Fiecare miscare mai agresiva a cursului de schimb, mai ales cand este vorba de o apreciere spectaculoasa a leului, ne pune pe ganduri si ne incurajeaza sa schimbam repede banii in euro, pentru a economisi, cu gandul ca aprecierea leului nu va fi de durata, sau doar pentru ca peste cateva zile mai vine o rata sau o chirie.

La prima vedere poate fi o strategie buna, dar trebuie sa tinem cont de cursurile afisate de banci, care de cele mai multe ori au un spread (diferenta intre cursul de vanzare si cel de cumparare) foarte mare. Practic, un client care fuge la o banca cu gandul ca leul s-a apreciat si cumpara moneda europeana cu gandul sa economiseasca risca sa piarda mai mult din schimbul valutar.

Rationamentul este justificat daca aveti oricum de facut plati in euro in fiecare luna, motiv pentru care orice scadere a cursului de vanzare va avantajeaza.

Graficul de mai jos arata evolutia cursului oficial calculat de BNR in ultimul an, perioada in care volatilitatea a crescut semnificat, mai ales dupa schimbarea guvernarii.