Sa te consideri dator-vandut la o banca poate fi o perspectiva apasatoare. Munca devine in zadar si cheful de viata de multe ori dispare stiind ca esti constrans de platile viitoare. Dar, daca mutam planul de la nivel individual la cel de ansamblu al societatii, cel national, angoasa unei datorii uriase fata de creditorii internationali este mai putin perceptibila pentru locuitorii unei tari, dar ea nu dispare, este acolo si va trebui achitata de urmatoarele generatii.

"Je Swiss dator vandut!" era unul dintre mesajele pe care indatoratii la banci in franci elvetieni din Romania le afisau pe pancarte la protestele de la inceputul acestui an. Ceea ce se cunoaste (percepe) insa mai putin este faptul ca fiecare roman trebuie sa plateasca pana la o data scadenta, de asemenea, creditorilor internationali si nationali alti aproximativ 3.500 de dolari in baza datoriei guvernamentale. Daca este mult sau putin, depinde insa de aprecierea fiecaruia.

Spre comparatie insa cu statele implicate in criza recenta a datoriilor: Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania (tarile PIIGS), precum si tarile dezvoltate economic, situatia Romaniei este una cu adevarat de invidiat. Cum ar fi fost daca am fi datorat fiecare 100.000 de dolari...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »Citeste si
Cati romani din diaspora s-au inscris pentru a vota la prezidentiale