Mai multe carti din Evul Mediu, admirate pana in prezent din spatele unui geam sau care trebuie atinse doar cu manusi, vor putea fi din nou rasfoite si citite, cu ajutorul unui sistem de lectura in 3D, care a fost prezentat la salonul pentru tehnologia informatiei CeBIT din Hanovra, scrie Mediafax.
Creat de compania de cercetare germana Fraunhofer, acest sistem scaneaza textele stravechi si ilustratiile acestora, pe care le retransmite apoi pe un ecran plat.

Cititorul trebuie doar sa stea la mica distanta de ecran, sa intinda bratele si sa intoarca paginile cartilor printr-un simplu gest facut cu mana in aer, analizat cu ajutorul senzorilor de miscare.

"Cred ca cea mai veche carte pe care am digitalizat-o pana in prezent are cel putin 1.000 de ani", a declarat coordonatorul acestui proiect, Paul Chojecki.

Compania Fraunhofer lucreaza in parteneriat cu Biblioteca Bavariei din Munchen, ai carei directori doresc ca acele manuscrise stravechi sa devina accesibile unui numar cat mai mare de persoane.

Doar prin miscarea mainii, cititorul poate sa intoarca cu ajutorul noului sistem paginile cartilor la 360 de grade si sa admire in 3D bijuteriile incrustate in copertele acelor volume.

Compania germana vrea sa impinga acest experiment chiar mai departe.

"Ne putem imagina o functie pentru a cauta cuvintele necunoscute sau pentru a face o traducere simultana daca, de exemplu, persoana care citeste textul in cauza nu vorbeste limba latina", a declarat Paul Chojecki.

Cartile stravechi nu sunt singurele care pot avea de castigat de pe urma acestei noi tehnologii din domeniul lecturii. Librariile ar putea de exemplu sa le propuna clientilor lor o prezentare a ofertelor lor sau sa le prezinte carti pe care nu le mai au in stoc.

CeBIT si-a deschis oficial portile marti si va continua pana pe 9 martie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri