Cornel Păduraru, antreprenor român, deținător de franciză și unul dintre reprezentanții lanțului de Shaormerii Băneasa, este de părere că viitorul mediului de business va fi definit de existența lanțurilor de afaceri, în detrimentul celor individuale. ”E foarte scump să deschizi un business individual, comparativ cu alipirea la un lanț de business, stabil și deja existent”, a declarat Păduraru, într-o discuție cu wall-street.ro.

Păduraru explică faptul că businessurile artizanale, care vin cu ceva inedit pe piață, ar putea reprezenta o excepție, însă cele care nu aduc neapărat o noutate se vor dezvolta cu dificultate.

„E foarte scump să deschizi un nou brand de shaormerii, spre exemplu, când există deja lanțuri cunoscute și extinse în piață, cu care poți colabora în sistem de franciză. Dacă e vorba și de un antreprenor la început de drum, fără experiență, îi va fi foarte greu să găsească și să negocieze cu furnizorii”, a declarat Păduraru.

***Antreprenorul se referă la faptul că furnizorii vor profita de noutatea businessului și vor veni cu prețuri mai mari, față de ceea ce oferă lanțurilor cu care au contracte încheiate de zeci de luni.

Totodată, acesta menționează că România este încă ”novice” în ceea ce privește sistemul de franciză, iar antreprenorii pot profita de această oportunitate.

Păduraru susține că România se află la trecerea de la antreprenorii din 1990, care s-au dezvoltat imediat după Revoluție, și copiii acestora, care le moștenesc businessurile și noul val de tineri.

În acest sens, antreprenorul insistă că e mult mai ușor să deschizi un business în România, decât să pleci în străinătate.

”Vestul e atât de așezat din punct de vedere al afacerilor și inovației, încât e foarte dificil să îți faci loc cu vreo idee nouă. Să luăm exemplul orașului Vâlcea, un oraș mic, pe care mulți antreprenori îl ignoră. Dar nimeni nu știe care este puterea de cumpărare în această zonă, din ce anume trăiesc oamenii de acolo sau unde sunt angajați”, a explicat acesta.

Pe lângă Vâlcea, Păduraru a făcut referire și la Codlea, care, în viitorul apropiat, se va afla lângă aeroport și care, în opinia sa, are nevoie de dezvoltare pentru a putea susține un potențial număr de turiști.

„Să nu uităm nici de războiul din Ucraina, care a făcut ca portul Constanța să duduie. În plus, avem soldați mutați în România, ceea ce înseamnă că trebuie să le dăm de mâncare, să creștem calitatea serviciilor”, a adăugat acesta.

România, o țară cu taxare joasă

Continuând comparația cu Occidentul, Păduraru susține că România încă este o țară cu taxare joasă, fapt de care tinerii antreprenori pot profita.

”Când a fost criza din 2008, românii își permiteau cel mult un concediu. Acum, vedem oameni care pleacă în vacanță și de două-trei ori pe an”, a adăugat acesta.

Cât despre mirajul Vestului, Păduraru îl sparge folosindu-se tot de exemplul cu shaormeriile.

”Un shaormar cu experiență poate ajunge la 1.500 de euro net/lună în România, însă mulți preferă să plece în străinătate pentru același job și să plătească chirii la fel de scumpe. Oamenii au senzația că odată deschis businessul încep să cadă târnele cu bani. Trebuie să muncești cinci ani, nu cinci luni”, a mai spus Păduraru.

Nu în ultimul rând, acesta a ținut să precizeze că antreprenoriatul înseamnă că trebuie să fii acolo să faci, chiar și când nu ai chef să faci.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri