Ne petrecem o bună parte din viață în interiorul casei, iar pandemia a schimbat relația oamenilor cu propriile lor locuințe. Fiindcă a trebuit să ne transformăm propria sufragerie în birou sau zonă de antrenament, multă lume a acordat o atenție mai mare mobilării și renovării locuinței în această perioadă. Studiul „Back to home”, realizat de agenția McCann, arată cum s-au schimbat preferințele românilor în materie de renovare și care sunt magazinele lor preferate.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1007 persoane cu vârste cuprinse între 18-55 ani care locuiesc în mediul urban sau zonele din apropierea orașelor mari. Au fost chestionate persoanele care au achiziționat în ultimele 12 luni sau intenționează să achiziționeze cel puțin un produs din categoriile din magazinele/retail de DIY relevante pentru reparații. Studiul a fost realizat de către Ștefan Chirițescu (Chief Strategy Officer), Andrei Florian (Senior Strategic Planner) de la McCann Bucharest și Larisa Mereuta, Head of Analytics & Insights, UM România.

Încăperile pe care le folosești cel mai mult te definesc și pot să contribuie la confortul pe care îl resimți zi de zi. Pentru a aduce un strop de strălucire în casele lor, cei mai mulți români au cumpărat în ultimul an decorațiuni. Conform studiului, 59% dintre românii intervievați au achiziționat obiecte de decor sau articole de menaj.

Electrocasnicele se află pe locul al doilea în deciziile românilor de a schimba ceva în casele lor. Aproape jumătate dintre respondenți (49%) au declarat că au cumpărat electrocasnice noi anul trecut, iar 36% spun că urmează să facă acest lucru.

Mobila are și ea un loc important în viața și casele românilor. Te face o canapea nouă mai fericit sau un birou mai productiv pentru munca de acasă? Nu știm sigur dacă niște bucăți de lemn pot avea acest efect, însă, 46% dintre respondenți și-au cumpărat mobilă anul trecut, iar acest trend se menține; 42% dintre respondenți spun că plănuiesc să-și schimbe mobila.

Citiți și: Mobilă în rate: Cum să cumperi mobilier de la Mobexpert cu plata eșalonată în 36 de rate fără dobândă.

Nu doar natura prinde mai multă culoare când vine toamna. Intențiile românilor în materie de renovat nu ocolesc zugrăvirea locuinței. Dintre cei chestionați, 41% au răspuns că intenționează să își vopsească locuința sau diferite obiecte.

Sursă imagine: McCann și UM România

Care sunt magazinele preferate ale românilor când vor să renoveze

Românii îți doresc ca într-un singur drum să rezolve toate sarcinile premergătoare renovării. Înafară de magazinele specifice de bricolaj, hypermarketul a devenit și el o opțiune viabilă fiindcă cele mai multe au o gamă largă de produse pentru casă de la scule și unelte pană la vopsea.

Magazinul preferat al românilor când vine vorba de renovat este Dedeman. Magazinul de bricolaj a fost ales de către 55% dintre respondenți și s-a clasat detașat pe primul loc al preferințelor. Am doilea loc este ocupat de cumpărăturile online, 26% au răspuns că atunci când vor să renoveze fac cumpărături de pe Emag. Următoarele magazine din top sunt Leroy Merlin (25%), Ikea (21%) și Brico Depot (20%).

În funcție de ce aleg românii un magazin sau altul?

Răsunetul inflației se observă în alegerile românilor legate de locul de unde își face cumărăturile atunci când vrea să renoveze sau să decoreze. Cei mai mulți respondenți 76% au răspuns că aleg magazinul în funcție de prețul produselor. Pe locul al doilea în funcție de care un român alege un magazin sau altul este calitatea produselor, urmat de varietatea produselor pe care le are acel magazin și de cât de departe este de casă.

Citiți și: Un nou magazin de design interior se lansează pe piața din România.

Sursă imagine: McCann și UM România

Citiți și: Cum s-ar putea scumpi electrocasnicele din cauza unei modificări a legii privind deșeurile.

Cine sunt românii care decorează cel mai des: cuplurile tinere sau familiile

Dintre categoriile intervievate, persoanele care împart casa cu rudele sau familia au cea mai mare tendință de a renova. Aproape jumătate dintre respondenții care fac parte din această categorie (48%) plănuiesc să vopsească locuința, iar 45% dintre aceștia intenționează să îți schimbe mobila.

La polul opus stau cuplurile fără copii care nu pare că dau atât de mult interes pentru renovarea locuinței. Din această categorie doar 37% spun că vor să zugrăvească sau să cumpere decorațiuni pentru casa lor.

Sursă imagine: McCann și UM România

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri