Un procent de 92% dintre romani sunt de parere ca eforturile de combatere a economiei subterane trebuie conduse de catre autoritati. In acelasi timp 7 din 10 romani sunt de parere ca majoritatea banilor obtinuti din taxe sunt folositi intr-un mod nejustificat si ca banii economisiti prin combaterea economiei gri ar trebui sa fie cheltuiti pe serviciile publice, precum educatia, sistemul public de sanatate sau infrastructura rutiera. Cu toate acestea, 9 din 10 romani sunt gata sa sprijine actiunile autoritatilor in lupta cu economia subterana. Pe de alta parte, 42% dintre cetateni cred ca oamenii obisnuiti nu au nicio influenta la nivelul economiei gri, in timp ce 40% cred contrariul, potrivit studiului.

„Romanii stiu care sunt formele pe care le ia economia gri si ar sustine si mai mult lupta impotriva ei daca nu s-ar lovi de un obstacol major: folosirea banilor obtinuti din taxe intr-un mod nejustificat. Ce isi doresc romanii cu adevarat este sa reduca economia gri, iar banii economisiti din combaterea ei sa fie folositi pentru ceea ce conteaza cu adevarat pentru ei: educatia, sistemul public de sanatate sau infrastructura rutiera. In aceeasi masura in care banii publici vor fi folositi pentru binele comun, intr-un mod transparent, si romanii vor sustine autoritatile in lupta impotriva economiei subterane”, a adaugat Cosmin Vladimirescu, General Manager, MasterCard Romania.

Chiar daca 89% dintre romani stiu ca este ilegal sa nu isi platesca taxele sau sa nu isi declare veniturile, 1 din 2 participanti la studiu crede ca evitarea platirii taxelor este justificata, pentru ca acestea sunt prea mari.

In Romania, economia gri este asociata, in principal, cu angajarea fara contract de munca si cu nedeclararea tuturor tranzactiilor sau a unei parti din ele pentru a evita plata taxelor, dar si cu nedeclararea veniturilor, cu contrabanda si cu evaziunea fiscala, mai arata studiul.

Sursa foto: By Jeff Wasserman / Shutterstock.com