Studiul National de Audienta (SNA) masoara obiceiurile de citire a presei scrise ale populatiei urbane cu varsta intre 14 si 74 de ani. INS nu a publicat si rezultatele detaliate privind structura sociodemografica a populatiei, dar presupunand structura varstelor este similara cu cea anterioara, rezulta ca volumul studiat SNA a scazut de la 9,70 milioane de persoane la 8,15, adica cu aproximativ 16%.

Primele rezultate SNA care vor avea rezultatele recensamantului de anul trecut (deci se vor referi la 8,15 milioane de persoane cu varste intre 14 si 74 de ani) vor fi publicate pe 14 februarie .

O consecinta directa a acestei descresteri este faptul ca toate rezultatele de audienta exprimate in mii de persoane se vor ajusta cu valoarea noului univers, adica vor inregistra descresteri similare cu cele ale universului total.

Practic, daca inainte o publicatie avea o audienta de 10% din totalul populatiei, ar fi insemnat ca publicatia respectiva avea 970.441 cititori. In prezent, aceeasi publicatie va avea tot un rezultat de 10% al audientei, insa doar 815.432 cititori.

Citeste si:

Calcule similar sunt valabile pentru toate rezultatele de audienta (radio, internet, TV), cand valoarea audientei este exprimata in mii de personae, si, de asemenea, pentru toate rezultatele obtinute in SNA FOCUS: numarul celor care detin un computer sau al persoanelor care detin asigurari, de exemplu.

O alta consecinta directa a acestui fapt este modificarea volumului universului utilizatorilor de internet din mediul urban, cu varsta intre 14 si 64 de ani.

Astfel, daca la ultima publicare a rezultatelor SATI, erau 5,56 milioane utilizatori de internet raportati, in prezent volumul acestora s-a redus la 4,68 milioane de persoane. Urmatoarea livrare a rezultatelor SATI, care va avea loc in luna aprilie 2012, va raporta rezultate pentru un univers de 4,75 milioane de utilizatori de internet din mediul urban, cu varsta intre 14 si 74 de ani, avand in vedere ca universul celor doua studii a fost extins cu grupa de varsta 65 – 74 ani.