Afecțiunile psihice nu discriminează! Nu țin cont de vârstă, profesie, statut social sau educație. Pacienții, în schimb, simt din plin discriminarea și marginalizarea. Specialiștii spun că următoarea pandemie – tăcută, dar foarte periculoasă, ar putea fi cea provocată de bolile psihice. De aceea, informarea și conștientizarea sunt vitale.

O campanie lansată de platforma independentă de telemedicină Digital Clinics își propune să contribuie, cu ajutorul specialiștilor, la prevenția, identificarea și tratarea în stadii inițiale a unor afecțiuni ca epuizarea profesională, anxietatea sau depresia.

Pe tot parcursul acestui an, în cadrul campaniei „Let’s talk about BurNOut” vor fi organizate conferințe, workshop-uri, dialoguri și expoziții care să încurajeze dialogul și promovarea informațiilor corecte.

„Let’s talk about BurNOut este o campanie prin intermediul căreia ne dorim atât să tragem un semnal de alarmă în legătură cu afecțiunile psihice, cât și să ajutăm publicul larg să conștientizeze importanța recunoașterii simptomelor și a tratamentului supervizat de un medic”, declară fondatorul Digital Clinics, Mirela Meiță.

Primele evenimente din cadrul campaniei au avut în centru arta. Expoziția itinerantă „Burnout în artă” a adus în atenția publicului 11 reproduceri după picturi celebre, în care autorii au „vorbit” despre problemele psihice și impactul lor.

Fiecare lucrare, însoțită de texte ale curatorilor și ale medicului psihiatru, sprijină ideea că artele au rol de suport, fiind un dialog despre cunoaștere și vulnerabilitate. Lucrările au fost alese și explicate de către studenții Carmen Dinu, Bianca Sava, Andrada Cristina Gheorghe și Andrei Boteanu, studenți de la Facultatea de Arte Plastice, coordonați de către lector universitar dr. Anca Boeriu.

Lucrările, care pot fi văzute aici, vor fi expuse timp de două săptămâni la sediul unor companii și instituții din România. Până acum, expoziția a fost găzduită de către librăriile Cărturești Verona și Cărturești Carusel din București.

„Ne dorim ca mesajul nostru să ajungă cât mai departe. Să sensibilizeze și să schimbe mentalități. Arta este un punct excelent de pornire și suntem încântați că o serie de companii au avut deschiderea de a găzdui expoziția noastră și a iniția dialoguri atât de necesare pentru starea de bine a angajaților”, mărturisește Mirela Meiță.

Mai mult, campania intenționează să schimbe mentalități și percepții despre cei care experimentează diverse afecțiuni mintale și să contribuie la diminuarea stigmatizării acestora. Și asta, deoarece statisticile arată că românii sunt foarte puțini „toleranți” la acest capitol.

Circa 45% dintre români nu ar accepta ca o persoană care suferă de afecțiuni psihice să le fie coleg de serviciu sau prieten. Cu toate acestea, două din trei persoane admit că au o relație directă sau indirectă cu un pacient diagnosticat cu afecțiuni psihice.

„De ce trebuie să vorbim despre afecțiunile psihice? Deoarece stigmatizarea, autoizolarea și marginalizarea sunt consecințe asociate burnout-ului, anxietății sau depresiei. Acești oameni trebuie să știe că nu sunt singuri. Campania Let’s talk about BurNOut înseamnă o sensibilizare, o reprezentare prin artă vizuală, muzică şi ştiinţă medicală, despre suferinţa emoţională pe care o pot experimenta oamenii la locul de muncă. Aceste efecte, pentru că sunt aparent invizibile, sunt adesea ignorate”, explică dr. Ioana Silion. Medic primar psihiatru, cu masterat în Devianță, criminalitate și intervenție socială și doctorand în științe medicale al UMF Carol Davila din București, Ioana Silion este coordonatorul medical al campaniei.

Fondatorul Digital Clinics adaugă că în platforma de telemedicină, care conectează pacienți cu medici din țară și străinătate, a fost deschisă și o secțiune specială, dedicată campaniei „Let’s talk about BurNOut”. Aceasta cuprinde articole, interviuri și opinii ale medicilor psihiatri și ale psihologilor în legătură cu efectele nebănuite ale epuizării profesionale.
Afecțiunile psihice nu discriminează! Fiecare dintre noi se poate afla, la un anumit moment în viață, în această situație. Riscul cel mai mare? Să nu știm prin ce trecem și când să cerem ajutor!

Sursa foto: Digital Clinics

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri