cumpără-ți un espressor și încearcă să te răsfeți zilnic cu o ceașcă din această licoare savuroasă.

Automatizarea treburilor casnice

Dacă te decizi să te retragi la țară, mai ales dacă ai un job remote și poți să lucrezi de oriunde, încearcă să te poți bucura mai mult de natură, nu pierde mult timp pentru a face curățenie și automatizează cât de mult poți treburile casnice. Chiar dacă necesită o investiție considerabilă, folosește cât mai multe obiecte electrocasnice noi sau la mâna a doua care să eficientizeze cât mai multe procese în casă: o mașină de spălat rufe, un aspirator, un robot de bucătărie, o stație de călcat.

De asemenea, ia în calcul să îți cumperi o mașină dacă nu ai deja una pentru că va fi o necesitate, mai ales dacă vei locui la o distanță considerabilă de cel mai apropiat oraș și, implicit, de supermarketuri.

Dacă vei simți nevoia, poți să crești și animale. Înainte de a te aventura să crești găini și porci, limitează-te la animalele de companie, la câini și pisici. În timp, după ce te vei obișnui cu noul stil de viață și te vei familiariza cu tot ceea ce presupune creșterea animalelor de curte, poți începe să te gândești la această posibilitate.

Dacă îți dorești să îți schimbi modul de viață, nu ezita să faci acest lucru, însă nu abdica de la standardele de viață și de la confort. La țară poți avea aceleași condiții ca la oraș, însă vei fi nevoit să faci mai multe investiții considerabile.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri