Filmul ''Pe aripile vântului'', calificat de unii istorici drept revizionist, a fost retras de pe platforma de streaming HBO Max, în plină mişcare de protest contra rasismului şi violenţelor poliţiei faţă de persoanele de culoare din Statele Unite, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Filmul-fluviu (3 ore şi 58 de minute) lansat în 1939 este considerat de numeroşi academicieni drept instrumentul cel mai ambiţios şi eficient de revizionism sudist.

El prezintă o versiune romanţată a Sudului şi o viziune edulcorată a sclaviei, mai ales în ceea ce priveşte membrii personalului casei, reprezentaţi ca fiind mulţumiţi de locul lor şi trataţi ca angajaţi obişnuiţi.

Această reinterpretare a unei perioade sumbre din istoria americană este opera unor mişcări foarte organizate din fostele State Confederate, care şi-au propus să prezinte sudul de dinainte de Războiul Civil American într-o lumină prezentabilă.

Ideologia ''Lost Cause'' (cauza pierdută) susţinea că Statele Sudice au luptat pentru independenţa lor politică, ameninţată de Nord şi nu pentru menţinerea sclaviei, ceea ce este un neadevăr istoric, notează AFP.

Dacă în cifre brute ''Avengers: Endgame'' este filmul care a adus cele mai mari venituri din istoria cinematografiei, cu 2,8 miliarde de dolari, ''Pe aripile vântului'' - ''Gone With the Wind'', titlul său american - rămâne în fruntea topului încasărilor după ce este luată în calcul inflaţia, cu 3,44 miliarde de dolari.

'''Pe aripile vântului'' este produsul epocii sale şi prezintă prejudecăţile rasiste care erau obişnuite în societatea americană'', a comentat marţi pentru AFP un purtător de cuvânt al HBO Max pentru a explica retragerea lungmetrajului cu opt Oscaruri.

Pentru HBO Max, menţinerea acestui film în catalogul său ''fără explicaţii şi denunţarea acestei reprezentări ar fi fost iresponsabilă''.

Platforma intenţionează să pună din nou la dispoziţie online acest film, însă cu o contextualizare pentru a resitua opera în epoca sa.

Filmul va fi prezentat integral pentru că dacă s-ar proceda în mod contrar ar însemna ''a pretinde că aceste prejudecăţi nu au existat niciodată'', a indicat purtătorul de cuvânt.

Lansată la sfârşitul lunii mai, platforma grupului WarnerMedia (filiala operatorului de cablu AT&T) HBO Max se prezintă drept un concurent al giganţilor streaming, în principal Netflix, cu un catalog bogat în seriale şi filme.

Filmul este în continuare disponibil pe alte platforme.

Sursa foto: Gone with the Wind Facebook Page

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri