Gabriel Bălașu, jurnalistul care vinerea, la Metropola TV, aduce emisiunea „Ediție Specială”, o emisiune care „vine cu o rază” de speranță.

Acesta este „de ce-ul” programului prezentat de omul de televiziune care a scris file multe în media românească.
Pe Gabriel Bălașu l-am prins la un interviu, ocazie cu care am avut plăcerea să vorbim și despre job, dar și despre viața din afara lui.

Gabriel Bălașu, o sa te rog pentru început să-mi „creionezi” realitatea românească așa cum o vezi tu, prin ochi de jurnalist?
În urmă cu mai bine de cinci secole pentru un român (Iohannes, pentru unii , Iancu, pentru alții) au bătut toate clopotele bisericilor catolice. Priceperea în luptă a salvat lumea creștină de o invazie otomană. Despre strategie vorbim. Iar Suveranul Pontif a decretat prin bulă papală ca în cinstea voievodului Transilvaniei clopotele să bată fix la ora 12. România este pregătită pentru OAMENI MARI. Istoria, cea pe care am învățat-o noi la școală, este plină de victorii eroice. Dar și de trădări. De multe ori din AFARĂ. Însă cel mai mare dușman al nostru suntem noi. Un mare sportiv al României obișnuia să spună că cel mai dificil adversar al echipei României este chiar România. Spun asta pentru că fiecare dintre noi și-a construit o Românie ideală.

Dar “viața e complexă și are multe aspecte”, ca să folosesc o replică dintr-un film românesc. Cu complexele știu că stăm bine. Le avem pe toate. Nu ne lipsește nimic. Mă opresc asupra aspectelor. Începem proiecte și le lăsăm urmașilor. Amanetăm viitorul pentru un prezent cu masa plină. Și ca să nu teoretizez, vin cu exemple rupte din viață. Centrul istoric al celui mai bogat oraș din țară este plin de gunoaie. Pentru că “întâiul gospodar” al sectorului are de dus o cruciadă cu firma de salubrizare. Life în plastic is fantastic! Este chestiune de parfum local. Pentru că, nu-i așa?, Capitala se îneacă în miresme. Iar noi putem realiza o hartă a mirosurilor în București. Ne mutăm mai în nord și ducem altă luptă. Codru-i frate cu românul. Dar românul l-a vândut și a rămas cu ursul. Iar pielea ursului din pădure nu poate fi vândută. Așa că, ursul îl jupoaie pe român. Știu, sună cinic. Dar a început concursul! Cine vânează ursul? România se transformă rapid într-un teren imens de vânătoare. Totul pentru siguranța cetățeanului care lasă gunoaie la orice picnic și hrănește urșii din mașină. Încă un exemplu: România a plecat la vânătoare de medalii. Prima medalie a venit din luptă. O luptă dramatică pe planșă. Ne bucurăm. Ce frumos ar fi fost dacă era aur? Poate prea frumos. Dar ne izbim din nou de realitate. Românca noastră spune că medalia ei va hrăni bugetul Federației, să nu mai sufere sportivii. De ce? Păi pentru că cei puși în fruntea ministerului vin cu idei trăsnite, să taie din alocația de hrană a sportivilor sau se facă performanță cu masca pe față. În rest, numai de bine. Ferească Dumnezeu de caniculă! Doar soarele ne arde. Pe restul îi ardem noi!

Gabriel Bălașu: „Nu este suficient doar să crezi. Îndrăznește să creezi!”

După ani de zile de activitate care ți-a permis să ai acces la informații din toate domeniile, toate mediile, ce mesaj ai putea să-i transmiți românului de rând?
Toți suntem egali în fața legii. Nu mă credeți? Normal că nu aveți motive. Din moment ce beizadele omoară oameni nevinovați pe străzile patriei. Dar dacă mai vedem și alb lucrurile, nu doar în negru, poate vom reuși împreună. Important este să fii prezent în societate, nu doar în bula ta. Pentru că starea de bine nu vine doar de la cei apropiați. Nu este suficient doar să crezi. Îndrăznește să creezi!

Hai sa vorbim, acum, despre emisiunea pe care o prezinți la Metropola TV. Cu ce vine ea nou pe piața media și care-i De ce-ul existenței ei?
Românul se pricepe la fotbal, agricultură, politică și televiziune. Sigur, este bucătar înnăscut, rege al șoselelor, știe totul despre indicele ROBOR, și nu crede-n viitor. Lăsăm la o parte ironiile și trecem la subiect. Cel cu televiziunea. Ce e nou cu emisiunea? Nu eu am inventat mira. Dar câteva secunde de liniște pot ajuta. De liniște pentru a putea înțelege lucruri, să nu mai avem mintea plină de virgule. Ediția Specială de vinerea este la ora la care unii sunt în drum spre mare sau munte, alții au ieșit cu familia sau pritenii în oraș. Însă pentru unii poate este o rază de speranță. Vreau să cred asta pentru că de la 19 la 20 discut cu și despre acei români care sunt priviți ca sursă de venit pentru politicieni. Și de voturi care schimbă soarta alegerilor. În rest, nu-I întreabă nimeni ce fac, cât muncesc pentru o viață mai bună. Iar unii nu se mai întorc în viață. Vorbesc despre români din afara României. Cei care au plecat cu granița-n raniță, vorba cântecului.
De la 8 seara abordarea se schimbă. Când alții descoperă că românii au talent chiar și cei din Fierbinți, eu am ales să găsesc oameni cu talent să vă explice lucruri importante despre bani, taxe, poluare, manipulare.

Din punctul tău de vedere care este cel mai mare rau pe care ni l-a adus pandemia și, pe de altă parte, care este cel mai mare bine?
Pandemia nu a schimbat România. Mulți dintre noi am crezut că oamenii vor ieși din case mai buni, mai responsabili. Vorba lui Țuțea, dar mai bine nu aduceam aminte. Realitatea este că am devenit mai suspicioși, mai anxioși. Izolarea ne-a făcut să reacționăm negativ la orice îndemn de solidaritate. Serul nu ne-a salvat, ne-a învrăjbit.
Există și o parte bună în orice criză, fie ea și sanitară. Am economisit bani și timp pentru noi, pentru familie. A fost un test peste care, vreau să cred, am trecut cu bine. Am descoperit că timpul este cel mai prețios și nu trebuie irosit în traffic sau în ore suplimentare la birou.

Gabriel Bălașu: „Asta cred că înseamnă putere. Să poți să iubești. Nu să cucerești.”

În timp ce ma documentam pentru acest interviu, evident m-am oprit la contul tău de Facebook (hmmm, ce vremuri ciudate intr-ale jurnalismului, nu?), și am descoperit că undeva în toamna lui 2018 ai fost invitat să le vorbești studenților în cadrul evenimentului "Seratele Jurnalistice". Organizatorul spunea atunci că subiectul întâlnirii a fost despre curaj, schimbare, motivare și umanitate. Ce inseamna pentru tine fiecare dintre ele?
Să ai curaj să te implicit. Să nu mai scoți telefonul să filmezi, când alții sunt la pământ. Asta-I provocarea. Să știi că alții au nevoie de tine și ești acolo pentru ei. Să poți schimba mentalități. Să crezi că poți schimba lumea cu gesturi mici, dar care contează pentru cel de lângă tine. Să găsești în tine motivația să aduci o schimbare. Să fii convins că ceea faci este pentru binele comun. Că ceea ce spui poate conta pentru ceilalți. Asta este dovada ta de umanitate! Am început acea Serată Jurnalistică cu o întrebare simplă: ești jurnalist și ajungi primul la un eveniment cu victime. Ce faci mai întâi? Ajuți victimele cu ce poți și te pricepi sau filmezi pentru prima ta “exclusivitate”? Este despre cine suntem, nu cine vor alții să fim.

Gabriel Bălașu, atunci când nu ești la tv, unde ești?
Acasă cu familia, cu cei doi motani. Am o viață domestică, monotonă pentru unii. Pentru mine echilibrul se obține acasă. Cu ei impart totul, micile bucurii ale vieții. În rest poți fi unde și ce vrei tu. Se rezolvă cu imaginație.

Ce-ți place să faci în timpul liber?
Să citesc. Dar streamingul mi-a răpit plăcerea. Așa că am devenit un mare consumator de filme. Este contagios. Consum seriale în tandem, cu soția. Asta pentru că tot vorbeam despre timp liber. Însă parafrazez titlul unei cărți pentru a mă justifica: dacă ți-a plăcut cartea(sic!), munca o să-ți placă și mai mult.

Am văzut (tot din Facebook :)) că-ți plac mult călătoriile. Ce plănuiești pentru vara asta, de pe o parte, și pe de altă parte, cum arată un top 5 al celor mai interesante locuri de vizitat, din punctul tău de vedere?
Dacă tot am vorbit de pandemie mai sus, acum trebuie să mărturisesc faptul că pentru mine a însemnat limitarea opțiunilor. Simt că m-am întors în anii '80 când călătoream doar prin țară, cu părinții și prietenii de familie. Sigur, s-au schimbat multe de atunci. Pe de o parte este bine că găsim timp și pentru ce nu am văzut sau am uitat că există în țară. Pe de altă parte am scos din calcul orice ieșire în afară.
5 locuri de văzut:
Nazare, Portugalia, dar să nu mă ia valul(pentru cunoscători)
Tromso, Norvegia, pentru imagini unice cu Aurora Boreală
Laguna Albastră, Islanda, preferabil în septembrie sau octombrie să prind și Aurora Boreală, în caz că am ratat-o la Tromso
Noua Zeelandă, pentru peisajele de poveste și, în mod special, pentru peșterile cu lumină...bio. Waitomo Caves.
Castelul Neuschweinstein, Germania, pentru clipe magice, ca-n Disney.

Hai să facem un exercițiu de imaginație. Dacă nu ar fi fost audiovizual, ce ar fi fost?
Prin anii '90 era o vorbă. Jumătate dintre călătorii care coborau din autobuz la Piața Presei erau jurnaliști. Iar jumătate dintre jurnaliști erau politehniști. Cea mai bună demonstrație că ai priceput care este cursul vieții, nu ce se spune despre ingineri, este să te faci jurnalist. Era atunci. Acum inginerii sunt mai căutați decât jurnaliștii. Dar este vorba despre cum se aliniază planetele.

Înainte să închis acest interviu, spune-mi, te rog, care consideri tu că este secretul puterii?
Eh, aici aș fi tentat să dau un citat. Dar mă abțin de la comportamentul de consumator de rețele de socializare. Să vezi ce este bun în fiecare om. Asta cred că înseamnă putere. Să poți să iubești. Nu să cucerești.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri