Peste 7 milioane de romani contribuie in momentul de fata la unul dintre cele sapte fonduri de pensii private obligatorii (Pilon II). Toate aceste fonduri ofera in prezent participantilor posibilitatea verificarii online a sumei acumulate, precum si a altor detalii importante cu privire la contributiile pe care le-au facut de-a lungul timpului.

Esti angajat? Ce faci daca nu stii la ce fond de pensii se duc contributiile din salariul tau?

Toti romanii angajati legal platesc automat o contributie de asigurari sociale (CAS) catre bugetul de stat. O parte din acesti bani sunt directionati catre fondurile de pensii private obligatorii (catre Pilonul II de pensii). In prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virata in conturile de pensii private obligatorii.

Banii din aceste fonduri apartin in continuare celor care au facut contributii, insa ei nu pot fi accesati pana la varsta pensionarii.

Romanii care nu sunt siguri la ce fond de pensii private fac contributii pot afla acest lucru accesand website-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara, la acest LINK. Dupa cumpletarea unui formular simplu (nume, prenume, CNP si telefon), in termen de 10 zile veti fi contactat de catre administratorul fondului de pensii la care sunteti participant.

Potriviti reprezentantilor ASF, daca in acest termen administratorul nu a intrat in contact cu dumneavoastra, puteti trimite un email suplimentar la adresa office@asfromania.ro.

Ce informatii poti afla accesand online contul de pensie privata?

Accesand online contul personal veti putea afla informatii precum:

  • Valoarea totala a sumei acumulate (suma acumulata + castigul rezultat ca urmare a investitiilor facute de fondul de pensii).
  • Valoarea unitatii de fond. Cand contribuiti intr-un fond de pensii, banii sunt transformati in ‘unitati de fond’. Daca, de exemplu, intr-o luna ati contribuit 100 de lei si valoarea unitatii este 10 lei, veti primi 10 unitati de fond. Banii sunt investiti in diverse instrumente financiare, astfel ca, la finalul fiecarei zile, valoarea unitatii de fond creste sau scade in functie de evolutia respectivelor instrumente financiare in acea zi.
  • Numarul de unitati de fond detinute.
  • Comisionul pe care l-ati platit pentru fiecare contributie lunara facuta.
  • Istoricul contributiilor facute in fondul de pensii. Acest istoric este util si pentru a verifica daca angajatorul a realizat contributiile necesare pe care trebuie sa le faca in fiecare luna. Daca intr-o anumita perioada ati fost angajat, dar istoricul arata contributii 0 in respectivul interval de timp, este recomandat sa luati legatura cu angajatorul pentru a afla motivele pentru care nu s-au facut contributii in fondul de pensii.

Fondul NN Pensii

Link de acces cont online NN Pensii

Pentru a putea accesa online contul NN Pensii va trebui sa creati un cont nou la adresa de mai sus. NN solicita o adresa de email, Codul Numeric Personal (CNP) si un numar de telefon mobil pentru crearea unui cont. Dupa trimiterea acestor date, reprezentantii NN va vor contacta telefonic urmand sa va detalieze procedura de acces.

Fondul AZT Viitorul Tau (Allianz Tiriac)

Link de acces cont online AZT Viitorul Tau

Pentru a obtine datele necesare accesarii online a contului AZT Viitorul Tau, va trebui sa contactati administratorul la numere de telefon 021.207.2166 / 0752.143.563 sau la adresa de email info@aztpensii.ro

Fondul Metropolitan Life

Link de acces cont online Metropolitan Life

Pentru activarea contului online, Metropolitan Life solicita clientilor numarul de cont. Daca nu sunteti sigur ce numar de cont aveti, contactati administratorul la numarul de telefon 021.208.4100.

Fondul Vital (Aegon Pensii)

Link de acces cont online Vital

Daca nu aveti deja activat contul online, va trebui sa completati formularul de la acest LINK. Administratorul fondului (Aegon Pensii) va solicita CNP, numele si prenumele, o adresa de email si un numar de telefon.

Fondul Aripi (Generali Pensii)

Link de acces cont online Aripi

Pentru activarea contului online Aripi, utilizatorii trebuie sa acceseze optiunea “Inrolarea Participant” sau acest LINK. Datele solicitate de administrator sunt numele, prenumele, CNP, un nume pentru cont (orice nume doreste participantul), un numar de telefon si o adresa de email.

Fondul BCR

Link de acces cont online BCR Pensii

Activarea contului BCR Pensii se face la acest LINK, unde va trebui sa completati un formular cu numele, prenumele, adresa de email, numar de telefon si sa stabiliti o parola pentru cont.

Fondul BRD

Link de acces cont online BRD Pensii

Ca si in cazul majoritatii celorlalti administratori de pensii, BRD solicita clientilor completarea unui formular inaintea de activarea contului. Formularul poate fi accesat la acest LINK.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri