De ce ar trebui sa economisim luna de luna, indiferent de varsta sau de veniturile pe care le avem? Raspunsul simplu are doua componente: economisirea ne aduce mai aproape de indeplinirea planurilor importante din viata noastra si, in al doilea rand, vom avea mereu o plasa de siguranta pentru zile negre. Afla mai multe despre diferentele dintre produsele bancare de economisire intr-un nou video pe Scoala de Bani.

"Indiferent daca vorbim despre educatia copiilor nostri, despre achizitionarea unei case sau despre planurirea vacantei, important este sa avem o baza de la care putem pleca. Nu trebuie sa incepem de la inceput cu o suma semnificativa, important este sa ne cream un comportament si sa fim consecventi. Sa incercam ca luna de luna, in bugetul personal pe care ni-l facem, sa alocam o portiune din veniturile noastre pentru a le pune deoparte", explica Alexandra Stanica, sef departament produse persoane fizice in cadrul BCR.

Cum alegi instrumentul de economisire care ti se potriveste

Potrivit expertului BCR in economisire, alegerea depinde foarte mult de scopul/obiectivul pentru care vrei sa economisesti. Daca obiectivul este unul pe termen scurt, de exemplu o vacanta, atunci ai nevoie de un produs flexibil, pe termen scurt, in care sa poti sa depui regulat niste bani si sa ii retragi oricand.

Daca vorbim de un obiectiv pe termen lung, cum ar fi studiile copilului, atunci ai nevoie de instrumente de economisire pe termen mai lung, care sa iti stimuleze si comportamentul de economisire regulata, cum ar fi un plan de economii. Prin acesta, luna de luna poti aloca o portiune din veniturile tale direct catre un fond inchis si de care te vei atinge doar peste multi ani.

Cont de economii vs. depozitul bancar

Contul de economii este un produs de economisire flexibil, in care poti sa depui oricand bani, dar si din care poti sa retragi bani atunci cand ai nevoie pentru cheltuieli neprevazute sau o nevoie punctuala. Pe de alta parte, depozitele la termen, dupa cum indica si denumirea, au un termen fix si trebuie sa stii de la inceput pe ce perioada esti dispus sa economisesti.

Daca ai nevoie de banii respectivi inainte de implinirea termenului, in marea majoritate a cazurilor pierzi partial sau integral dobanda acumulata.

Inca o diferenta intre cele doua produse este dobanda, conturile de economii avand de regula o dobanda variabila, ceea ce inseamna ca oricand pe durata acestui produs dobanda se poate modifica, in functie de evolutia pietei. Depozitele la termen au o dobanda fixa si vei sti de la inceput care este dobanda pe care o vei primi la finalul depozitului.

Daca ai nevoie sa economisesti pe un termen mai lung, este recomandat sa iti alegi si un termen mai lung al depozitului, pentru ca si dobanda creste pe masura ce maturitatea depozitului creste. Dobanda pe care o vei primi la un depozit la 2 ani va fi mai mare decat cea pe care o vei primi la un depozit la 3 luni.

Depozitele la termen, conturile curente, cele de economii si conturile aferente cardurilor sunt garantate in Romania la nivelul a 100.000 de euro echivalent lei pentru fiecare banca din sistem.

Ce este un plan de economii si cand este recomandat sa deschizi unul

Un plan de economii este un produs care te va ajuta sa ajungi la un obiectiv setat pe termen lung, dar presupune un comportament de economisire regulat, astfel incat luna de luna sa depui bani in acest cont, urmand ca la final sa primesti dobanda acumulata. Alexandra precizeaza ca trebuie sa alegi un plan de economii atunci cand iti stabilesti si un obiectiv pe termen lung, cum ar fi studiile copiilor sau iesirea la pensie.

"Chiar daca suntem tineri, este bine sa ne gandim inca de acum la ce vom face cand vom avea 60 de ani, pentru ca, asa cum stim, pensiile in Romania sunt in acest moment destul de mici si este bine sa ne facem acest fond de rezerva, astfel incat sa traim batraneti mai linistite decat au facut-o bunicii nostri. Prin acest comportament regulat de economisire putem sa ne cream confortul ca dupa 60 de ani putem sa ne mentinem sau sa fim aproape de standardele de viata pe care le avem in acest moment", atrage atentia Alexandra.

Care este diferenta dintre economisire si investitie

Specialistul BCR subliniaza ca pentru a intelege diferenta dintre economisire si investitie trebuie sa ne gandim la riscurile fiecarei componenta in parte. Investitiile, in general, nu ne garanteaza ca la finalul perioadei vom primi castigul asteptat. De asemenea, o investitie mai mare nu presupune neaparat si un castig mai mare la finalul perioadei.

"Este important sa intelegem care sunt riscurile si, mai mult decat atat, sa fim extrem de calculati in felul in care alegem sa ne diversificam portofoliul de resurse. In functie de disponibilul pe care il avem pentru economisire putem sa ne stabilim care este combinatia de produse care sa ne ajute sa maximizam castigul la finalul perioadei. Ideal este sa facem o combinatie de produse", explica Alexandra Stanica.

La produsele cu risc mic, cum sunt depozitele bancare, conturile de economii sau titlurile de stat, stim de la bun inceput ca la finalul perioadei nu ne vom pierde capitalul investit si avem posibilitatea unui castig fix sau variabil. In schimb, pentru a ne maximiza castigul, mai ales intr-o piata ca a noastra, in care dobanzile au scazut destul de mult, este indicat sa incercam sa ne largim orizonturile de investitie, mai ales daca si profilul de risc ne permite acest lucru.

Astfel, ne putem gandi la fonduri mutuale, produse de investitii administrate de o companie care colecteaza economii de la mai multi participanti si, prin faptul ca isi creeaza un fond mai mare de resurse, poate obtine randamente mai mari. De asemenea, putem sa investim si in titluri de stat, certificate de trezorerie sau chiar investitii in aur, dar trebuie sa ne asumam de la inceput ca la finalul perioadei am putea sa nu ne recuperam tot capitalul investit.

Specialisti ai bancilor sau brokerii pot sa iti ofere mai multe detalii despre aceste plasamente financiare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri