Claudiu Tuhut, Metropolitan Life: Pentru a vinde asigurari de viata in segmentul de masa, nu trebuie sa coste mai mult de 30 lei pe luna

Salariatii romani sunt platiti, pe ora, de cinci ori mai putin decat media europeana. Acesta este contextul in care penetrarea asigurarilor de viata este una foarte scazuta. Pentru a vinde asigurari de viata potrivite fiecarui segment de clienti, este nevoie de o adaptare a produselor care sa ofere un cost lunar sub 30 lei, dar care, in acelasi timp, sa aiba beneficii relevante, apreciaza Claudiu Tuhut, director de vanzari in cadrul Metropolitan Life.

Wall-Street.ro: Piata romaneasca de asigurari s-ar traduce prin "Mult RCA, putina viata!" Cum comentati aceasta situatie?

Claudiu Tuhut: Conform analizei datelor din portofoliul Metropolitan Life, angajatorii romani sunt din ce in ce mai interesati sa ofere, in cadrul pachetelor de beneficii pentru angajati, asigurari de viata. Cu toate acestea, principala bariera cu care se confrunta este lipsa de deductibilitate a acestui beneficiu in raport cu pensiile, asigurarile de sanatate si abonamentele medicale.

Desi acordarea unor astfel de beneficii extra salariale este una dintre prioritatile angajatorilor din Romania, exista, in continuare, necesitatea unor facilitati fiscale care sa usureze acordarea asigurarilor private prin intermediul angajatorilor. In Marea Britanie, 60% dintre asigurarile private sunt oferite prin intermediul angajatorilor, iar in Statele Unite, acoperirea este de 2/3, ceea ce inseamna ca 2/3 din piata de asigurari private este constituita prin intermediul companiilor angajatoare, care incheie asigurari private de viata si sanatate pentru angajatii lor.

In cazul unui deces in familie, urmasii pot primi echivalentul a pana la 48 de salarii lunare; in cazul in care asiguratul sufera de o invaliditate, venitul acestuia va continua sa fie platit de catre compania de asigurari pe o perioada de pana la 5 ani; sau in caz de somaj, asiguratorul va plati bancii ratele lunare care sunt datorate de catre asigurat.

Citeste si:
Rezultatele Groupama din 2020 au fost afectate de pandemie și de...
Volumul de prime brute...

Conform ultimelor date oferite de Eurostat, la inceputul lunii aprilie a anului acesta, salariatii din Romania sunt platiti, pe ora, de aproximativ 5 ori mai putin decat media europeana. Acesta este contextul in care penetrarea asigurarilor de viata in segmentul mass market este una foarte scazuta. Pentru a putea vinde asigurari de viata potrivite fiecarui segment de clienti, este nevoie de o adaptare a produselor care sa ofere un cost lunar sub valoarea de 30 de lei, dar care, in acelasi timp, sa aiba beneficii relevante. In acest moment, consider ca singurul canal de vanzare care poate adresa nevoile segmentului mass market este cel de telemarketing.

Mai mult, o optimizare a proceselor si o segmentare corecta a clientilor ne ajuta sa oferim acestora produse accesibile si care sa le aduca beneficiile de care au nevoie.

Wall-Street.ro: Asigurarile de viata sunt privite de catre consumatori drept produse de lux, cu reticenta, pe motiv ca nu acopera nevoile de protectie pe termen scurt...

Claudiu Tuhut: Asigurarile de viata au rolul de a oferi protectie financiara in eventualitatea unei situatii tragice si ofera sprijin in cazul unui eveniment cu impact major in situatia financiara a unei familii. Asigurarea de viata poate fi accesibila tuturor romanilor si este deosebit de importanta pentru familiile cu venituri mici, in cazul carora, un eveniment nefericit poate afecta viitorul intregii familii. De exemplu, in cazul unui deces in familie, urmasii pot primi echivalentul a 24 pana la 48 de salarii lunare; in cazul in care asiguratul sufera de o invaliditate, venitul acestuia va continua sa fie platit de catre compania de asigurari pe o perioada de la 3 pana la 5 ani; sau in caz de somaj, asiguratorul va plati bancii ratele lunare care sunt datorate de catre asigurat.

Citeste si:
Parteneriat pentru digitalizarea pieței de asigurări și pensii private
NN și Cegeka dezvoltă un...

Wall-Street.ro: Considerati ca poate avea succes bancassurance-ul in Romania? Cum arata viitorul colaborarii dintre banci si asiguratori?

Claudiu Tuhut: Bancassurance-ul are, in acest moment, un potential foarte mare in industria de asigurari locala, fiind un canal de distributie prioritar pentru companiile de profil. De altfel, modele de business din tari precum Franta, Spania, Italia, printre cele mai de succes din lume, arata importanta integrarii sectorului bancar cu cel de asigurari. Prin definitia legala, asigurarile vandute prin bancassurance trebuie sa fie complementare produselor bancare, acesta fiind si motivul pentru care regasim in acest segment, cu precadere, asigurari de viata si somaj atasate creditelor de casa, creditelor de nevoi personale sau cardurilor de credit.

Viitorul colaborarii dintre societatile de asigurari si banci este influentat de o posibila anulare a acestei obligativitati de complementaritate care sprijina deschiderea canalului de vanzare a asigurarilor de viata ca produse de sine statatoare, si, in acelasi timp, de o rafinare o segmentarii clientilor. Pentru a atinge acest deziderat, colaborarea dintre companiile de asigurari si banci este esentiala, unde este prioritara segmentarea corecta, care sa adreseze nevoile clientilor prin oferte comune, in care targetarea si etapizarea stategica a procesului de vanzare joaca un rol decisiv.

Pentru noi, bancassurance-ul este un canal prioritar de distributie a asigurarilor de viata, iar pentru urmatorii 3 ani, avem ca obiectiv dezvoltarea acestuia prin capitalizarea parteneriatelor existente, dar si prin extinderea portofoliului de parteneri.

Citeste si:
Allianz-Tiriac a preluat portofoliul Astra Asigurari de bancassurance
Allianz-Tiriac Asigurari a...

Wall-Street.ro: Bancassurance-ul este in stransa legatura cu creditarea, asadar atata vreme cat aceasta va functiona si bancassurance-ul va avea succes. Este o relatie conditionata?

Claudiu Tuhut: Intr-adevar, bancasurance-ul este in stransa legatura cu creditarea, iar anii trecuti atesta acest fapt, atat in perioadele de ascensiune economica, cat si in cele de scadere a creditarii. Relatia dintre cele doua este conditionata, respectiv, o scadere a creditarii va atrage imediat o scadere si in asigurarile de viata.

De exemplu, in acest moment, populatia este sub-asigurata pentru bolile grave: cancer, boli de inima, atac cerebral s.a.m.d. conform analizelor din piata. Cu toate acestea, relatia de vanzare dintre asigurarile de boli grave si bancassurance e conditionata de a gasi o complementaritate cu un produs bancar ceea ce face dificila vanzarea acestor produse in mediul bancar.

Wall-street.ro: Cum considerati ca a evoluat piata de asigurari din Romania in primul trimestru din 2016 si ce avans sau scadere va inregistra piata asigurarilor la finalul anului?

Claudiu Tuhut: Gradul mic de penetrare si densitatea scazuta a asigurarilor in Romania, prin comparatie cu Uniunea Europeana, reprezinta una dintre cele mai importante oportunitati de dezvoltare a pietei asigurarilor pe plan local. Cu o prognoza de crestere cu 3.4% a PIB in perioada 2015-2020 si o scadere a somajului de la 7% la 4%, piata locala este perceputa pozitiv de investitorii straini pentru investitii viitoare. In acelasi timp, volatilitatea pietelor financiare si mentinerea la un nivel scazut a dobanzilor reprezinta amenintari importante, mai ales la adresa bunei functionari a segmentului asigurarilor de viata.

Despre autor

Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri