U Fukiera este un restaurant istoric situat în inima orașului vechi din Varșovia. Meniul include mâncăruri tradiționale poloneze, realizate cu o notă modernă, iar restaurantul este cunoscut pentru lista variată de vinuri.
Situat în Rynek Starego Miasta (centrul vechi al Varșoviei), U Fukiera este cel mai vechi restaurant din oraș, cu tradiție care datează de la începutul secolului al 16-lea, iar în perioada 2012-2019 a fost inclus în fiecare an în vestitul Ghid Michelin.

Istoria locului în care se află U Fukiera datează de la începutul secolului al XVI-lea, când un renumit negustor de vinuri Grzegorz Korab și-a construit o casă și a deschis un magazin de vinuri în pivnițele sale. Familia Fukier apare în cronici ca proprietari la începutul secolului al XVIII-lea și devine faimoasă pentru colecția lor uimitoare de vinuri rare și prețioase.
Am ajuns pe terasa acestui restaurant întâmplător, plimbându-mă prin centrul vechi al Varșoviei, într-o după amiază de august. Florile naturale ce decorează terasa și îi dau un miros irezistibil m-au făcut să dau atenție locului, iar ulterior am văzut și semnul ghidului Michelin (care, de obicei, te face să fugi repede de acolo, crezând că sunt prețuri foarte mari). Ne-am așezat, totuși, pentru că piațeta în care este situat este absolut superbă, pur și simplu nu te lasă să pleci mai departe.


Cu ușoară teamă cu privire la starea cardului meu după această experiență, am deschis meniul înmânat cu stil de unul dintre chelnerii restaurantului care ne-a sugerat și o băutură de aperitiv până să luăm prânzul. Când am deschis meniul, am avut un șoc, dar nu cel așteptat, ci din contră: prețurile afișate erau mai mult decât accesibile: cotlet de vițel cu salată de castraveți – 127 de lei, risotto – 100 de lei, jumătate de rață cu varză – 185 de lei sau mușchi de vită cu cartofi – 245 de lei. Am optat pentru rață deoarece mi se pare că în România sunt foarte puține locuri unde poți mânca o rață bună, așa că profit de ocazie ori de câte ori o găsesc în meniurile restaurantelor din străinătate.


A durat circa jumătate de oră până a venit mâncarea, timp suficient să admirăm piațeta Rynek Starego Miasta. Piața își are originea la sfârșitul secolului al XIII-lea, în același timp în care a fost fondat orașul. Aici reprezentanții breslelor și negustorilor se întâlneau și se țineau târguri și execuții ocazionale. Casele din jurul ei au fost în stil gotic până la marele incendiu din 1607, după care au fost reconstruite în stil renascentist târziu și în cele din urmă în stil baroc târziu. Locul a fost avariat de bombele germane în timpul invaziei Poloniei (1939), iar piața veche a fost reconstruită în anii 1950, după ce a fost distrusă de armata germană după suprimarea Revoltei de la Varșovia din 1944. Clădirile actuale au fost reconstruite între 1948 și 1953 pentru a arăta ca în secolul al XVII-lea, când era locuită în mare parte de familii bogate de negustori. În mijlocul pieței se află Sirena din Varșovia, o sculptură din bronz de Konstanty Hegel, simbolul Varșoviei din 1855.


Revenind la rața noastră, pot să spun că a fost una dintre cele mai bune mâncăruri gustate vreodată. Singurul „defect” pe care l-aș menționa este că îți aduc într-adevăr o jumătate de rață, deci este puțin probabil să poți termina toată porția. Iar prețul pentru două porții de rață și patru cocktailuri a fost de 666 de lei (cu tot cu bacșis).


