Sa te consideri dator-vandut la o banca poate fi o perspectiva apasatoare. Munca devine in zadar si cheful de viata de multe ori dispare stiind ca esti constrans de platile viitoare. Dar, daca mutam planul de la nivel individual la cel de ansamblu al societatii, cel national, angoasa unei datorii uriase fata de creditorii internationali este mai putin perceptibila pentru locuitorii unei tari, dar ea nu dispare, este acolo si va trebui achitata de urmatoarele generatii.

"Je Swiss dator vandut!" era unul dintre mesajele pe care indatoratii la banci in franci elvetieni din Romania le afisau pe pancarte la protestele de la inceputul acestui an. Ceea ce se cunoaste (percepe) insa mai putin este faptul ca fiecare roman trebuie sa plateasca pana la o data scadenta, de asemenea, creditorilor internationali si nationali alti aproximativ 3.500 de dolari in baza datoriei guvernamentale. Daca este mult sau putin, depinde insa de aprecierea fiecaruia.

Spre comparatie insa cu statele implicate in criza recenta a datoriilor: Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania (tarile PIIGS), precum si tarile dezvoltate economic, situatia Romaniei este una cu adevarat de invidiat. Cum ar fi fost daca am fi datorat fiecare 100.000 de dolari...

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri