Deși pare încă devreme, organizatorii Electric Castle sunt în toiul pregătirilor pentru ediția de anul viitor. Concerte vor fi la Castelul Bonțida, în județul Cluj, așa cum se desfășoară în mod tradițional, dar și la Brașov, acolo unde primele show-uri marca EC vor avea loc pe terenul fostei platforme Rulmentul, cunoscută ca fiind una din cele mai prolifice uzine din perioada comunistă. De unde a pornit ideea de a organiza Electric Castle și în orașul de sub Tâmpa?

Ținute în condiții speciale anul acesta, festivalurile de muzică și-au făcut din nou loc ca opțiune de distracție și de petrecere a timpului liber, după mai bine de un an și jumătate de pauză. În 2021, certificatul verde a fost poarta de intrare la Electric Castle, eveniment care și la această ediție și-a păstrat vie componenta de diversitate cultural artistică. Festivalul oferă un meniu de activități 24 de ore din 24, de la cele mai relaxante, la unele pline de adrenalină, muzicale și non-muzicale.

Pentru 2022, organizatorii Electric Castle se arată mai mult decât optimiști și speră că în 2022 „pandemia va fi îmblânzită și în România, ca în Europa de Vest și că viețile oamenilor se vor bucura de mai multă predictibilitate”, iar planurile lor pentru vară vor putea fi reluate cu încredere, a declarat într-un interviu wall-street.ro, Ema Prisca, Chief Marketing Officer Electric Castle.

Gorillaz, Twenty One Pilots și Deftones sunt headlinerii festivalului care vor urca pe scena EC vara viitoare, în perioada 13 – 17 iulie 2022, fiind trupe reconfirmate anul acesta.

Ne uităm după artiști în zone alternative, pentru că vrem să facem posibilă descoperirea, surpriza celor care vin la festival. Experiența muzicală devine memorabilă când te îmbogățește, când pleci de la festival cu o trupă sau un artist nou pe lista ta de preferați. Mereu headlinerii de pe scena principală au fost artiști puternici de live, iar Gorillaz din ediția de la anul reflectă această intenție.

- Ema Prisca (foto), Chief Marketing Officer Electric Castle -

Ema Prisca, Electric Castle

Electric Castle, pentru prima dată la Brașov

Noutatea din 2022 a Electric Castle este că festivalul va ajunge și la Brașov. Pe lângă ediția ce are loc, în mod tradițional, în vecinătatea Castelului Bánffy, din comuna Bonțida (județul Cluj), organizatorii lucrează la un concept nou de festival, la Brașov.

Evenimentul se va desfășura pe terenul fostei platforme Rulmentul, un spațiu de 32 de hectare care a găzduit cea mai prolifică uzină din perioada comunistă, considerată de mulți o emblemă a socialismului românesc de la acea vreme. Halele uriașe părăsite, câinii vagabonzi, dar și nostalgia unor vremuri deja apuse vor fi curând șterse cu buretele pentru a face loc primului Electric Castle desfășurat în afara Clujului.

Platforma Rulmentul BrasovFoto: Facebook / Primaria municipiului Brașov

Platforma Rulmentul Brasov

Foto: Facebook / Allen Coliban

Parcul Rulmentul este acum un spațiu al decadenței, al ruginii și al distrugerii care necesită intervenții serioase pentru a-l aduce într-un stadiu utilizabil. Electric Castle însă, ca organizație, a făcut mereu lucrurile the hard way. Intenția a fost să găsească scenariul autentic cu care să vină în întâmpinarea unor Millennials și GenZ-ers, sensibili la experiențe, la `a deveni` și mai puțin la `a avea`, este de părere Ema Prisca.

La începutul anului, municipalitatea din Brașov anunțase că pentru acest teren s-a lansat un amplu proiect de reconversie urbană, prin care platforma Rulmentul să devină un parc. Investiția se ridică la 9 milioane de euro, bani obținuți din fonduri europene. Allen Coliban își exprima atunci dorința ca și în Brașov să existe parcuri mari, similare cu cele de peste hotare, cu spații verzi întinse, loc în care organizatorii Electric Castle au văzut o oportunitate.

La Brașov vom crea alt concept de festival, o altă experiență. În acest moment, avem un parteneriat agreat cu Primăria Brașov de organizare, dar suntem într-o fază incipientă de concepție (...) Rulmentul oferă un spațiu unic, cu un caracter puternic, care ar putea plasa un concept de festival într-o linie de reconversie culturală, post-industrială, existentă în toată Europa și SUA, și inexistentă la noi.

- Ema Prisca (foto), Chief Marketing Officer Electric Castle -

platforma rulmentul brasov Electric CastleFoto: Facebook/ Electric Castle

Patrimoniul a jucat mereu un rol important în cultura Electric Castle. Castelul Banffy se reface de câțiva ani și prin prisma ajutorului financiar acordat prin fonduri care provin de la Festival Tickets Management, compania clujeană care deține brandul Electric Castle. Inițiativa unui festival EC la Brașov a pornit și cu un scop clar: să lărgească gradul de diversitate cultural-artistic al orașului și să-l facă un și mai mare punct de atracție turistică.

Rulmentul găzduiește edificii ce vor face parte, să sperăm, din patrimoniul industrial al României. Ne interesează prezervarea lor și re-contextualizarea lor culturală”, a mai adăugat Ema.

„Pe scena de la Brașov ar putea urca: Fatboy Slim, Nina Kraviz, Olof Dreijer, Dax J, I Hate Models, Francois X, Amelie Lens, Bicep, Anastasia Kristensen, Mind Against, Kobosil, Joyhauser, Farrago, YokoO, Terry Francis, Anna Wall”, a anunțat Primăria municipiului Brașov, pe pagina sa de Facebook, odată cu semnarea protocolului de colaborare cu organizatorii Electric Castle.

Recent, Primăria Brașov a semnat un contract de colaborare și cu organizatorii Untold, pentru evenimente în Poiana Brașov. Alături de creatorii Electric Castle, cele două mari festivaluri își vor pune și amprenta în dezvoltarea orașului de sub Tâmpa. Amploarea acestor două mari evenimente de entertainment înseamnă un aport consistent de consumatori pentru industria brașoveană de hosting și HoReCa, ce creează ulterior și câteva mii de locuri de muncă temporare pentru brașoveni.

Lipsă de specialiști și în industria cultural-artistică

Pentru câteva luni bune din acest an, edițiile din 2021 ale marilor festivaluri din România au fost ținute în viață doar de optimismul venit din partea participanților și organizatorilor, aceștia din urmă confruntându-se cu goluri mari în relaționarea cu autoritățile naționale. Predictibilitatea a lipsit și în industria de evenimente muzicale, situație care i-a forțat pe mulți angajați din acest sector să se reconvertească profesional.

„Țări din vestul Europei cu industrii puternice de festivaluri, precum Olanda, Belgia, Danemarca, Germania, Spania au acordat un sprijin solid organizatorilor de evenimente, festivaluri și activități culturale. La noi, situația a fost austeră. Industria de evenimente muzicale si spectacole este profund afectată. Majoritatea lucrătorilor din această industrie (lucrători de tip gig workers) au trebuit să se reprofileze, ceea ce crește posibilitatea să ne confruntăm cu o lipsă de profesioniști pe viitor”, a mai precizat Ema Prisca.

Electric Castle a primit anul acesta și statutul de „superbrand”, acordat de Organizaţia internațională Superbrands, de la Londra. Festivalul și-a căpătat în timp un loc special în inimile românilor, care în anii trecuți rămâneau în număr mare în fața scenelor de la Castelul Bonțida, chiar și în ciuda ploilor masive.

Sursa foto: Facebook / Allen Coliban

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri