Pensiile private au intrat tot mai mult în atenția românilor în ultimii ani, pe măsură ce a devenit tot mai evident că statul cu greu va putea face față plăților peste 20-30 de ani. Peste 7,6 milioane au în prezent bani într-un cont de pensii private, iar o parte din ei nu sunt conștienți de acest lucru. Citiți în continuare cum puteți afla la ce fond aveți banii de pensii private și cum puteți verifica ce se întâmplă cu aceștia.

Din start este important de menționat că toate fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) din România oferă posibilitatea participanților verificării online a sumei acumulate, precum și a altor detalii importante cu privire la contribuțiile pe care le-au făcut de-a lungul timpului.

Toți românii angajați legal plătesc automat o contribuție de asigurări sociale (CAS) către bugetul de stat. O parte din acești bani sunt direcționați către fondurile de pensii private obligatorii (către Pilonul II de pensii). Mai exact, un procent de 3,75% din venitul salarial brut se direcționează către pensia administrată privat.

Unde am pensia privată?

Românii care nu sunt siguri la ce fond de pensii private fac contribuții pot afla acest lucru accesând website-ul Autorității de Supraveghere Financiară, la acest LINK. După completarea unui formular simplu (nume, prenume, CNP și telefon), în termen de 10 zile vei fi contactat de către administratorul fondului de pensii la care ești participant, adică acolo unde cotizezi cu banii din salariu.

Potriviți reprezentanților ASF, dacă în acest termen nu primești niciun răspuns de la un administrator de fond de pensii, poți trimite un email suplimentar la adresa office@asfromania.ro.

Banii din aceste fonduri aparțin în continuare celor care au făcut contribuții, însă ei nu pot fi accesați până la vârstă pensionarii. Dacă, din diverse motive, o perioadă de timp nu mai ești angajat, banii din cont nu se pierd, ei rămânând în continuare pe numele tău, iar valoarea acestora crește în funcție de cât de bine investește fondul respectivele sume. În schimb, în contul tău nu se vor mai acumula lunar bani din contribuții, din moment ce nu mai ești angajat legal.

Ce informații poți afla accesând online contul de pensie privată?

Accesând online contul personal veți putea află informații precum:

  • Valoarea totală a sumei acumulate (suma acumulată + câștigul rezultat ca urmare a investițiilor făcute de fondul de pensii).
  • Valoarea unității de fond. Când contribuiți într-un fond de pensii, banii sunt transformați în ‘unități de fond’. Dacă, de exemplu, într-o lună ați contribuit 100 de lei și valoarea unității este 10 lei, veți primi 10 unități de fond. Banii sunt investiți în diverse instrumente financiare, astfel că, la finalul fiecărei zile, valoarea unității de fond crește sau scade în funcție de evoluția respectivelor instrumente financiare în acea zi.
  • Numărul de unități de fond deținute.
  • Comisionul pe care l-ați plătit pentru fiecare contribuție lunară făcută.
  • Istoricul contribuțiilor făcute în fondul de pensii. Acest istoric este util și pentru a verifica dacă angajatorul a realizat contribuțiile necesare pe care trebuie să le facă în fiecare lună. Dacă într-o anumită perioadă ați fost angajat, dar istoricul arată contribuții 0 în respectivul interval de timp, este recomandat să luați legătura cu angajatorul pentru a află motivele pentru care nu s-au făcut contribuții în fondul de pensii.

Pensii private: alte surse de informații utile

La acest link poți afla mai multe informații despre rezultatele obținute de fondurile de pensii private din România.

Pentru informații legale și pentru o analiză detaliată a legislației aplicabilă fondurilor de pensii private, accesează acest link.

Află cum funcționează fondurile de pensii administrate privat accesând acest link.

Află cât de sigure sunt fondurile de pensii private din România accesând acest link.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri