Și în 2023, România va trece de la ora de iarnă la ora de vară în ultimul week-end din martie – mai precis, în noaptea de 25 spre 26 martie. Și asta cu toate că înainte de pandemie Uniunea Europeană părea decisă să renunțe la ideea de a da ceasul înainte și înapoi, iar acum și Statele Unite merg în aceeași direcție. Practic, încă din 2021 ar fi trebuit să nu mai schimbăm ora. Suntem însă în 2023 și practica este încă în vigoare. Care e motivul?

Când va trece România la ora de vară în 2023

În 2023, în România, trecerea la la ora de vară se va face în noaptea dintre sâmbătă, 25 martie și duminică, 26 martie. Ora 03:00 a acestei nopți va deveni ora 04:00, adică vom dormi o oră mai puțin, în cea mai scurtă noapte din an. Ora respectivă va fi recuperată atunci când se va trece la ora de iarnă, adică în noaptea dintre 28 și 29 octombrie.

Același lucru se va întâmpla în celelalte state ale Uniunii Europene și în Marea Britanie, la aceeași dată. În Statele Unite și Canada, trecerea la ora de vară se va face pe 12 martie 2023.

În Israel se va trece la ora de vară pe 24 martie iar în Egipt, care a reintrodus practica după câțiva ani invocând criza energiei, pe 29 aprilie.

De ce nu renunță România la ora de vară

În România a existat o propunere privind renunțarea la schimbarea orei încă din 2018, dar ea a fost respinsă de Senat. La data respectivă şi Guvernul şi-a exprimat opoziţia față de astfel de inițiative, în primul rând fiindcă afectau corelarea cu orarul de vară al celorlalte state ale UE. Practic, la acel moment era imposibil să se renunțe la această practică.

Dar, un mai târziu, Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei, după un sondaj online la care au participat 4,6 milioane de repondenți - cea mai populară consultare de acest tip din istoria UE. 80% dintre votanți au fost pentru eliminarea acestei practici.

Infographic: Europeans Want to Abolish Daylight Savings | Statista You will find more infographics at Statista

Ce state au vrut să rămână la ora de vară și ce state au preferat ora de iarnă

Apoi, Parlamentul European a votat și el pentru renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. Astfel, începând cu 2021, fiecare stat din UE urma să aibă aceeași oră tot anul, rămânând la latitudinea țărilor să decidă dacă aceasta va fi ora de iarnă (”ora standard”) sau ora de vară.

Conform propunerii de atunci a Comisiei Europene, statele care decideau să menţină permanent ora de vară (printre care se numărau Franța, Portugalia, Cipru și Polonia) trebuiau să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferau să rămână la ora de iarnă (de pildă, Finlanda, Danemarca sau Țările de Jos) urmau să facă schimbarea în ultima duminică din luna octombrie 2021. Era prevăzută, însă, şi posibilitatea unei amânări de 12 luni.

În acest scop, statele membre, inclusiv România urmau să informeze Comisia Europeană până în aprilie 2020 dacă au ales să rămână la ora de vară sau la cea de iarnă. Apoi ar fi urmat o etapă de coordonare, pentru a permite atât guvernelor, cât și companiilor - mai ales celor din sectorul transporturilor - să se pregătească pentru schimbare. Brexit şi pandemia COVID-19 au oprit însă complet acest proces.

Potrivit Politico, planul privind renunțarea la schimbarea orei a fost practic blocat din momentul în care Consiliul European (forul compus din șefii de state sau de guverne ai UE, șeful Comisiei plus un președinte al Consiliului) a cerut Comisiei o evaluare amănunţită a impactului unei asemenea decizii. La rândul său, Comisia a aruncat răspunderea în seama țărilor membre, cerând Consiliului să prezinte o poziţie comună.

Ce s-a decis în final la nivelul UE privind renunțarea la ora de vară

Practic, eliminarea orei de iarnă/vară în UE a fost discutată ultima dată în decembrie 2019, în timpul preşedinţiei finlandeze. Cum agenda liderilor europeni a fost acaparată, după pandemie, de criza energiei și apoi de războiul din Ucraina, renunțarea la ora de vară/ora de iarnă nu a mai fost luată în discuție.

În acest moment, orice decizie în acest sens este practic blocată, dat fiind că statele membre vor ajunge foarte dificil la un consens. Președinția suedeză a Consiliului UE, care ține până la 1 iulie 2023, nu a menționat acest subiect. Europarlamentarii au mai făcut în 2021 un apel la Consiliu, argumentând că 20% din populație UE suferă de probleme fizice sau mentale asociate cu schimbarea orei. Nu a existat niciun fel de răspuns.

Oricum, și dacă s-ar ajunge azi la un acord, abia din 2025 nu vom mai trece la ora de vară (sau la cea de iarnă), deoarece este nevoie de etapa de coordonare mai sus-menționată.

Țările care au renunțat să mai treacă la ora de vară sau de iarnă

Din țările europene, Rusia, Turcia, Georgia, Azerbaidjan și Belarus au renunțat la schimbarea orei. În 202, și Senatul american a votat ca, începând din 2023, pe tot teritoriul Statelor Unite să se renunțe la schimbarea orei de două ori pe an, dar legea nu a reușit să treacă și de Camera Reprezentanților. Chiar și așa, Hawaii, Puerto Rico și mare parte din statul Arizona nu schimbă ora.

DST Countries Map

Mexicul a renunțat din octombrie 2022 la schimbarea orei. Totuși, regiunile de la granița cu Statele Unite vor trece la ora de vară pe 12 martie 2023, din motive în principal economice.

Iranul, Iordania și Siria au renunțat și ele la schimbarea orei în 2022. În schimb, Egiptul a revenit la ora de vară începând din 2023.

în 2023 doar Europa Occidentală, cea mai mare parte a Americii de Nord și câteva zone din America de Sud și Oceania vor mai trece la ora de vară. În Africa și Asia nu mai există niciun stat care să mai respecte această practică, iar multe țări nici nu au introdus vreodată schimbarea orei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri