Sărbătorile de Crăciun sunt momentul în care românii nu uită să stropească toate bucatele cu băuturi care să le sporească savoarea. Proprietara Cramei Avincis a venit cu un set de recomandări despre cum să te bucuri de paharele de vin fără mahmureala de a doua zi și cu ce soiuri merg cel mai bine preparatele de pe masa de Crăciun.

Recomandarea principală pentru masa de Crăciun este să eviți excesele de orice fel. Atunci când vorbim de alcool, Andreea Stoica, proprietara Cramei Avincis, spune că atunci când vrem să bem mai multe tipuri de alcool e important să începem întotdeauna de la băuturile mai slabe.

„M-am ghidat mereu după expresia: «Vinul după bere e plăcere, bere după vin e un chin». Am aplicat mereu regula asta, am încercat să beau ceva mai lejer la început și apoi să continui cu ceva mai puternic, dar în general, e de preferat să alegi o singură băutură alcoolică la o masă, să nu le amesteci. Nu încurajez mahmureala fiindcă îți pierde din uzul rațiunii care te face să simți plăcerea vinului, dar la o mahmureală bună, merge un borș”, recomandă Andreea Stoica.

Sursă foto: Avincis

Cu ce fel de vin merg sarmalele

Andreea a menționat că asocierile dintre mâncare și vin sunt foarte flexibile și putem găsi soluții creative. Una dintre cele mai versatile băuturi este vinul spumant, care, după spusele reprezentantului Avincis, merge chiar și la micul dejun.

„Când vorbim despre masa de Crăciun, vorbim desigur despre un moment festiv, un moment de sărbătoare. Primul lucru pe care ar trebui să ni-l turnăm în pahare este un vin spumant. Cât timp o băutură din paharul nostru are bule, cred că ne bucurăm puțin mai mult. Iată cum spumantul care până acum era doar un aperitiv pentru o masă festivă, poate fi băut acum dimineața la micul dejun lângă o omletă făcută cu sare cu trufe”, spune aceasta.

Legat de soiurile de vinuri pe care să le pui pe masa de Crăciun, Andreea recomandă să creștem nivelul de grade din pahar proporțional cu cât de greu este felul de mâncare. Astfel, vinurile roșii se înțeleg bine cu sortimentele de cărnuri roșii, iar cele albe cu cele de carne mai slabă.

Pentru felurile principale aș recomanda un vin roșu simplu precum Negru de Drăgășani, care e ușor de băut și care acompaniază foarte bine sarmalele și carnea de porc pentru că le taie grăsimea. Pentru cei care sunt dornici să mănânce mai lejer, aș recomanda un vin din alb gama Domnul de Rouă Avincis”, spune proprietara Avincis.

Sursă foto: Avincis

Vinul fiert și șprițul: între blasfemie și plăceri nevinovate

Mulți experți din industria viticolă își pun mâna la ochi atunci când văd vinul pus pe foc. Cu toate acestea, târgurile de Crăciun își construiesc profiturile pe această băutură îndrăgită perioada aceasta. Întrebată dacă vinul fiert este o blasfemie adusă vinului, proprietară Avincis mi-a răspuns:

„Nu cred în blasfemii, cred în libertate. Eu recunosc că nu beau vin fiert, dar este un produs apreciat nu doar de români, ci și de europeni, așa că nu sunt contra lui. Desigur, își pierde o mare parte din calitățile care fac un vin să aibă anumite caractere lui prin fierbere, dar are farmecul lui”, menționează Andreea Stoica.

Cât despre șpriț aceasta recunoaște, ușor neasumată, că pe ascuns i se întâmplă să mai toarne apă minerală în vin deși se prezintă a fi o băutoare strict de vin și de apă separat.

Sursă foto: Pixabay

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri