A cunoaste cat de mult din venitul disponibil anual ar trebui sa economisim in fiecare etapa a vietii pentru perioada retragerii de activitate, adica pensionare, ne-ar oferi raspunsul la o intrebare importanta: "Am pus destui bani deoparte?" Iata cateva formule utile care va pot ajuta sa trasati cateva obiective clare legate de economisire in functie de varsta.

Setarea unor obiective specifice stimuleaza economisirea si, in cele din urma, realizarea acestora. Cu toate acestea, nu oricine reuseste, iar acest lucru constituie cauza partial lipsei de motivare pe termen lung si chiar a resurselor financiare. Insa, activitatea de economisire necesita deseori sacrificii, precum decizia de a renunta la un beneficiu din prezent, pentru un moment din viitor.

Venitul la pensionare: regula de 80%

Majoritatea specialistilor din industria financiara apreciaza ca venitul unei persoane in perioada pensionare ar trebui sa constituie o pondere de 80% din valoarea medie a ultimelor salarii inainte de retragerea din activitate. Pentru exemplul urmator, am considerat salariul mediu net anual din 2016 (conform ultimelor date statistice INS) egal venitul total (adica am exclus alte surse de venit), pentru simplificarea calculelor.

Astfel, daca salariul mediu net anual al unei persoane ar fi egal cu 24.552 de lei, in ultimul an de pensionare, de exemplu, atunci, pentru a isi mentine cel putin standardul de viata curent si in perioada de retragerii din activitate, aceasta ar avea nevoie de un venit net anual sub forma de pensie in valoare de cel putin 19.642 de lei. Aceasta suma poate fi ajustata in functie si de alte surse de venit (dobanzi, dividende s.a.m.d.), pe care le-am exclus insa din acest calcul.

Economii anuale: regula de 10%

Chiar daca, teoretic, venitul unei persoane in perioada pensionare ar trebui sa constituie o pondere de 80% din valoarea medie a ultimelor salarii inainte de retragerea din activitate, de regula, pensia de stat lunara calculata ajunge sa fie mult mai redusa, undeva spre 60%. Ca urmare, suplimentarea veniturilor la pensie prin economisire constituie un deziderat important.

Din nou, pentru simplificarea rezultatelor, caeteris paribus, vom considera o persoana care a obtinut intr-o perioada de activitate pe piata fortei de munca de 40 de ani un salariu mediu net anual egal cu 24.552 de lei. Dobanzile obtinute din depozite sau randamentele in urma unor investitii in cei 40 de ani pot compensa diferentele de salariu. La o rata de economisire anuala de 10% din acest salariu, ar insemna ca persoana respectiva va dispune de o suma acumulata sub forma de economii la momentul pensionarii in valoare de peste 98.000 de lei (0,1*24.552*40).

Aceasta suma ar fi astfel mai mult decat suficienta pentru a suplimenta pensia lunara de stat cu minim 550 de lei (conform calculelor noastre de pana acum) pana la o pondere de aproximativ 80% din ultimul salariu, la o speranta de viata de dupa pensionare de minim 15 ani.

Cat de mult ar trebui sa fi economisit in functie de varsta

Pentru a estima cat de mult ar fi trebuit sa economisesti in diferite stadii ale vietii, analiza procentuala legata de venit poate constitui un instrument foarte util. Astfel, la o rata de economise anuala de 10% din venitul mediu net lunar, o persoana care pune acest bani deoparte de la 20 de ani, ar trebui sa acumuleze, pana la varsta de 30 de ani, o suma echivalenta cu salariul mediu net anual. In continuare, la 40 de ani, ar trebui sa dispuna in economii de echivalentul a doua salarii medii nete anuale, la 50 de ani trei salarii, iar la 60 de ani in jur de patru salarii medii nete anuale.

Sursa foto: beeboys / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri