Tot mai multi romani lasa joburile traditionale in favoarea devenirii propriului sef. Potriviti Inc, afacerile viitorului sunt in gadgeturile pentru realitatea virtuala, dar si wellnessul corporativ. Gandind insa in prezent si in investitii financiare mai mici, se pot face profituri indestulatoare din afaceri din domeniul agriculturii sau retailului.

Antreprenorii au la dispozitie o multime de instrumente pe care le pot folosi in dezvoltarea afacerilor, fie ca este vorba despre businessuri cu un loc bine definit in piata, fie ca este vorba despre afaceri la inceput de drum. Acest tip de leasing auto este unul dintre aceste instrumente, care ajuta companiile sa achizitioneze in conditii avantajoase automobile. Leasingul este util si pentru cumpararea de vehicule specifice in anumite domenii – constructii sau agricultura.

Alte instrumente de dezvoltare a businessurilor sunt reprezentate de incubatoarele, respectiv acceleratoarele de afaceri. Fondurile europene sunt un alt ajutor util pentru antreprenorii la inceput de drum. Indiferent insa ce instrumente vor sa utilizeze pentru inceperea sau extinderea afacerii, cel mai important factor este alegerea unui idei bune si a unui domeniu rentabil.

Iata care sunt cele mai profitabile domenii de business in Romania in prezent:

1. Agricultura – culturi rare sau bio

Agricultura este un domeniu cu potential in Romania, insa ea devine profitabila doar in anumite conditii. Recent, Guvernul a anuntat si reducerea TVA-ului pentru servicii agricole, seminte, pesticide si ingrasaminte la de la 20 la 9%, noteaza Mediafax, masura care incurajeaza afacerile din aceasta zona. Cele mai profitabile culturi sunt insa cele mai rare – levantica, catina, trufe – si cele organice.

Mai mult decat atat, antreprenorii din agricultura au parte de numeroase subventii de la stat si o mare parte dintre afacerile din acest domeniu au pornit prin fonduri europene. Pentru a obtine finantare de la UE, exista o multime de firme care se ocupa de consultanta pentru accesarea de fonduri nerambursabile.

2. Industria IT - multi specialisti si impozit 0 pe venit

In luna aprilie, techcrunch.com, un important portal din lumea tehnologiei, titra ca in Romania exista un Silicon Valley al Transilvaniei. Este vorba despre orasul Cluj, cel in care exista si numeroase startup-uri din acest domeniu si orasul unde exista cea mai mare densitate de IT-isti din tara noastra.

O afacere in IT este extrem de profitabila, mai ales ca Romania este un paradis in ceea ce priveste numarul de specialisti. In plus, pentru angajaţii firmelor nou infiintate din IT nu se plateste impozit pe venit, aceasta fiind o modalitate prin care statul incurajeaza industria.

3. Amenajari interioare – pentru restaurante si hoteluri

Un alt domeniu care merita o investitie in prezent si care se afla in plina dezvoltare este designul de interior. Romanii au devenit tot mai interesati de aspectul estetic si sunt dispusi sa plateasca sume mari pentru serviciile unui profesionist in domeniu.

Amenajarile interioare pentru restaurante si hoteluri sunt mai profitabile decat cele pentru case. Tot mai multi antreprenori din zona HoReCa fac un pas in spate cand vine vorba despre designul spatiului si ii lasa pe specialisti sa creeze spatiul pe care il doresc.

4. Energia regenerabila

Intreaga lume este in prezent in cautarea unor modalitati de a produce energie „verde”. Investitiile initiale sunt mari, insa profitul pe termen lung este mai mult decat imbucurator. Turbinele eoliene si panourile fotovoltaice sunt foarte profitabile in prezent, iar pe viitor acest domeniu se va bucura de si mai multe castiguri, mai ales ca asistam la un adevarat trend in acest sens.
Luna trecuta, si gigantul IT Apple si-a facut intrarea pe piata energiei regenerabile si a anuntat ca va vinde electricitate produsa in fermele sale solare din Cupertino si Nevada, din SUA

5. Comertul online, in continua ascensiune

In 2014, valoarea retail-ului online din tara noastra era de 1,1 miliarde de euro. In 2015, el a trecut de 1,4 miliarde, fapt care evidentiaza ca tot mai multi clienti se muta in online. Este si motivul pentru care multe dintre companiile de retail au creat si magazine online.

Statisticile arata ca, din cele 11 milioane de utilizatori de Internet, 6,7 milioane au facut cumparaturi online cel putin o data. Cele mai cumparate produse au fost cele din sfera electrocasnicelor si IT, urmate de cele din zona fashion si de produsele pentru casa.

Sursa foto: Naphat_Jorjee/Shutterstock, Subbotina Anna/Shutterstock, Yuralaits Alberts/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri