20 Aprilie 2011

Ce se va intampla cu Euribor in 2011?



Romanii cu credite in euro vor avea de platit, cel mai probabil, dobanzi mai mari la imprumuturi pentru ca indicele Euribor va creste in acest an, intrucat Banca Centrala Europeana va majora dobanda cheie.

Indicele Euribor, care se afla in componenta dobanzilor variabile la creditele in euro, va inregistra o crestere in acest an, pe fondul faptului ca Banca Centrala Europeana va majora dobanda cheie. Lucian Anghel, economistul sef al BCR, estimeaza ca BCE va majora dobanda cheie cu inca 0,25 puncte procentuale pana la finalul acestui an.

BCE a majorat recent dobanda cheie tot cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 1,25%.

Desi Euribor a intrat pe un trend ascendent, creditele in euro raman mai avantajoase la nivelul costurilor decat cele in lei, in special pe segmentul creditelor ipotecare.

Vladimir Kalinov, vicepresedintele executiv de retail din cadrul Raiffeisen Bank, a explicat recent ca, in prezent, creditele ipotecare in euro sunt inevitabile pentru piata locala pentru ca bancile nu au resurse in lei pe termen lung pentru a credita in moneda nationala.

"Este imposibil sa previzionam costul resurselor pe termen lung in lei. Cred ca piata ipotecara va fi complet blocata (n.r. – daca se iau masuri de restrictionare a creditului ipotecar in valuta) pentru ca, in primul rand, preturile din imobiliare sunt in euro si, in al doilea rand, nu exista resurse pe termen lung in lei. Este inevitabil creditul ipotecar in euro”, a declarat Kalinov.

Citeste care sunt cele 5 motive pentru care bancherii nu reduc dobanzile la credite.



Citeste si