O selectie de 28 de documentare imersive ofera audientei Festivalului International Astra Film 2018 o incursiune inedita in viitor. Intre 15 si 21 octombrie, in Domul amplasat in Piata Mare din Sibiu, publicul va putea trai experienta contactului direct cu viitorul, prin 10 filme de non-fictiune realizate in realitate virtuala (VR) si 18 realizate pentru proiectie 360 de grade (full-dome). Sectiunea speciala care le gazduieste, Viitorul e Azi, este dedicata noilor formate de documentar, realizate cu tehnologii inovatoare si a fost introdusa in programul Astra Film Festival din 2016.

Un total de 10 filme vor fi prezentate in cadrul categoriei realitate virtuala (VR), dintre care 6 titluri sunt din colectia The Guardian VR, si anume Arctic 360, un tur-marturie a consecintelor comportamentului uman asupra mediului arctic; Limbo (Purgatoriu), o experienta virtuala a ceea ce inseamna asteptarea acordarii azilului pentru un refugiat; The Joy of Frogs (Bucuria broastelor), un documentar-360 despre sezonul imperecherii; The Party (Petrecerea), o ilustrare virtuala a autismului; Sea Prayer (Sea Prayer), animarea in VR a unei povestii de Khaled Hosseini, inspirata de comemorarea a doi ani de la moartea micului refugiat sirian Alan Kurdi si First Impressions (Primele impresii), o minunata ilustrare in VR a experientei si interactiunii cu lumea pe care le traieste un nou-nascut.

Alte 3 productii reprezinta o selectie realizata impreuna cu Diversion Cinema, creator de programe de realitate virtuala pentru festivaluri de film relevante precum cele de la Cannes, Venetia, Amsterdam, Dubai: The Real Thing (Viata adevarata), Bloodless (Lipsita de viata) si Kobold. Acestora li se alatura in programul de VR o prezenta romaneasca, documentarul observational Circus 360 de Dorin Moldoveanu, despre primul circ fara animale din Bucuresti.

Cu ce noutati vine Astra Film Festival 2018

Editia AFF 2018 propune un program de 18 filme de non-fictiune realizate pentru proiectie full-dome, productii care exploreaza mistere ale stiintei (Faster Than Light/Mai repede decat lumina), ale Universului (Astronaut, Closer to the Stars/Mai aproape de stele, Oceans in Space/Oceane in spatiu), si aspecte mai putin cunoscute despre planeta noastra si despre umanitate (Dynamic Earth/Pamantul dinamic, Our Violent Planet/Planeta noastra violenta, The Mayans’ Cosmic Planners/Planificatorii cosmici ai oraselor mayase, Sky on Fire/Cerul in flacari). Noi modalitati de a trai experiente artistice sunt oferite de lucrari mai abstracte, cum ar fi Stardancers’ Waltz (Vals printre stele),Contraluz (Contre-jour), After Cherenkov (Dupa Cherenkov), Liminality (Liminalitate).

Pentru generatia tanara, programul full-dome al Astra Film Junior, festival care se desfasoara in cadrul AFF si se afla anul acesta la a 10-a editie, cuprinde filme despre Univers (The Secrets of Gravity/Secretele gravitatiei, We Are Stars/Suntem stele), despre natura (Life of Trees/Viata copacilor) si despre corpul uman (Amigos – Inside the Human Body/Amici – In interiorul corpului uman).

In ultimii ani, din ce in ce mai multi cineasti si artisti vizuali se indreapta catre explorarea potentialului imens oferit de tehnologiile novatoare pentru crearea de povesti imersive. Spatiu creat anume pentru explorarea realitatii prin toate modalitatile posibile, Astra Film Festival propune si la editia 2018 un storytelling complet, cu abordari diverse, de la cinematografia de non-fictiune clasica pana la experienta proiectiilor imersive si interactive. Astfel, in sectiunea speciala AFF Viitorul e azi, publicul are ocazia sa experimenteze modul in care revolutia digitala transforma si arta documentarului, putand interactiona cu protagonistii si evenimentele din filmele vizionate, fie cu ajutorul dispozitivelor de realitate virtuala (VR), fie in proiectiile 360 de grade (full-dome). Sectiunea Viitorul e azi se desfasoara la Domul din Piata Mare a Sibiului - pentru format full-dome in Domul mare si pentru VR in Domul mic.

“Suntem fericiti sa constatam ca Astra Film Festival a produs in timp o audienta fidela si avizata, formata din iubitori de film capabili nu numai sa exploreze si sa inteleaga realitatea lumii in care traim, dar si sa isi asume o imersiune in realitate, sa experimenteze trairi si emotii “pe viu”, astfel incat sa poata participa ulterior la transformarea realitatii, a relatiilor interumane. Festivalul a atras constant public curios si creativ, in majoritate tanar - peste 60% dintre spectatorii nostri au intre 18 si 34 de ani -, iar modul in care am integrat productiile non-fictiune realizate cu noile tehnologii continua sa deschida Festivalul catre noi audiente, inclusiv internationale”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival.

Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat si descarcat aici.

Biletele pentru Astra Film Festival 2018 sunt disponibile online, pe site-ul www.eventbook.ro, precum si in reteaua librariilor Humanitas din intreaga tara. Un ghid complet pentru achizitionarea de bilete si abonamente, programul casieriilor si accesul in salile de proiectie si evenimente, este disponibil aici.

Festivalul International Astra Film Sibiu a fost lansat in 1993 ca un proiect inovator in Europa Centrala si de Est si a avut timp de 25 de ani o contributie semnificativa la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare in intreaga regiune si in special in Romania. Astra Film Festival a atras constant atentia industriei asupra artei filmului de non-fictiune, sprijinind dezvoltarea genului si deschizand noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si al Centrului National al Cinematografiei. Evenimentul este cofinantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu si de Uniunea Europeana prin Programul Europa Creativa. Astra Film Festival se afla sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri