Urologii si neurologii sunt fruntasi in topul primelor cinci specialitati medicale supuse sindromului de burnout, potrivit raportului „National Physician Burnout & Suicide Report 2020: The Generational Divide”, realizat de Medscape.

Potrivit unui sondaj realizat cu sprijinul a peste 15.000 de medici din 29 de specialitati, 54% dintre urologi se confrunta cu sindromul burnout, urmati de neurologi (50%). Topul este completat de nefrologi, endocrinologi si medicii de familie (FOTO JOS).

La polul opus, doar 30% dintre oftalmologi au de-a face cu acest tip de epuizare, urmati de cei din medicina de preventie.

Sindromul burnout este descris drept o stare de epuizare fizica, psihica si emotionala produsa de stresul prelungit, in general la locul de munca, fiind o consecinta a dezechilibrului dintre cerinte, resurse si gradul de satisfactie profesionala.

Semne si simptome prezente in sindromul burnout

Conform Maslach si Jackson, sindromul „burnout” are trei dimensiuni ale simptomatologiei:

  • Epuizare emotionala provocata de munca (oboseala, neputinta de a empatiza, lipsa de energie, semne fizice precum dureri abdominale sau de cap);
  • Depersonalizare (atitudine cinica, sentimente impersonale si distantare fata de pacienti);
  • Scaderea performantei (sentimente de incompetenta, ineficienta, inadecvare, dificultate de concentrare).

”Procentul de medici care sufera de acest sindrom ramane constant. O prima cauza este reprezentata de povara administrativa, determinata de locul de munca si de cultura organizationala”, explica in cadrul studiului Frank John Ninivaggi, medic in cadrul Yale New Haven Hospital.

Raportul „National Physician Burnout & Suicide Report 2020: The Generational Divide”, solicitat de Medscape, a fost dat publicitatii in aceasta luna si arata ca medicii radiologi sunt mai expusi burnoutului decat ceilalti medici chestionati din alte specialitati.

In medie, 42% dintre medicii chestionati spun ca se confrunta cu oboseala fizica si psihica la locul de munca, insa 46% dintre specialistii in imagistica si radiologie au raportat ca sufera de burnout. Spre deosebire de alte specialitati precum diabet, endocrinologie, medicina de familie, obstetrica ginecologie, chirurgie si reumatologie, urologii sunt cei care au raportat cele mai mari niveluri de burnout. 54% dintre urologi se simt epuizati comparativ cu chirurgii plastici al caror procent nu a depasit 37%.

De asemenea, medicii din generatia X sunt cei mai stresati, datorita rolului pe care il au in afara job-ului (cresterea copiilor, grija fata de parintii in varsta), arata studiul citat.

Factorii care declanseaza sindromul burnout

Perioadele lungi de munca, sarcinile suprasolicitante si lipsa suportului moral sunt printre principalii factori care conduc catre burnout.

Cei mai multi medici chestionati au dat vina pe sarcinile birocratice (55%), programul de lucru (33%), lipsa respectului din partea colegilor/angajatorilor (32%), salariile insuficiente (29%).

”Calitatea muncii mele sta in factori pe care eu nu pot sa ii controlez, precum lipsa disciplinei pacientilor de a-si lua medicamente”, a declarat un endocrinolog in cadrul studiului.

Medicii vor mai mult timp liber

Ca si metode de a face fata sindromului de burnout, cei mai multi medici apeleaza la izolare, sport, discutii cu prieteni/familie si somn. La polul opus, intr-un numar mai mic, unii prefera sa fumeze.

In general, 49% din medicii chestionati spun ca ar accepta sa primeasca mai putini bani in schimbul mai multor ore libere.

„Medicii spun ca posibilitatea de-a vedea un numar mai mic de pacienti le poate oferi mai mult timp cu acestia si capacitatea de a practica medicina la nivelul pregatirii lor, reducand orele non-clinice si imbunatatind satisfactia personala, ceea ce in cele din urma poate scadea burnout-ul“, a declarat dr. Halee Fischer-Wright.

Sursa foto: Photo by Stefano Pollio on Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri