In cazul producerii unei daune in parcare sau in trafic, trebuie sa comunicati acest lucru in cel mai scurt timp posibil Politiei (mai ales daca au fost victime), daca nu apelati la solutionarea prin procedura de constatare amiabila (pentru un accident fara vatamari corporale sau deces), si compania unde a fost incheiata polita de asigurare RCA sau CASCO, asigurandu-va ca respectati termenele obligatorii de avizare prevazute, de regula, in polita de asigurare: 24 de ore in caz de furt si 48 de ore in cazul producerii celorlalte tipuri de dauna.

De mentionat ca nu mai este obligatorie anuntarea politiei pentru avarii in parcare, daca se apeleaza la o polita CASCO pentru reparatia vehicolului, in timp ce daca accidentul s-a soldat cu victime, este OBLIGATORIE anuntarea politiei. Exista si alte obligatii ale celor implicati, descrise clar in codul rutier. Iata insa cateva informatii utile si recomandari in functie de tipul de eveniment, creionate cu ajutorul brokerului de asigurare Stein Bestasig.

1. Avarie in lipsa dumneavoastra (masina nefiind condusa /avarie pe durata stationarii sau in parcare)

Ati gasit masina lovita in timp ce era stationata sau parcata? Daca aveti asigurare CASCO, urmatorul pas este sa anuntati brokerul de asigurare sau eventual asiguratorul (la cine ati incheiat polita), in vederea constatarii daunei si pentru intocmirea dosarului de dauna.

2. Accident fara vatamari corporale

A avut loc un accident. Din fericire, nimeni nu a patit nimic, insa masina este avariata. In acest caz, cel mai important lucru este sa va deplasati intr-un loc sigur, evitand pericolele suplimentare sau producerea altor avarii.

  • Daca masina poate fi deplasata, incercati sa o scoateti in afara partii carosabile, degajand locul accidentului;
  • Daca motorul nu porneste sau va confruntati cu alte probleme de natura tehnica, probleme care nu permit deplasarea autovehiculului prin mijloace proprii (scurgeri de lichide sau scurtcircuite electrice), impingeti sau remorcati masina in afara partii carosabile;
  • In acest caz mergeti la Politie in termen de 24 de ore pentru a anunta producerea accidentului sau, daca se indeplinesc conditiile completati formularul de constatare amiabila de accident.

3. Accident cu vatamari corporale

Daca in urma accidentului produs exista, din nefericire, persoane vatamate incercati sa va pastrati calmul si actionati responsabil. Ce trebuie sa faceti:

  • Sunati la 112 pentru a chema Salvarea si Politia sau anuntati accidentul prin intermediul altor persoane;
  • Nu modificati pozitia masinii, nu stergeti urmele accidentului;
  • Acordati primul ajutor;
  • Nu parasiti locul accidentului fara incuviintarea politiei!

4. Furtul autovehiculului

Daca masina lipseste din locul unde a fost parcata, asigurati-va mai intai ca aceasta nu a fost ridicata pentru parcare nepermisa de catre autoritati. Daca nu este cazul, sunati la 112 si anuntati furtul la Politie - Biroul Furturi de Autovehicule. Trebuie sa retineti data, ora si locul in care ati constatat furtul autovehiculului.

5. Ce trebuie retinut in legatura cu accidentul auto?

Pentru clarificarea imprejurarilor accidentului, este foarte important sa aveti cat mai multe informatii despre acesta. Notati cu precizie:

  • data, ora, locul si reperele relevante (strada si numarul, daca accidentul a avut loc in localitate, etc);
  • numerele de inmatriculare ale masinilor implicate in accident;
  • numele soferilor implicati in accident, precum si numele altor persoane care au asistat la acesta (martori);
  • seria si numarul asigurarii RCA emise pentru celalalt vehicul implicat in accident;
  • Daca exista mai multi soferi implicati in accident si acestia parasesc locul faptei sau refuza sa se prezinte la Politie in vederea declararii evenimentului, incercati sa retineti cat mai multe informatii despre masina lor (tip, marca, numar).

6. Ce aveti de facut in continuare:

Dupa producerea accidentului va trebui sa dati o declaratie la Politie in legatura cu evenimentul produs sau sa completati formularul de constatare amiabila de accident.

7. Constatarea amiabila de accident

Incepand cu 1 iulie 2009, conducatorii auto implicati in accidente usoare (fara vatamari corporale) au posibilitatea unei proceduri alternative de constatare a daunelor inregistrate, fara a mai fi nevoiti sa apeleze la serviciile de constatare efectuate de catre reprezentantii Politiei Rutiere: Constatarea amiabila de accident.

Puteti recurge la Constatarea amiabila:

  • indiferent de locul producerii accidentului: drumuri publice, drumuri inchise circulatiei publice, diverse incinte;
  • daca in accident au fost implicate doar doua autovehicule;
  • daca din accident au rezultat doar pagube la cele doua autovehicule.

Aceasta procedura este optionala si ofera conducatorilor auto posibilitatea de a completa impreuna si de a depune, ulterior, la companiile de asigurari, un formular tipizat: Formularul de Constatare amiabila. Atentie! Completarea formularului nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto, ci un cumul de evenimente si fapte ce va contribui la solutionarea dosarelor de dauna. Acest document ii permite asiguratorului sa stabileasca vinovatia conducatorilor auto implicati in accident si pagubele produse.

8. Cand trebuie sa va prezentati la Politie:

  • atunci cand in accident sunt implicate mai mult de doua autovehicule;
  • daca in urma producerii evenimentului au rezultat vatamari corporale;
  • in conditiile in care conducatorii auto implicati in accident nu au semnat formularul de constatare amiabila.

9. Cand nu este necesar sa va prezentati la Politie:

  • daca este avariat in Romania doar autovehiculul dumneavoastra si aveti asigurare CASCO;
  • in cazul in care accidentul s-a produs pe teritoriul Romaniei, au fost implicate doar doua autovehicule si accidentul nu s-a soldat cu vatamari corporale, iar cei doi conducatori auto au semnat formularul de constatare amiabila.

10. Documente necesare cand va prezentati la asigurator, in vederea avizarii daunei

  • formularul de constatare amiabila completat de ambii conducatori auto sau documentele eliberate de Politie, pompieri sau alte institutii abilitate care atesta producerea evenimentului;
  • permisul de conducere al soferului implicat in accident si - daca este cazul - permisul soferului vinovat;
  • certificatul de inmatriculare al autovehiculului si - daca este cazul - certificatul de inmatriculare al tertului vinovat;
  • actul de identitate al persoanei care avizeaza dauna si – daca este cazul - actul de identitate al soferului vinovat;
  • asigurarea RCA valabila la data evenimentului pentru autovehiculul dumneavoastra si - daca este cazul - asigurarea RCA a autovehiculului vinovat;
  • procura notariala de la proprietarul persoana fizica, in cazul in care vehiculul nu va apartine, sau imputernicire de la proprietarul persoana juridica;
  • polita de asigurare CASCO.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri