Moneda nationala s-a apreciat in prima parte a sesiunii interbancare, cotatiile coborand sub 4,52 lei/euro, astfel ca Banca Nationala a Romaniei a publicat un curs de referinta de 4,5188 lei/euro, cu 1,29 bani mai jos fata de marti.

In sesiunea anterioara, cursul a fost de 4,5317 lei/euro, scrie Mediafax.

Leul s-a apreciat si in raport cu dolarul american, iar rata de schimb a scazut cu 1,78 bani, de la 3,3226 lei/dolar la 3,3048 lei/dolar.

In acelasi timp, rata de referinta leu/franc elvetian s-a plasat la 3,6846 unitati. In sesiunea precedenta a fost de 3,6924 unitati. Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschidere, euro a fost cotat la 4,5260 - 4,5290 lei, usor mai jos fata de nivelul de marti seara, cand bancile au schimbat euro pentru 4,5310 - 4,5330 lei.

Citeste si:
Cursul leu-euro ar putea ajunge 4,866 in urmatoarele 12 luni
Cursul leu-euro ar putea...

In prima parte a sesiunii interbancare, cotatiile au coborat treptat spre 4,52 lei/euro.

"Chiar daca nu a reusit sa urmeze usoara apreciere a monedelor regionale ieri (marti, n.r), leul ar putea scapa din intervalele recente astazi, pe fondul tonului pozitiv din pietele externe, care ar trebui sa descurajeze si mai tare pariurile impotriva monedei locale. Ne asteptam totusi ca revenirea leului la tinta pe termen scurt de 4,50 lei/euro sa se produca gradual, asa cum sugereaza episoadele recente de consolidare in jurul nivelului de 4,53 lei/euro", se arata intr-o analiza ING Bank transmisa miercuri dimineata.

Dobanzile afisate miercuri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au coborat de la 1,04 - 1,54% la 0,92 - 1,42% pe an.

Dobanzile sunt in continuare mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Citeste si:
Șeful pe financiar al ING avertizează tinerii: Ajustați cheltuielile!
Șeful pe financiar al ING...

Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale sunt usor peste dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 0,75% pe an.

Ratele dobanzilor practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se plasau la 0,98 - 1,48%, iar dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, este de 1,94% pe an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Citește și
BNR urmează tendința globală și reduce dobânda cheie
Setari Cookie-uri