Potrivit AFP, Natalie Nougayrède, o jurnalista experimentata in varsta de 46 de ani, fost corespondent la Moscova si specialista in istoria URSS, laureata a premiului Albert-Londres, lucreaza pentru cotidianul Le Monde din 1996.

Ea are la dispozitie doua saptamani pentru a convinge comitetul redactional de justetea alegerii facute de actionari si sa obtina astfel functia dorita, in urma votului membrilor Societatii redactorilor de la Le Monde (SRM), prevazut a avea loc pe 1 martie. Pentru ca desemnarea ei ca director al acestui cotidian sa fie validata, ea trebuie sa obtina 60% din totalul voturilor.

M.M. Pierre Bergé, Xavier Niel si Matthieu Pigasse, cei trei oameni de afaceri care sunt actionarii majoritari ai grupului, au preferat-o pe Natalie Nougayrède, miercuri, in detrimentul altor trei candidati aflati in cursa: Alain Faujas, Arnaud Leparmentier si Franck Nouchi, toti trei membri ai redactiei Le Monde.

Citeste si:

Apreciata pentru profesionalismul ei, jurnalista Natalie Nougayrède ar putea deveni prima femeie care va conduce acest cotidian, lansat in 1944, de Hubert Beuve-Méry. Ea are reputatia "unei independente", afirma o colega de redactie.

Numirea ei in aceasta functie nu este insa asigurata, intrucat unii ii reproseaza o cariera orientata doar spre international, o lipsa de experienta in functii de conducere si o slaba cunoastere a felului in care functioneaza redactia online a jurnalului.

Precedentul director de la Le Monde, Erik Izraelewicz, desemnat in februarie 2011, a murit in luna decembrie, in urma unei crize cardiace in biroul sau.