Spre deosebire de asigurare de raspundere civila RCA - polita standard de asigurare obligatorie si care despagubeste soferul caruia i-ai produs daune intr-un accident de masina, fie ca esti singurul vinovat de producerea accidentului sau este vorba de o culpa comuna, asigurarea CASCO este facultativa si exista pe piata o mare varietate de optiuni, in contextul in care nevoile de acoperire variaza de la o persoana la alta. Pentru a alege cea mai potrivita asigurare CASCO pentru tine, i-am intrebat pe consultantii Otto Broker cum se incheie o asigurare CASCO si ce se intampla daca nu platesti la timp ratele.

Asadar, exista un numar mare de variante de asigurari CASCO, cu diferite niveluri de protectie si de cost, iar pentru a intelege foarte bine cum funtioneaza serviciile de dauna, service-urile cu decontare directa, pretul, riscurile acoperite, fransizele sau suma asigurata este important sa discuti cu un broker.

"Pe baza datelor tehnice ale masinii si ale proprietarului, sistemele electronice de cotare ale companiilor de asigurari vor calcula valoarea de nou, suma asigurata si cotatia de prima, adica procentul care se aplica sumei asigurate pentru a determina prima de asigurare anuala", arata consultantii Otto Broker.

In primul rand, pentru ca brokerul de asigurari sa poata genera o oferta CASCO ori pentru emiterea politei sunt necesare o copie a cartii de identitate sau a talonului si buletinul sau CUI-ul persoanei asigurate. Este esential insa sa stii ca aceste acte trebuie sa le ai in original in cazul unei daune, iar daca le-ai pierdut pe parcurs trebuie sa anunti compania de asigurari, de la care ai o asigurare CASCO imediat ce ai aflat. In caz contrar, in special la furt, risti sa nu primesti despagubirea (excludere expresa in conditiile de asigurare).

Trebuie, de asemenea, sa te asiguri ca datele de pe asigurarea CASCO au fost scrise corect de catre cel care a incheiat polita, in special seria de sasiu si CNP/CUI ale asiguratului, mai spun consultantii Otto Broker. Apoi, "verifica daca inspectia de risc a fost completata integral si corect, iar fotografiile atasate ei sunt clare. La momentul efectuarii inspectiei de risc masina trebuie sa fie curata, pentru ca eventualele avarii existente sa fie mentionate in inspectia de risc si pentru a evita orice alte confuzii la momentul unei daune".

Elementele esentiale intr-o polita CASCO

  • Valoarea de nou - este valoarea de factura (in cazul masinilor noi) sau valoarea obtinuta dintr-un catalog specializat utilizat in industria de asigurari: Eurotax, APIA, Schwacke, Nutz, DAT s.a.m.d..
  • Suma asigurata - este valoarea la care iti este protejata masina pe o polita casco. Se calculeaza pornind de la valoarea de nou din care se scade un coeficient de uzura. Acesti coeficienti variaza destul de mult de la asigurator la asigurator, motiv pentru care sumele asigurate vor fi de cele mai multe ori diferite in ofertele companiilor de asigurari.
  • Fransiza reprezinta partea din dauna pe care o suporta beneficiarul politei de asigurare. Exista mai multe tipuri de fransize: la daune partiale si la dauna totala; fixe sau procentuale (din suma asigurata sau din dauna); pe grupe de riscuri - avarii, furt, vandalism s.a.m.d..
  • Prima de asigurare reprezinta pretul politei si este stabilita in functie de datele masinii, ale proprietarului si a clauzelor suplimentare pentru care se opteaza. Aceasta poate fi achitata integral sau in rate.
  • De fiecare data cand se plateste o despagubire suma asigurata scade cu valoarea platita ca despagubire. In acest caz ai nevoie de reintregirea sumei asigurate, pe care o poti obtine fie printr-o prima suplimentara fie o poti avea ca si clauza suplimentara sau beneficiu la incheierea politei.
  • Inspectia de risc se efectueaza de catre reprezentatul asiguratorului sau broker-ului prin intermediul caruia inchei polita CASCO. Este de preferat ca inspectia sa fie realizata in conditii bune de vizibilitate iar masina sa fie cat se poate de curata astfel incat pozele sa fie foarte clare. Eventualele daune preexistente trebuie specificate in raportul inspectiei de risc.
  • Dotarile suplimentare se pot asigura cu conditia ca proprietarul sa poata prezenta factura de achizitie pentru respectivele dotari sau in cazul unor asiguratori aceste dotari sunt cuprinse in suma asigurata intr-o anumita limita specificata, independent de existenta facturilor de achizitie.
  • Lista de unitati service cu decontare directa - fiecare asigurator are o serie de unitati service auto cu care are conventii de colaborare in baza carora ofera clientilor decontare directa (de obicei pe baza unui accept de plata prealabil). Cele mai multe companii de asigurari au decontare directa cu majoritatea service-urilor de reprezentanta, dar si cu foarte multe unitati independente, multi-marca. Este important sa verifici daca in lista asiguratorului exista unitati service in care doresti sa iti repari masina.

Ce se intampla daca nu platesti la timp ratele la asigurarea CASCO

Companiile de asigurari ofera posibilitatea platii in rate a primei de asigurare CASCO, insa din cauza esalonarii vei ajunge sa scoti mai multi bani din buzunar decat daca ai plati intr-o singura transa, potrivit consultantilor Otto Brokee. De regula, la plata integrala companiile de asigurari acorda reduceri, care pot varia intre 5 si 10%, care poate insemna destul de mult in valori absolute (vezi in tabelul de mai jos un calcul de tarife pentru CASCO). Dar, este foarte important sa iti platesti la timp rata de asigurare CASCO, altfel, in caz contrar, vei risca sa ramai fara acoperire in cazul producerii unei daune.

Calcul de tarife pentru o polita de asigurare CASCO la 12 luni*
Companie Suma asigurata Prima de asigurare Fransiza dauna totala Fransiza daune partiale
Grawe 8.349 320 10% 0
Generali 8.653 438 0% 0
Asirom 7.138 364 10% 0
Groupama 6.905 402 0% 0
Omniasig 7.385 370 10% 0
Ergo 7.052 380 10% 0
Gothaer 7.174 324 10% 0
Uniqa 6.642 239 10% 100
City 7.734 220 10% 0
Allianz 7.544 396 10% 0
*Cifrele afisate in acest tabel sunt exprimate in euro, iar ca baza de calcul am luat in considerare o masina Dacia Logan din 2017, condusa de o persoana fizica de 33 de ani din Bucuresti care detine permisul auto de 8 ani.

Prima rata trebuie platita obligatoriu la incheierea contractului de asigurare. Pe urmatoarele trebuie sa le platesti pana la data scadenta mentionata in polita. Exista o perioada de gratie care variaza intre 5 si 15 zile calendaristice, care se aplica de la a doua rata, tuturor politelor de asigurare incheiate in rate.

Asigurarea ramane valabila pana la expirarea acestui termen, insa daca rata nu este platita nici in termenul de gratie asigurarea este suspendata. Iar suspendarea valabilitatii asigurarii se face retroactiv, adica incepand cu ziua imediat urmatoare datei scadente a ratei restante, potrivit Otto Broker.

Asta inseamna ca, daca ai produs o dauna chiar si in prima zi de dupa data scadenta de plata, nu vei beneficia de despagubire in cazul in care plata ratei restante nu se face pana la expirarea perioadei de gratie. In plus, asigurarea isi pierde valabilitarea fara sa primesti o notificare prealabila.

Pentru ca asigurarea CASCO sa reintre in vigoare dupa expirarea perioadei de gratie, nu este suficient sa platesti doar rata restanta. Ci este obligatorie efectuarea unei inspectii de risc. Nu vei fi despagubit pentru eventualele daune produse in perioada in care polita de asigurare a fost anulata.

Dupa indeplinirea cumulativa a celor doua conditii (plata ratei restante si efectuarea inspectiei de risc), asigurarea redevine valabila la orele 24 ale zilei.

Sursa foto: Eviart / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri