Renumitul om de stiinta britanic Stephen Hawking a decedat miercuri dimineata in locuinta sa din Cambridge, insa a lasat in urma teorii si contributii majore in domenii precum cosmologie, relativitatea generala si mecanica cuantica ce au influentat fizica si lumea moderna. Am strans cateva informatii esentiale despre geniul Hawking precum si o lista cu cele mai importante carti scrise de acesta.

Stephen Hawking a incetat din viata pe 14 martie, la varsta de 76 de ani, desi la 21 de ani a fost diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica, iar doctorii nu i-au dat o speranta de viata mai mare de doi ani. In ciuda agravarii continue a invaliditatii, pana la imobilizare totala si pierderea vocii, Stephen Hawking a continuat sa lucreze, a fost casatorit de doua ori si a avut trei copii.

Stephen Hawking a fost considerat unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani si teoreticieni ai originii universului. Pe langa aportul adus stiintei, a publicat si lucrari destinate publicului larg in care a explicat mare parte din teroriile sale, in special cele despre originea universului. Iata o scurta lista a celor mai citite si apreciate carti scrise de Stephen Hawking:

Stephen Hawking

Carti scrise de Stephen Hawking

1. Teoria Universala. Originea si Soarta Universului – Stephen Hawking

carti scrise de Stephen Hawking

In “Teoria universala”, Stephen Hawking ne ofera o imagine de ansamblu asupra temelor fundamentale de cercetare din cosmologie si fizica, precum evolutia universului, gaurile negre, sensul si semnificatia timpului sau teoria corzilor. Omul de stiinte explica momentul nasterii universului, precum si fenomenele de cosmologie din ultimele decenii. “Incercand sa lamureasca momentul nasterii universului, cosmologia ultimelor decenii a ajuns in punctul cel mai fierbinte al fizicii: necesitatea elaborarii unei teorii care sa descrie toate interactiunile din natura. Aici, dificultatea esentiala tine de incompatibilitatea dintre relativitatea generala, valabila la scara cosmica, si mecanica cuantica, creata pentru a explica fenomenele de la scara microscopica”, se arata in descrierea cartii care a aparut in 2015 la editura Humanitas.

2. Scurta istorie a timpului. De la Big Bang la gaurile negre – Stephen Hawking

carti scrise de Stephen Hawking

“Scurta istorie a timpului” este in prezent cea mai populara carte de stiinta, dupa ce timp de mai bine de patru ani s-a aflat in topul celor mai bine vandute carti din Sunday Times, mai mult decat orice alta carte. La fel ca in “Teoria Universala”, Stephen Hawking raspunde unor intrebari legate de originea timpului, dar introduce si teoriile altor oamenii de stiinta si aportul colosal pe care fiecare l-au adus omenirii. De la Newton la Einstein, Hawking explica teoriile care au ajutat la o mai buna intelegere a universului. Cartea a aparut in 2017 la editura Humanitas.

3. O mai scurta istorie a timpului - Stephen Hawking, Leonard Mlodinow

carti scrise de stephen hawking

Este continuarea cartii “Scurta istorie a timpului” pe care Stephen Hawking a scris-o alaturi de Leonard Mlodinow, fizician si scenaristul Star Trek. In prefata unei alte carti de-ale sale - “Universul intr-o coaja de nuca”, omul de stiinta marturiseste ca a rezistat tentatiei de a scrie o continuare a cartii de mai sus dedicandu-se cercetarilor sale stiintifice. A revenit asupra acestei decizii si a reluat tema, aprofundand-o in “O mai scurta istorie a timpului” din dorinta de a scrie o carte si mai accesibila publicului larg, dar si pentru a include rezultatele cercetarilor si progresele inregistrate in fizica in cei 20 de ani scursi intre momentele aparitiilor celor doua carti. “O mai scurta istorie a timpului” a aparut in 2007 la Editura Humanitas.

4. Marele Plan – Stephen Hawking si Leonard Mlodinow

carti scrise de stephen hawking

O alta colaborare intre Stephen Hawking si autorul Leonard Mlodinow, “Marele plan” continua seria temelor si intrebarilor pe care omul de stiinta si le-a pus in celelalte carti scrise si de altfel de-a lungul intregii sale cariere. “Raspunsurile date aici de Stephen Hawking, unul dintre cei mai mari savanti ai timpurilor noastre, si de Leonard Mlodinow, fizician si scenarist al serialului Star Trek, pornesc de la ideea ca universul nu are doar o singura istorie, ci toate istoriile sale posibile exista simultan – idee care ne schimba radical felul in care suntem obisnuiti sa privim lumea”, se arata in descrierea cartii.

Sursa foto: arindambanerjee/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri