Yoko Ono, vaduva cantaretului John Lennon, a fost data in judecata de designerul american de origine iraniana Haleh Nematzadeh care pretinde ca aceasta i-ar fi copiat o parte din creatii pentru a pune bazele propriului brand, informeaza Vogue, citat de Mediafax.
Yoko Ono, in varsta de 80 de ani, si-a lansat propria linie vestimentara masculina - numita "1969 - 2012" si inspirata de fostul ei sot, John Lennon. Colectia a fost prezentata in premiera in noiembrie 2012.

Nematzadeh pretinde ca a trimis imagini ale creatiilor sale aceluiasi magazin multibrand, Opening Ceremony, inainte ca Ono sa isi anunte propriul proiect de moda, cu scopul ca magazinul american sa ii vanda colectia. Ea mai spune ca mai multe motive prezente in creatiile sale, printre care imprimeurile indraznete de pe slit si piept, au aparut, mai tarziu, in piese vestimentare incluse in linia semnata de Yoko Ono.

Potrivit Vogue, reprezentantii Opening Ceremony nu au oferit o pozitie oficiala in acest sens.

"Sa fii de partea adevarului poate fi adesea foarte dificil, dar nu as putea trai altfel", a scris Haleh Nematzadeh pe Twitter.
Provenind dintr-o familie din elita japoneza, apropiata de casa imperiala nipona, Yoko Ono a crescut in Japonia si in Statele Unite si a intrat in mediul artistilor avangardisti newyorkezi la sfarsitul anilor '50.

Influentata de mentorul ei, compozitorul si artistul plastic John Cage, Yoko s-a alaturat curentului de arta contemporana pe care acesta l-a creat, Fluxus, care integreaza publicul in creatia artistica, pentru a suprima barierele dintre arta si viata.

Inca de la debutul ei, Yoko Ono a incercat sa descompuna arta asa cum era ea conceputa in epoca in muzee, sa o puna permanent sub semnul intrebarii, sa militeze pentru pace si pentru egalitatea intre sexe, adeseori prin intermediul prestatiilor sale artistice.

In 1964, in spectacolul "Cut Piece", ea si-a invitat publicul sa o dezbrace pe scena, taindu-i hainele cu foarfeci, o performanta cu rol de pionier in arta corporala feminista, intr-o epoca in care teoriile feministe nu aparusera inca.

Yoko este si o pictorita apreciata, printre operele sale numarandu-se, de exemplu, picturi pe vitralii transparente.

In numeroasele sale texte scrise, artista nipona evoca adeseori poezia elementelor naturale (pamant, apa, foc, aer).

Intrebata de un jurnalist despre proiectele sale, dupa varsta de 80 de ani, Yoko Ono a raspuns: "Am decis sa incep o a doua viata, in care voi face toate acele lucruri pe care nu le-am facut inca niciodata", a declarat, zambind, artista nipona, care a incercat deja aproape totul - sau aproape totul. In 2012, ea a acceptat o noua provocare si s-a lansat in moda.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri