O banca din Romania va introduce pana la sfarsitul acestui an semnatura digitala in contracte, urmand astfel tendinta europeana tot mai puternica de reducere a hartiilor in banking. De altfel, cea mai mare banca din Italia a eliminat din iunie toate imprimantele din sucursale, a declarat Bogdan Grudnicki, sales & marketing manager al Euronovate, companie care ofera solutii de digitalizare aplicabile in mai multe industrii.

"Aceste solutii nu sunt cunoscute publicului larg, insa bancile investigheaza de cativa ani posibilitatea de a deveni paperless si de a reduce consumul de hartie. Au mai fost masuri de reducere a numarului de pagini dintr-un anumit tip de contract, acestea fiind de asemenea initiative de laudat, cu impact asupra costurilor operationale, dar fara impact pe riscul operational", a declarat managerul Euronovate la emisiunea Profesionistii in Banking.

El este convins ca cel putin o banca din sistemul romanesc va introduce pana la finalul anului o astfel de solutie si "odata ce primele banci vor incepe sa implementeze sisteme de reducere a hartiei, celelalte industrii se vor alinia si vor crea noi interactiuni cu clientii".

Intr-un orizont de timp de 3 ani de zile, un client va semna documentele in relatie cu banca exclusiv digital.

De altfel, o directiva europeana care a intrat in vigoare in iulie, denumita eIDAS, vine in intampinarea acestor eforturi de digitalizare si va elimina o zona gri din legislatia anumitor tari, iar anumite ambiguitati vor disparea.

Grudnicki spune ca bancile romanesti sunt interesate de aceste solutii si nu exista piedici reale pentru a le implementa, mai ales ca recuperarea investitiei intr-un proiect paperless este de pana la un an de zile.

"Bancile vor incepe sa implementeze proiectele paperless pe fluxurile de lucru cu un risc redus, iar pe masura ce clientii se vor obisnui cu acest mod de lucru se vor extinde catre un full paperless branch", declara plin de optimism managerul Euronovate.

Poveste de succes: cea mai mare banca din Italia a eliminat toate imprimantele din sucursale

"Zero hartii in business este un obiectiv realizabil in anul 2016 datorita noilor reglementari europene care fac posibila autentificarea unor documente electronice folosind solutii precum semnatura electronica avansata, astfel incat un document poate circula intre partile care il semneaza fara a fi necesara imprimarea acestuia", explica Bogdan Grudnicki.

"Datorita unui cadru legal permisiv in aceasta tara, bancile au inceput inca de acum 6 ani de zile sa implementeze diverse proiecte in zona de digitalizare paperless si in momentul de fata cea mai mare banca din Italia a eliminat toate imprimantele din sucursale. Acest lucru s-a intamplat gradual, dar pe 6 iunie au scos toate imprimantele afara din sucursale", a mai spus Grudnicki.

Astfel, manipularea si arhivarea documentelor se face doar electronic.

Expertul in digitalizare al Euronovate sustine ca, in ecosistemul de solutii digitale, semnatura olografa biometrica este usor adoptata de catre client, pentru ca este un comportament natural, iar substitutia hartiei se face afisand pe o tableta sau pe un pad special documentul, intr-un format lizibil si cat mai apropiat de A4. Pe tableta se inregistreaza semnatura olografa a clientului, dar si a angajatului bancii, iar respectiva tableta capteaza presiunea, viteza, acceleratia si miscarea in aer a mainii, toate aceste elemente fiind ulterior transformate intr-un sir de date.

Astfel, banca nu stocheaza imaginea semnaturii si aceasta nu poate fi reprodusa, sistemul de captare si stocare a semnaturii biometrice fiind aproape imposibil de corupt si fraudat.

Euronovate a fost infiintata in urma cu 4 ani de un fost bancher care a cautat sa creeze o solutie de digitalizare completa, de la hardware, software si pana la integrarea cu sistemele bancii. Euronovate are in portofoliu peste 50 de banci, dar cea mai dezvoltata piata in zona de banking paperless este Italia. Fizic, compania este prezenta in 9 tari, iar in Italia are o cota de piata de aproape 80%.

In Romania, compania isi doreste sa creeze un centru regional din care sa coordoneze zona balcanilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri