The Economist: Politicienii corupti scriu "literatura de proasta calitate" in inchisorile din Romania

Politicienii corupti ajunsi la inchisoare in Romania scriu in abundenta "literatura de proasta calitate" pentru a beneficia de reducerea pedepselor, "in cadrul unui sistem la fel de corupt", comenteaza The Economist, notand ca si premierul Victor Ponta este judecat pentru fapte de coruptie.

"Autorii editiei romane a jocului Monopoly ar putea lua in considerare inlocuirea cartonasului «iesi din inchisoare» cu unul pe care sa scrie «am scris o carte in detentie». Modificarea legii, in anul 2013, le permite condamnatilor sa beneficieze de reducerea cu 30 de zile a sentintelor pentru fiecare lucrare publicata din inchisoare. Acest lucru a condus la o situatie in care magnati si politicieni inchisi pentru coruptie sa intre intr-o frenezie a scrisului din abundenta. Este vorba de un sistem la fel de corupt cum sunt ei", explica The Economist, precizand ca printre persoanele care au profitat de aceasta lacuna legislativa figureaza fostul premier Adrian Nastase si oameni de afaceri precum Gheorghe Copos, Gigi Becali si Ioan Niculae, scrie Mediafax.

"Detinutii nu au acces la computere, iar bibliotecile inchisorilor au foarte putine carti de calitate. Manuscrisele sunt elaborate cu pixul pe hartie. Potrivit jurnalistilor romani, de obicei, detinutii bogati recurg la specialisti aflati in libertate pentru a fi «coordonatori stiintifici». Acestia sau alti autori-fantoma scriu de fapt lucrarile, introduse apoi ilegal in penitenciare, unde sunt copiate de condamnati. Lucrarea ajunge la o editura, care este platita pentru a tipari doua-trei exemplare, prezentate comisiei de eliberari conditionate, care (fara a tine cont de reguli editoriale sau stiintifice) stabileste daca este posibila reducerea unei sentinte", subliniaza The Economist, intr-un articol intitulat "Reducerea sentintelor in schimbul literaturii de proasta calitate".

Cristi Danilet, un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, afirma, potrivit The Economist, ca nu isi poate da seama daca la originea acestor facilitati legislative este "incompetenta sau ingerinte politice".

"O alta sursa, care a preferat sa pastreze anonimatul, sustine ca este vorba de ingerinte politice. Premierul Victor Ponta urmeaza sa fie judecat pentru acte de coruptie, noteaza sursa; nu este nicio surpriza ca politicienii nu vor schimbarea sistemului" juridic care ofera reducerea pedepselor, continua The Economist, exprimand speranta ca, la un moment dat, vidul legislativ care permite aceste facilitati va fi acoperit.

Citeste si:
The Economist: Sistemul de sanatate din Romania, cel mai slab din UE
The Economist, despre...
Citeste si:
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
27 de idei pentru un mic...

"Directia Nationala Anticoruptie a conferit o noua credibilitate sistemului judicair din Romania. Dar este prematur sa spunem daca vor aparea schimbari fundamentale, in contextul in care coruptia este inradacinata ferm in cultura politica si de afaceri", concluzioneaza revista britanica The Economist.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri