CNA a decis, in sedinta de miercuri, sa transmita Guvernului o scrisoare in care sa ii recomande sa consulte toate partile - radiodifuzori, agentii de publicitate, cablisti etc. - care ar putea fi interesate de proiectul de Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii audiovizualului.
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de miercuri, proiectul de Ordonanta de Urgenta privind modificarea Legii audiovizualului numarul 504 din 2002. La sedinta CNA au participat si reprezentantii International Advertising Association (IAA), ai Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), pe langa reprezentantii principalelor posturi de televiziune, care participa in mod traditional la sedintele Consiliului.

In urma a circa patru ore de dezbateri aprinse, membrii CNA nu au reusit sa forumuleze un punct de vedere comun pe textul proiectului de Ordonanta de Urgenta. Asta, in ciuda faptului ca, inca din deschiderea discutiei pe aceasta tema, Rasvan Popescu, presedintele Consiliului, a propus ca membrii CNA sa aiba in vedere regimul sanctionatoriu nou din textul proiectului, respectiv acea prevedere care spune ca o sanctiune aplicata de CNA unui radiodifuzor poate fi atacata in instanta si se suspenda de drept pana la o sentinta definitiva.

"Haideti sa solicitam Guvernului sa mentina actualul regim sanctionatoriu. Cred ca este lucrul care ne priveste in cea mai mare masura, dupa ce s-a renuntat la tot ce privea in mod direct Consiliul", a spus Rasvan Popescu, presedintele CNA. El a facut referire la faptul ca din proiectul de OUG transmis CNA de catre Ministerul Comunicatiilor au disparut prevederile referitoare la criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca viitorii membri ai CNA. De asemenea, Popescu a propus CNA sa sustina solicitarea Guvernului sa mentina actualul regim sanctionatoriu.

Insa, Ioan Onisei, vicepresedintele CNA, a spus ca, de la prima varianta de OUG, "totul nu a fost altceva decat un simulacru de consultare a celor implicati, a celor la care se refera proiectul de OUG".

Potrivit lui Onisei, a fost incalcata Legea privind transparenta, cat si Constitutia Romaniei. "Guvernul poate adopta Ordonante de Urgenta numai in situatii extraordonare, motivand urgenta. Motivele prin care se justifica urgenta acestei Ordonante sunt de-a dreptul rizibile", a spus Onisei, precizand ca, in forma lui actuala, proiectul de OUG incalca doua Directive europene.

Onisei a mai spus ca proiectul de OUG pastreaza acele dispozitii potrivit carora orice sanctiune emisa de CNA, daca este atacata in instanta, devine efectiva numai dupa ce e definitiva, "ceea ce inseamna din practica curenta o medie de circa 2 ani". "De asemenea, se institutie un regim discriminatoriu in ceea ce priveste radiodifuzorii si cablistii. In timp ce in cazul radiodifuzorilor sanctiunile pot fi suspendate, in timp ce in cazul cablistilor deciziile sanctionatorii intrand imediat in executare. In opinia mea 'must carry' (principiul din Legea audiovizualului, potrivit caruia cablistii sunt obligati sa retransmita anumite posturi TV, n.r.) se va intoarce impotriva publicului", a spus Ioan Onisei.

Si Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus ca purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat marti seara ca punctele de vedere pe care CNA, ANCOM si Curtea Constitutionala le vor formula cu privire la proiectul de OUG "vor fi luate in considerare doar daca sunt foarte bune". "Considerati, domnule presedinte al CNA, ca veti trimite un punct de vedere foarte bun? Ne luati si pe noi in considerare astia cinci care respiram greu (membrii CNA care au protestat fata de proiectul de OUG atat intr-o conferinta de presa, cat si intr-o scrisoare adresata autoritatilor europene, n.r.)", a spus Narcisa Iorga, precizand ca, atat ea, cat si ceilalti patru membri ai CNA care au avut o pozitie comuna cu ea, au fost "ridiculizati" si acuzati de "politizare".

"Pozitia noastra nu are nicio legatura cu politica, avem legea de partea noastra. CNA este aici ca sa apere legislatia audiovizualului, nu grupuri, nici persoane, indiferent cine ar fi ele. Fata de proiectul initial pe care noi l-am contestat si proiectul oficial si care, intaresc, ca abia ieri (4 decembrie, n.r.) a intrat in posesia mea, nu exista nicio diferenta, cu exceptia renuntarii la conditiile pe care viitorii membri ai CNA ar trebui sa le indeplineasca pentru a accede in aceasta institutie. Noi nu am comentat niciodata necesitatea excluderii acestor criterii", a spus Iorga.

Si Gelu Trandafir a fost de parere ca in cazul proiectului de OUG este vorba "de un simulacru". "Este o problema legata de legalitatea acestui demers. Sunt proceduri care nu au fost respectate si, intr-un fel noi, prin pozitia noastra, prin a trimite un punct de vedere care sa fie de folos consultarii, nu inseamna decat a oferi o imagine de legalitate acestui demers. Nici astazi nu a venit cineva de la Ministerul Comunicatiilor sa sustina acest proiect. Pe site-ul Ministerul Comunicatiilor nu exista acest proiect. Prin pozitia noastra si prin aceasta sedinta nu facem decat sa asiguram o aparenta de legalitate unui demers care nu a respectat procedurile legale", a spus Trandafir.

Rasvan Popescu i-a explicat insa ca nu exista obligativitatea ca reprezentantii Ministerului Comunicatiilor sa prezinte in fata CNA proiectul de OUG. "Ordonantele de Urgenta nu se avizeaza de catre CNA. Este doar o procedura de consultare", a mai spus Popescu.

Valentin Jucan, un alt membru al CNA, a spus insa ca Guvernul ii desconsidera pe membrii CNA. "Niciunul dintre dumneavoastra nu ati avut proiectul, niciunul nu v-ati putut exprima. Sunteti folositi intr-o explicatie penibila cum ca aceasta Ordonanta de Urgenta ar aduce venituri la bugetul de stat, noi locuri de munca. Facand o similitudine intre comportamentul de zi cu zi al Guvernului si ceea ce se intampla aici, observ din nou acelasi caracter de minciuna care predomina. Aceasta Ordonanta de Urgenta nu face decat ca scada veniturile la bugetul de stat", a mai spus Jucan.

"Asta este un populism pe care eu nu il accept", i-a spus, in schimb, Cristina Trepcea, membru al CNA, lui Valentin Jucan.

Moment in care Rasvan Popescu i-a rugat pe ceilalti membri ai Consiliului sa incerce sa "dea la o parte atacurile politice", insa Narcisa Iorga i-a raspuns: "Atacurile politice le-ati dat dumneavoastra".

Prezent la dezbaterea CNA, George Chirita, directorul executiv al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), a spus ca, din perspectiva asociatiei pe care o reprezinta, membrii CNA ar trebui sa se intereseze in mod special de "aspectele de fond" si sa consulte industria in legatura cu aspectele din textul Ordonantei.

Pe de alta parte, Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), a spus ca Ordonanta de Urgenta a fost deja aprobata, iar acum toate partile vizate sunt puse in fata unei dezbateri care vine "post-mortem, dupa ce aceasta Ordonanta de Urgenta a fost adoptata si pe drumul ei catre Monitorul Oficial, drum pe care-l strabate pe trei carari, una este CNA, alta este ANCOM, alta este Consiliul Concurentei".

"Nemultumirea noastra deriva din faptul ca textul, asa cum arata proiectul de OUG acum, instituie o penalitate de 3% din cifra de afaceri care se aplica din momentul in care aceasta Ordonanta de Urgenta este publicata in Monitorul Oficial, pentru ca parametrii tehnici si alte articole din aceasta Ordonanta de Urgenta sunt inaplicabile. Practic, noi suntem trimisi in ilegalitate din primul moment in care aceasta Ordonanta de Urgenta este tiparita in Monitorul Oficial", a spus Radu Petric.

La randul sau, Victor Dobre, directorul executiv al IAA Romania, a spus ca, daca OUG va fi publicata in Monitorul Oficial, impactul acesteia va fi "devastator"."Piata de media TV se va restrange cu cel putin 20% dupa estimarile noastre. Toti jucatorii vor pierde, incepand de la falimente si concedieri masive de personal pana la pierderi semnificative de buget. Nu in ultimul rand va pierde si statul, prin taxe si impozite mult reduse si prin impactul social pe care concedierile il vor avea", a spus Dobre.

Dupa audierea punctelor de vedere ale partilor afectate de acest OUG, Narcisa Iorga a propus ca membrii CNA sa transmita "o propunere Guvernului de a consulta piata inainte de a publica aceasta Ordonanta de Urgenta". "Dupa ce va consulta aceasta piata si va veni eventual cu o alta propunere, o sa ne putem si noi spune punctul de vedere. Consider ca Ordonanta nu ar trebui sa primeasca un punct de vedere de la CNA astazi, in aceste conditii", a spus Iorga.

In schimb, Cristina Trepcea a spus ca membrii CNA ar trebui sa aplice "prezumtia de buna-intentie". "Si sa speram ca Guvernul are intentia buna de a nu trimite acest act la Monitorul Oficial daca el nu este sustinut de noi si de intreaga piata", a spus Trepcea, care a propus si ea ca discutia din sedinta de miercuri a CNA "sa se termine cu o solicitare de dezbatere publica" adresata Guvernului.

La randul sau, Rasvan Popescu a spus ca este "o utopie" ca membrii CNA sa creada ca vor putea fi "armonizate" toate punctele de vedere cu privire la aceasta OUG.

Totusi, in cele din urma, membrii CNA au decis sa transmita o scrisoare Guvernului in care sa ii recomande sa consulte toate partile care ar putea fi afectate de proiectul de OUG.

La finalul sedintei, Rasvan Popescu a declarat pentru presa: "Nu am ajuns la un punct de vedere comun. De altfel, sunt puncte de vedere in Consiliu foarte diferite, divergente chiar. De asemenea, sunt puncte de vedere diferite si intre actorii de pe piata media. Televiziunile par mai multumite decat reprezentantii cablistilor, ai agentiilor de publicitate, ai clientilor din aria publicitatii. Toate astea au facut sa nu putem ajunge la un punct de vedere comun pe care sa il putem trimite Guvernului. Vom trimite o adresa catre initiator - Ministerul Comunicatiilor -, in care ii vom spune ceea ce am facut astazi, ca am avut aceasta ampla dezbatere si consideram ca mai departe consultarea publica trebuie dusa de catre initiator. Noi vom participa oricand la tot ce tine de zona noastra de competenta, insa consideram ca initiatorul nu trebuie sa consulte numai CNA, ANCOM si Consiliul Concurentei, ci si toti actorii importanti de pe piata. Aceasta este adresa pe care o trimitem Guvernului si vom vedea ce reactii vor fi la aceasta".

Popescu a mai subliniat ca Ordonanta de Urgenta a fost trimisa CNA in forma de "proiect". "Faptul ca a avut loc o discutie in Guvern pe marginea unui proiect este una si faptul ca proiectul ne-a fost trimis pentru un punct de vedere este un lucru bun, respecta articolul 17 din Legea audiovizualului, care presupune consultarea Consiliului in tot ce inseamna modificari de legislatie de audiovizual. Deocamdata, problema se intoarce la initiator, care trebuie sa consulte cat mai multi dintre actorii din piata", a mai spus Popescu.

De aceasta decizie a CNA au fost multumiti si reprezentantii IAA Romania, cat si Asociatia Cablistilor.

"Suntem aici ca sa prezentam punctul de vedere al asociatiei. Cred ca este o concluzie rezonabila sa se recomande Guvernului consultarea industriei. Este absurd sa reglementezi ceva fara sa consulti exact jucatorii principali si anume agentiile, clientii si media, precum si asociatiile care ii reprezinta", a spus Victor Dobre, directorul executiv al IAA Romania, dupa finalizarea sedintei CNA.

"Avand in vedere ca suntem pusi in fata unei dezbateri care vine post-mortem, dupa ce aceasta Ordonanta de Urgenta a fost adoptata si pe drumul ei catre Monitorul Oficial, drum pe care-l strabate pe trei carari - una este CNA, alta este ANCOM si alta este Consiliul Concurentei -, consideram ca CNA face ceea ce trebuie. Este un garant al interesului public si a declansat aceste dezbateri. De altfel, este a doua oara cand ne intalnim pe aceasta tema, facand gestul pe care Guvernul Romaniei, Ministerul Comunicatiilor, ca initiator, trebuia sa-l faca mai demult. Trebuia sa discute cu industriile afectate si sa vada exact care este impactul si ce trebuie reglementat cu adevarat in domeniul audiovizual", a mai spus Petric.

Trimiterea proiectului de OUG spre analiza la CNA implica faptul ca Ordonanta de Urgenta nu a fost aprobata inca in Guvern, asa cum a sugerat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, pe 27 noiembrie.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a declarat pe 28 noiembrie ca OUG care modifica Legea audiovizualului nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial pentru ca ministerele Justitiei si Finantelor trebuie sa dea forma finala a acestei, in urma deciziei Guvernului de a se scoate din ordonanta toate referirile la CNA.

Ponta a precizat ca din OUG au fost scoase conditiile impuse viitorilor membri ai CNA, el argumentand ca tot ce se doreste de schimbat la CNA poate schimba Parlamentul, nefiind o urgenta. Premierul a reiterat faptul ca OUG a operat modificari doar la partea de fiscalitate.

Cu o zi inainte, Victor Ponta a declarat, in momentul in care a fost intrebat de ce a modificat Legea audiovizualului prin OUG si care era urgenta, ca s-a apelat la Ordonanta pentru a introduce transparenta fiscala in contractele de publicitate, el aratand ca Guvernul face bugetul pe 2013 si trebuie sa stie toate veniturile.

Pe de alta parte, cinci dintre membrii CNA au trimis, pe 30 noiembrie, Comisiei Europene, o scrisoare deschisa in care isi exprima ingrijorarea cu privire la Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii audiovizualului.

Documentul este adresat membrilor CE Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, si Androulla Vassilliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism, tineret si sport, si este semnat de Ioan Onisei (vicepresedinte CNA) si membrii Consiliului Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Valeriu Deaca si Valentin Jucan.

"Actul Guvernului aduce importante prejudicii industriei si ne ridica ingrijorari majore cu privire la functionalitatea statului de drept in Romania, avand in vedere ca emiterea Ordonantei s-a facut fara consultarea Consiliului National al Audiovizualului si a Consiliului Concurentei si fara a fi supusa dezbaterii publice. Au fost ignorate criteriile de transparenta prevazute de Legea nr. 52/2003 referitoare la transparenta decizionala in administratia publica. Au fost inculcate prevederile din Legea audiovizualului nr. 504/2002 si Legea concurentei nr. 21/1996 care obliga la consultarea CNA si a Consiliului Concurentei la elaborarea reglementarilor in domeniu", se arata in scrisoarea deschisa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri