Aproximativ 60.000 de volume de Mihai Eminescu se vand in fiecare an in Romania si aduc incasari de circa 130.000 euro, iar daca ar fi trait in acesti ani poetul, desi este cel mai bine vandut autor roman din toate timpurile, ar fi primit din ceea ce se publica sub numele sau 800 de euro pe luna, scrie Mediafax.
"Anul trecut au fost in Romania aproximativ 20 de tiraje din Eminescu, fiecare cu o medie de 3.000 de exemplare. Pretul mediu al unei carti a fost 10 lei", a declarat criticul literar Lucian Pricop, profesor universitar de istoria culturii romane la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA).

Pentru cele 60.000 de carti tiparite anul trecut romanii au platit aproximativ 600.000 de lei (130.000 de euro). Vanzarile au crescut cu 5-10% in fiecare din ultimii doi ani datorita exigentelor sporite de la examenul de bacalaureat, care i-au determinat pe elevi sa cumpere mai multe carti din programa scolara.

"Eminescu este cumparat doar de elevi sau de parinti, insa tot pentru copii. Aproape nimeni nu cumpara carti de Eminescu doar pentru placerea lecturii. Eminescu si-a pierdut aderenta la public pentru ca a devenit autor obligatoriu in programa scolara", crede criticul literar.
El a adaugat ca numarul volumelor traduse din opera lui Eminescu este neglijabil.

Pricop spune ca daca ar fi trait, Eminescu, cel mai bine vandut scriitor roman din toate timpurile, ar fi avut drepturi de autor de 7% din vanzari, ceea ce i-ar fi adus incasari de 800 de euro pe luna.

"In zilele noastre Eminescu nu este cel mai bine vandut scriitor, ci Cartarescu, cel putin in ultimii ani. Eminescu este un bun national, dar pe care nu il cunoaste nimeni. Daca ar fi sa scoatem zece poezii din opera lui Eminescu, pe care le stie toata lumea, nimeni n-ar mai sti cine este", a declarat agentiei Mario De Mezzo, presedintele Uniunii Editorilor din Romania si director general al grupul editorial ALL.

Romanii nu mai citesc poezie si multi mostenesc de la parinti volumele lui Eminescu. Asta explica vanzarile slabe ale cartilor poetului national.

"Romanii nu cumpara Eminescu, iar cei care cumpara nu citesc. Eminescu a devenit obiect de studiu, dar nu si de lectura", a adaugat Lucian Pricop.

El afirma ca dupa 1960 in planurile celor 14 edituri de stat de la acea vreme era obligatoriu sa existe cel putin un titlu din Eminescu in fiecare an.

Mario De Mezzo spune ca in Romania din cartile pe care le publica traiesc bine Mircea Cartarescu, Andrei Plesu sau Neagu Djuvara.

"Ca sa traiesti din carti trebuie sa ai o activitate bogata, in primul rand. Niciun scriitor roman nu se imbogateste dintr-o singura carte", a mai spus el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri