Pe fondul restrictiilor de finantare care au persistat in perioda 2009 - 2012 si care au avut un caracter mai pronuntat pentru IMM-uri, companiile mari si foarte mari au jucat progresiv un rol din ce in ce mai semnificativ de "banci comerciale" pentru clientii acestora, preferand sa accepte termene de incasare extinse. Astfel, desi IMM-urile au transferat in ultimii ani o parte semnificativa a creditului bancar catre cel comercial, cu toate acestea, au continuat sa-si desfasoare activitatea prin intermediul bancilor, "liantul" dintre jucatorii economici.

O atentie sporita trebuie acordata, in consecinta, costurilor pe care afacerea ta trebuie sa le suporte atunci cand iti incasezi banii la o banca si prin intermediul careia iti poti face platile curente sau catre stat. Daca esti la inceput de drum sau vrei sa iti dezvolti afacerea, trebuie sa faci cea mai buna alegere. Vrei sa ai control permanent asupra afacerii tale dar si o solutie optima de reducere a cheltuielilor bancare, pentru un efort financiar redus.

De aceea, trebuie sa alegi o banca fara costuri asociate functiei de administrare a contului curent, deoarece pentru o companie proaspat infiintata sau cu mai putin de un an de activitate, fara venituri importante, taxele si comisioanele bancare pot sa devina extrem de impovaratoare, chiar si pentru operatiunile de baza, precum plati sau incasari de la furnizori.

Aflati mai multe despre costurile cu operatiunile bancare de baza adresate IMM-urilor in cadrul proiectului editorial Primii Pasi in Start-Up vinerea aceasta.

Sursa foto: Shutterstock / Finantare IMM