Ce au in comun Lee Iacocca (CEO, Chrysler Corporation), Arianna Huffington (Huffington Post), Barrack Obama, Kofi Annan si Martin Harris (actualul ambasador al Marii Britanii in Romania)?
In mod evident, notorietatea datorata unei ascensiuni profesionale remarcabile. Si inca ceva: cu totii au fost campioni la dezbateri in studentie.

Martin Harris, fost presedinte al Cambridge (Debating) Union, afirma intr-un discurs tinut la deschiderea evenimentului final al Turneului Campionilor in Dezbateri, pe 3 decembrie, la Biblioteca Nationala:

Dezbaterile m-au invatat in scoala si universitate sa am incredere sa imi exprim parerile, sa imi inving frica de a vorbi in public, sa construiesc un argument, sa-l apar si apoi sa analizez critic argumentul opus. Dezbaterile reprezinta pentru mine cea mai buna pregatire pentru o cariera in politica, diplomatie, business, leadership in orice domeniu.

'Dezbaterile academice' sau 'debate-ul', asa cum este el denumit in tarile in care acest exercitiu educational are o istorie indelungata (Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Canada) reprezinta un 'sport extrem al mintii' inspirat din exercitiul parlamentar britanic. Doua echipe, numite Guvern si Opozitie, argumenteaza in cadrul unor discursuri de 6-8 minute pro si contra unor teme 'fierbinti' din actualitatea politica sau economica interna si internationala. ("Ar trebui ca Grecia sa iasa din zona Euro", "Ar trebui ca Turcia sa intervina militar in Siria" etc).

Discursul ambasadorului a marcat deschiderea dezbaterii finale a concursului la care au participat cei mai buni practicanti ai acestui exercitiu de persuasiune din Romania, elevi si studenti din cluburile de dezbateri initiate de Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (www.ardor.org.ro) in parteneriat cu licee si universitati din toata tara. Tinerii participanti la acest eveniment sunt performeri cu rezultate notabile la nivel national si international. De exemplu, printre cei 8 tineri care si-au masurat taria argumentelor in finala turneului se regasesc patru studenti care in ultimii doi ani au fost finalisti la Oxford IV sau Cambridge IV (doua dintre cele mai importante concursuri mondiale de dezbateri inter-universitati).

Declaratia ambasadorului reia o tema de maxima actualitate - aceea a angajabilitatii tinerilor si a abilitatilor de care au nevoie pentru a reusi in conditiile contemporane ale pietei muncii. In acest context, dezbaterile merita retinute ca fiind unul dintre cele mai utile exercitii educationale extra-curriculare pe care un parinte le poate alege in prezent pentru un tanar in Romania. Practica constanta a dezbaterilor aduce atat beneficii pe termen scurt, concretizate in rezultate excelente la examene orale sau admiterea la o universitate internationala (primele 100 de universitati ale lumii au toate cluburi de dezbateri) cat si beneficii pe termen lung, care se traduc in construirea unor abilitati necesare pentru a fi performant intr-un mediu de lucru dinamic, modern, provocator - abilitati de prezentare, de argumentare, de persuasiune, de analiza critica, de documentare, de lucru in echipa.

Mai concret:

Pe parcursul unei 'cariere in dezbateri' (2-3 ani de liceu sau facultate), fiecare 'debater' are ocazia sa tina zeci sau chiar sute de discursuri - in cadrul activitatii de pregatire la club si mai ales in concursuri nationale si internationale. Este foarte probabil ca un tanar care a dezbatut impotriva unor echipe de vorbitori nativi in fata unui public de 400 de persoane sa aiba abilitatile verbale si increderea necesara sa tina o prezentare de business in fata unor clienti ai companiei, in fata boardului sau a unui grup de potentiali investitori. Pana la varsta angajarii acesti tineri acumuleaza in acest domeniu o parte importanta din cele 10.000 de ore atat de discutate in ultimii ani in mediul de business
De multe ori tinerii afla tema dezbaterii si pozitia (pro sau contra) cu 15 minute inainte de inceperea meciului. In acest fel, tinerii sunt fortati sa gaseasca pe loc cele mai bune argumente care sa sustina sau sa infirme tema respectiva si sa le expuna in dezbatere intr-un mod cat mai persuasiv - incercand sa convinga un arbitru de justetea si profunzimea argumentelor proprii. O astfel de practica se poate traduce cu usurinta in mediul de afaceri in cazul unor atributiuni de vanzari, marketing sau relatii publice.

In al treilea rand, dezbaterile sunt un sport de echipa in care comunicare intre parteneri, cateodata doar soptita sau din priviri este esentiala in castigarea unui meci. Un 'debater' intelege ce inseamna lucrul in echipa, invata sa fie responsabil de partea sa si sa aiba incredere ca celalalt si-o va face bine pe a lui..

Un 'debater' bun stie sa construiasca si sa gaseasca hibele unui plan de strategie. El/ea are un set extins de cunostinte generale si actuale despre economia si politica globala - pentru ca acestea sunt temele comune pe care le pot discuta fara vreun avantaj evident studentii de pe toate continentele. 'Debaterii buni", elevi sau studenti, citesc frecvent "Economist" si "Foreign Policy".

Dezbaterile au inceput in Romania in 1993 si primele generatii au acum 30-32 de ani. Performerii primelor generatii sunt acum excelenti avocati, PR-isti, traineri, consultanti, vanzatori si chiar manageri in IT. Sigur, nu sunt inca la anvergura 'debaterilor' faimosi din primul paragraf al acestui articol, dar cu siguranta sunt printre cei mai valorosi angajati ai companiilor carora au ales sa li se alature.



Resurse:

a. "The Great Debaters" - film artistic regizat de Denzel Washington.

Fragmente:
http://www.youtube.com/watch?v=lcllrqZgxwE
http://www.youtube.com/watch?v=BiEOekObZ5Q
b. Dezbatere publica intre Tony Blair si Christopher Hitchins pe tema "Religion is a force for good in the world": http://www.youtube.com/watch?v=ddsz9XBhrYA
c. Debate@British - programul de cursuri de debate in engleza



Emanuel Beteringhe, autorul acestui articol, este trainer senior in zona de resurse umane si Presedintele asociatiei de dezbateri din Muntenia si absolvent al unui Master in Managementul Educatiei la King’s College Londra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri