“Relaxarea politicii monetare va continua in 2014, iar daca adaugam posibila restrangere a stimulilor monetari generosi furnizati pietei de catre bancile centrale, vedem ca viitorul creditarii este in moneda nationala. Ieftinirea creditului in lei va continua si am putea vedea dobanzi sub nivelul de 6% pentru creditele cu risc scazut, foarte apropiate de cele in euro. Estimam ca intr-un orizont de 1-2 ani ponderea creditelor in lei va depasi 50% din totalul creditului neguvernamental”, a comentat Eugen Sinca, analist sef BCR.

Banca Comerciala Romana (BCR) a luat decizia creditarii preponderent in moneda nationala, atat pentru creditele pentru investitii imobiliare standard cat si pentru creditele Prima Casa de aproape 1 an.

Programul Prima Casa va garanta numai credite acordate exclusiv in lei incepand cu cea de-a sasea etapa.

“Decizia de a credita numai in LEI s-a dovedit a fi una vizionara si benefica, pe termen lung, pentru clienti. Numarul solicitarilor de credite pentru investitii imobiliare in lei este in crestere pentru ca tot mai multi clienti opteaza pentru protectie maxima impotriva fluctuatiilor cursului de schimb”, a declarat Andrew Gerber, director de management al Produselor Retail in cadrul BCR.

Conform specialistilor BCR, Creditul Prima Casa isi pastreaza in continuare atractivitatea pentru tineri si familiile tinere pentru ca poate fi accesat pe o perioada maxima de 30 ani, beneficiaza de un avans mimim de 5%, iar comisionul de analiza a creditului este 0.