Echipa filmului "Pozitia copilului” a transmis intr-un comunicat de presa ca declaratia deputatului Victor Cristea potrivit careia in pelicula lui Calin Peter Netzer sunt folosite cuvinte urate demonstreaza "o profunda neintelegere a ceea ce inseamna actul artistic", scrie Mediafax.

"Pozitia deputatului PSD de Vaslui Victor Cristea, exprimata in timpul unei dezbateri referitoare la o lege prin care se reglementeaza Ordinul Artistilor, reflecta, din pacate, o atitudine des intalnita in randul politicienilor si institutiilor din Romania, aceea ca arta si cultura, in general, trebuie controlate mai atent de catre stat, si demonstreaza o profunda neintelegere a ceea ce inseamna actul artistic", se spune in comunicatul echipei filmului "Pozitia copilului".

Potrivit comunicatului, invocand "cuvintele urate" din filmul "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, deputatul Victor Cristea sustine: "Cred ca trebuie mai multa atentie. Eu stiu ca in Constitutie este dreptul de exprimare, dar dreptul de exprimare prin munca, prin roadele muncii".

"Declaratia vine si in contextul schimbarilor din ultimii ani, in care institutii de cultura foarte active au fost afectate de decizii politice, iar finantarile pentru proiecte culturale s-au diminuat semnificativ. Lipsa unui sprijin coerent si pe criterii solide din partea statului se resimte in toate domeniile culturii, inclusiv in cinematografie, cel mai bun ambasador pe care l-a avut Romania in ultimii ani", se spune in comunicat.

Conform sursei citate, filmul "Pozitia copilului" nu a fost premiat pentru ca "se doreste denigrarea poporului roman si minimalizarea activitatii in invatamantul nostru", ci pentru merite artistice reale, la fel ca toate celelalte filme romanesti multi-premiate in ultimii ani. "De altfel, retorica unei «conspiratii mondiale» ar fi putut fi ignorata daca nu ar fi fost expusa de un deputat al Romaniei cu putere de decizie in Comisia pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport", se spune in comunicat.

"Faptul ca declaratia vine din partea unui deputat care face parte din Comisia de Educatie arata in ce fel este pozitionata cultura, cum este inteles statutul artistului si al produselor culturale in procesul de educatie din Romania. Nu ne intereseaza ce promoveaza produsul cultural, ne intereseaza sa analizam cu stiinta si fara stiinta in continut", declara producatoarea filmului, Ada Solomon.

"S-au scris sute de pagini despre «Pozitia copilului» in presa mondiala, dar niciodata nu s-a facut referire la limbaj. S-a remarcat, intr-adevar, calitatea dialogurilor, realismul de o profunzime rar intalnita in scriitura acestui film. Ba, mai mult, s-a mentionat performanta extraordinarei Luminita Gheorghiu, care a fost catalogata drept una dintre cele mai mari actrite in acest moment pentru performanta ei din «Pozitia copilului»", adauga Ada Solomon.

"Pozitia copilului" este primul lungmetraj romanesc premiat vreodata cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin si a fost desemnat sa reprezinte Romania la Oscarul pentru cel mai bun film strain in 2014. Filmul a avut un traseu spectaculos in cinematografele din Romania, mentinandu-se pe primele pozitii in box office-ul autohton. Pana in prezent, a avut peste 115.500 de spectatori la cinema si incasari de circa 1,25 miloane de lei.

Filmul are distribuitor in peste 20 de teritorii, inclusiv Mexic, Brazilia, Japonia, Taiwan, Australia si Noua Zeelanda, Coreea de Sud, Norvegia, Danemarca, Grecia, Franta, Benelux, Italia, Spania. Distribuitorul international Beta Cinema negociaza in prezent pentru Statele Unite, China si tarile din Orientul Mijlociu. Recent, "Pozitia copilului" a fost lansat pe DVD si poate fi gasit in magazinele de specialitate din tara.

Deputatul PSD Victor Cristea a criticat, marti, in plenul Camerei Deputatilor, premierea filmul "Pozitia copilului", aratand ca in acest lungmetraj sunt folosite expresii triviale si poate a fost premiat pentru ca se doreste denigrarea poporului roman.

"Am fost la filmul «Pozitia copilului» si inca de la inceput am vrut sa ies din sala, erau folosite numai expresii triviale, injuraturi. Noi ne chinuim sa dam o educatie copiilor la scoala si in film sunt numai obscenitati, trivialitati. Nu cumva acel film a fost premiat pentru ca se doreste denigrarea poporului roman? Noi venim sa-i mai dam artistului bani? Sa ne denigreze, sa ne faca inculti?", a spus in plen deputatul PSD.

El a adaugat ca "un film, o poveste nu se face cu injuraturi la adresa parintilor din partea propriilor copii" si ca "nu trebuie premiat ce denigreaza poporul roman".

Cristea a facut aceste critici la dezbaterea proiectului privind exercitarea profesiei de artist care avea raport de respingere din partea comisiei de specialitate.

In replica, deputatul Remus Cernea a spus ca nu trebuie ca deputatii sa-si dea cu parerea in legatura cu creatiile artistice.

"Pozitia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multi-premiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi. Scenariul este semnat de Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer.

Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu. Li se alatura Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu, Vlad Ivanov si Tania Popa.

"Pozitia copilului" este o productie Parada Film in coproductie cu Hai Hui Entertainment, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, BMW Motor AG, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri