Clientii XTB Romania au inchis luna august cu tranzactii net profitabile, sumele rulate s-au injumatatit, in vreme ce lichiditatile din conturile acestora au crescut. Evolutiile au loc in prima luna dupa intrarea in vigoare a deciziei Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) de a impune limite de levier caselor de brokeraj din UE.

“Dupa introducerea acestor masuri, in prima luna am observat o injumatatire a rulajului, insa depozitele si sumele depuse de clienti au crescut. De asemenea, am observat o dinamica mai buna a rezultatelor clientilor in ceea ce priveste tranzactiile din piata. Mai exact, luna august a fost una net profitabila pentru clienti, ceea ce vine sa sustina directia impusa de ESMA”, a declarat Bogdan Albu, general manager XTB Romania, in cadrul emisiunii Profesionistii in Investitii.

De la 1 august 2018, ESMA a limitat efectul de levier pe CFD-uri la deschiderea unei pozitii de un client individual de la 30:1 la 2:1, care variaza in functie de volatilitatea instrumentului financiar suport, astfel:

  • 30:1 pentru perechile de valute majore;
  • 20:1 pentru perechile de valute cross, aur si principalii indici;
  • 10:1 pentru marfuri altele decat aur si indici de capital propriu non-majori
  • 5:1 pentru indici de capital propriu si alte valute de referinta;
  • 2:1 pentru criptomonede.

De asemenea, tranzactionarea optiunilor binare a fost blocata de la data de 2 iulie 2018.

“Schimbarile legislative de anul acesta afecteaza toti jucatorii din industrie, rulajele fiind clar in scadere. Totusi, la nivelul XTB, am asistat la schimbari similare acum cativa ani in Turcia, cand autoritatile au limitat levierul pentru clientii de retail. Si acolo, pe termen scurt, s-au inregistrat scaderi de rulaje, care insa au revenit dupa aproximativ un an de zile, dupa ce clientii au inceput sa se acomodeze la noile conditii”, mentioneaza Albu.

Restrictiile de marketing sunt binevenite

Restrictiile ESMA au vizat si stimulentele oferite la tranzactionarea CFD-urilor, precum si felul in care acestea sunt promovate in randul investitorilor. Seful XTB considera ca restrictiile de marketing sunt binevenite si au ca efect “curatarea” pietei de firmele de brokeraj neautorizate care se foloseau de tehnici ilegale pentru a promova produse financiare complexe. Totusi, acesta se declara nemultumit de conditiile prea dure cerute pentru a incadra un investitor in categoria traderilor profesionisti, care au acces la niveluri mai ridicate de levier.

“Aici consider ca ESMA a fost poate mai dura decat este cazul. Clientii care vor sa ceara statutul de profesionist trebuie sa indeplineasca doua din trei conditii impuse de autoritate, una dintre ele fiind aceea ca respectivul investitor trebuie sa fi avut o experienta ca angajat al unei societati din domeniul financiar, fiind expus la astfel de tranzactii. In cazul unui trader de retail, care tranzactioneaza de 5-10 ani acelasi instrument financiar, nu se poate spune ca tranzactioneaza in necunostinta de cauza, chiar daca nu indeplineste conditia de a fi lucrat in domeniu”, subliniaza Bogdan Albu.

Pentru a obtine statutul de investitor profesionist, un client de retail trebuie sa indeplineasca cumulat doua dintre urmatoarele trei conditii:

  • Sa fi ocupat (sau sa ocupe in prezent) pentru cel putin 1 an o pozitie in sectorul financiar, ce necesita cunostinte despre tranzactionare sau care are legatura cu serviciile de brokeraj/investitii.
  • Sa fi tranzactionat sume cu o valoare nominala de cel putin 30.000 euro in perioada 1 august 2017 – 31 iulie 2018 / 20.000 de euro incepand cu 1 august 2018, instrumente relevante pe piata OTC (cu levier), cu o frecventa medie de cel putin 10 tranzactii pe trimestre in ultimele 4 trimestre.
  • Sa aiba o valoare a portofoliului de instrumente financiare, inclusiv depozitele in numerar acumulate in ziua precedenta solicitarii, de cel putin 500.000 euro (toate activele financiare incluse).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri