Deoarece a venit in sfarsit vara, vacantele si cumparaturile ne pandesc la fiecare colt, iar ceva bani la indemana nu strica, mai ales cand apar situatii neprevazute. Si bancile s-au adaptat si promoveaza acum carduri de tip cashback destinate special cumparaturilor care te rasplatesc cu puncte bonus sau direct in bani, in mod automat, atunci cand sunt folosite la comercianti.

De regula, bancile acorda puncte bonus care pot fi utilizate doar in magazine partenere, iar in alte situatii se ofera bani inapoi pe card la final de luna sau ori reduceri pe loc la cumparaturi. Insa, daca retrageti numerar de la bancomate cu cardul de credit nu veti beneficia de bonus. Mai mult, de cele mai multe ori, nici de perioada de gratie.

Printre primele produse de acest tip aparute in piata bancara locala este cardul de credit Card Avantaj, de la Credit Europe Bank. Pentru fiecare tip de tranzactie pe care o efectuezi (tranzactii la comercianti sau retrageri de numerar de la ATM - o exceptie in piata), vei primi un bonus de 0,3% din valoarea acesteia. Bonusul se va regasi pe cardul tau in contul de bonus, separat de limita de credit si va putea fi utilizat in orice magazin partener.

Intre timp, optiunea de puncte bonus sau returnarea unui procent din valoarea cumparaturilor (cashback) au devenit o facilitate obisnuita in oferta de carduri de credit ale bancilor. De exemplu, cardul de credit Bun de Plata Standard de la BCR rasplateste clientii bancii cu 2% bani inapoi lunar, pentru toate sumele utilizate la: benzinarii, magazine de imbracaminte si incaltaminte, restaurante, divertisment si timp liber, calatorii, utilitati si cu 1% bani inapoi anual, pentru toate celelalte cumparaturi efectuate prin cardul de credit.

Si BRD la cardul CumVreiTu iti aduce, la fiecare plata cu cardul, puncte de fidelitate pe care le poti folosi pentru plata altor produse sau servicii. Lunar se ramburseaza echivalentul a 2%, in functie de linia de credit utilizata. De obicei, la majoritatea cardurilor de credit dobanda este 0% pentru suma utilizata la comercianti acceptanti / internet si daca este rambursata integral in timpul perioadei de gratie, care poate ajunge la doua luni de zile.

Nu alergati dupa beneficii

Atentie insa la costurile cardului de credit, pe langa bonusuri sau reduceri. Degeaba bonusul oferit este ridicat, daca respectivul card este foarte scump. Valoarea cumulata a punctelor bonus sau a banilor returnati in decursul unui an ar trebui sa acopere macar comisioanele de administrare a cardului.

Similar la cardurile de credit Bancpost, cu programul de loialitate Puncte Oriunde, primesti pana la 2% bani inapoi din tot ce ai cumparat indiferent unde folosesti cardul, pentru cumparaturile din mall, vacanta, supermarket, benzinarie sau chiar online. De asemenea, cu cardul de credit Star Forte de la Banca Transilvania, de fiecare data cand mergi la shopping, plata cu cardul iti aduce puncte Star, care se transforma in bani, suma care poate varia intre 0,3 si pana la 15% din valoarea cumparaturilor.

La UniCredit Tiriac Bank cu cardul de credit Principal de fiecare data cand cumperi ceva, primesti inapoi 2% din suma cheltuita sub forma de puncte, in limita a 100 de lei/luna, pe care le poti ulterior transforma in bani pe card si utiliza pentru tranzactii viitoare (1 punct = 1 leu) sau cu doar 40 de puncte poti solicita plata comisionului anual de administrare instrument de plata de 50 lei.

Reducerile la anumite magazine prin puncte bonus sau returnarea pe cardul de credit a unui procent din valoarea cumparaturilor, asa cum ma aratat mai sus, sunt, de cele mai multe ori, doar un intrument de marketing pe care bancile il folosesc pentru atragerea de clienti. Nu alergati dupa beneficii, chiar daca pot parea avantajoase pe moment, prin cumparaturi neplanificate prin credite, pe care nu le puteti rambursa pana la sfarsitul perioadei de gratie.

Cashback si la cardurile de salariu...

Toata lumea se bucura de reduceri, dar nu stii niciodata unde le gasesti si, mai important, pana cand dureaza. ING Bank vrea insa sa schimbe regulile jocului cu ING Bazar. Prin reinventarea produsului ING Card Complet, care are zero costuri la operatiunile bancare de baza, ING Bank a lansat si doua noi instrumente digitale: Porteaza-ti banii - o solutie de transfer a salariului de la alta banca si ING Bazar, o platforma digitala de cumparaturi care ofera reduceri prin sistem cash-back la diversi comercianti (supermarketuri, benzinarii, farmacii, haine, cosmetice, calatorii, electronice, jucarii, carti, mobila).

Platforma ING Bazar poate fi accesata din aplicatia de Home Bank si ofera si posibilitatea de a inrola orice card de fidelitate emis in piata, asa ca poti sa accesezi toate reducerile de oriunde, chiar si de pe telefon. Tu doar iti rezervi oferta, apoi achiti la magazin cu cardul tau ING si primesti reducerea sub forma de puncte direct in portofelul electronic in maximum 48h. 1 punct = 1 leu. In plus, aplicatia pastreaza tot istoricul tau de cumparaturi, asa ca poti sa vezi exact cat ai economisit pe o anumita perioada de timp.

Practic, un client care plateste cu cardul de salariu (debit) ING la anumite magazine va primi prin ING Bazar oferte de cash-back la acei comercianti, in functie de parteneriatele incheiate de banca cu acele magazine.

O oferta pentru cardurile de salarii (debit) gasim si la grecii de la Piraeus Bank la cardul de debit Visa Shop&Cash primesti un bonus lunar de 0.1% din suma platita cu cardului de debit direct la comercianti. Si la Millennium Bank (cumparata recent de ungurii de la OTP Bank) pentru cumparaturi lunare de cel putin 150 de lei efectuate la orice supermarket, benzinarie, florarie, librarie si cinematograf, pe care le achiti cu Cardul cu Bani Inapoi, banca returneaza 2% din suma cheltuita, in limita a 100 de lei.

Castigati 0,25% bonus cand va achitati cumparaturile si cu cardul de debit Bonus Debit Card de la Garanti Bank, la orice comerciant din tara sau din strainatate. Ulterior, puteti utiliza bonusul acumulat pentru cumparaturi gratuite in reteaua magazinelor partenere ale bancii. Garanti Bank emite de altfel si cardul de credit Bonus Card, care ofera bonusuri de pana la 10% la comerciantii parteneri.

Afla mai multe despre ING Card Complet!

Sursa foto: Shutterstock / Cumparaturi cu cardul la comercianti

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »


Setari Cookie-uri