Preturile solicitate pentru proprietatile rezidentiale din Romania s-au apreciat, in medie, cu 3,2% fata de trimestrul anterior, in trimestrul al treilea din acest an, potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro, iar dintre orasele cu peste 200.000 de locuitori, Cluj-Napoca ramane in continuare cel mai scum oras din tara, cu o medie de 1.610 euro pe metru patrat util, urmat de Bucuresti, cu 1.380 euro pe metru patrat. Dar, mediile pot fi uneori inselatoare, in contextul in care Cluj-Napoca este un oras mai omogen din punct de vedere al preturilor intre cartiere, in timp ce in Bucuresti gasim o eterogenitate ridicata, mai ales intre zona de centru-nord si cea de sud.

Legat de evolutia diferita a celor doua orase, in ultimii ani, "trebuie analizati mai degraba factori externi pietei imobiliare", apreciaza Doru Nita, analist in cadrul Imobiliare.ro. Astfel, in primul rand, Cluj-Napoca a crescut din punct de vedere economic (al produsului intern brut) mult mai rapid decat Capitala.

"Acesta ar fi principalul factor: a crescut economic si a atras investitii inteligent. Da, exista o inchidere geografica in Cluj-Napoca, dar este rezolvabila. De exemplu, localitatea Floresti s-a dezvoltat foarte mult si a devenit un dormitor important pentru Cluj-Napoca, si, in prezent, exista planuri pentru o noua sosea de centura", mai arata Doru Nita.

In opinia sa, Cluj-Napoca este printre primele locuri si la conceptul de Smart City. "Orasul este transparent si la nivel de autoritati, ceea ce nu vezi in Bucuresti. Daca ne uitam la preturile medii pe cartiere, Clujul si Timisoara sunt mult mai omogene, astfel incat, diferenta intre centru si periferie este de cateva sute de euro pe metru patrat, pe cand Capitala este eterogena, unde ai un interval de preturi de la 800 euro pana la 3.000 euro sau chiar mai mult".

De altfel, apartamentele noi din Capitala au determinat cel mai mare avans al preturilor medii la locuinte consemnat in Romania in ultimii aproximativ doi ani, potrivit Imobiliare.ro. Si in al treilea trimestru din 2019, in Bucuresti, pretul mediu solicitat de catre vanzatorii de apartamente a consemnat un avans important, de 5,5% in al treilea trimestru al anului, ajungand la o valoare de 1.380 euro pe metru patrat util (fata de 1.310 de euro pe metru patrat).

De notat este ca, raportat la zone si cartiere, in Capitala au fost consemnate variatii de pret importante, unele unele semnificativ mai mari decat media valabila la nivel de oras. Spre deosebire de trimestrul anterior, cand cel mai afectat de scaderi a fost arealul de centru-nord, aici au avut loc, in perioada iulie-septembrie, cele mai mari scumpiri.

"Chiar daca media este mai redusa pe Bucuresti, decat in Cluj-Napoca, Capitala a avut si are de suferit pentru ca dispune de un fond de locuinte foarte vechi, iar lucrarile importante de infrastructura au stagnat in ultimii ani. Asadar, chiar daca este principalul pol economic al Romaniei, la calitatea vietii Capitala este departe. Aici a punctat foarte mult Cluj-Napoca; a atras investitii cu cap si a sporit calitatea vietii", a mai spus Doru Nita.

Astfel, cel mai mare avans al preturilor solicitate de catre vanzatori, in cuantum de 16,2%, a avut loc in zona Kiseleff Aviatorilor, urmatorul loc in clasamentul scumpirilor fiind ocupat de zona Grivitei-Gara de Nord, cu un plus de 10,9% la trei luni (pana la o medie de 1.340 de euro pe metru patrat). Cresteri semnificative au avut loc si in Pipera (+8,9%, pana la 1.580 de euro pe metru patrat), Herastrau - Nordului (+6,8%) si, respectiv, Victoriei- Romana - Universitate (+6,2%, pana la 1.770 de euro pe metru patrat).

Trimestrul trecut au existat, in Capitala, si scaderi de pret - cel mai important declin a avut loc in zona Stefan cel Mare, unde proprietarii de apartamente si-au redus pretentiile cu 4,1%, pana la o medie de 1.440 de euro pe metru patrat. Deprecieri usoare au avut loc si in Giurgiului (-0,2%) si, respectiv, in Pantelimon (-0,1%, pana la 1.110 euro pe metru patrat). Cele mai mici cresteri de pret, pe de alta parte, au fost consemnate in Crangasi (+0,1%, pana la 1.230 de euro pe metru patrat) si, respectiv, in Giulesti (+0,4%).

In urma variatiilor de pret consemnate trimestrul trecut, clasamentul cartierelor bucurestene cu cele mai scumpe apartamente a consemnat niste modificari importante (vezi tabelul de mai jos).

Cartier Pret / mp (euro) Evolutia in ultimele 3 luni
Kiseleff Aviatorilor 2.640 +16,2%
Herastrau Nordului 2.600 +6,8%
Dorobanti Floresca 2.190 +3,7%
Aviatiei 1.940 +4,2%
Dacia Eminescu 1.820 +4,7%
--------------- ------- ----------
Drumul Taberei 1.080 +0,6%
Giulesti 1.050 +0,4%
Giurgiului 1.030 -0,2%
Rahova 970 +1,8%
Ghencea 910 +2,1%

Pe primul loc se situeaza acum zona Kiseleff-Aviatorilor, cu o medie de pret de 2.640 de euro pe metru patrat, care a reusit sa devanseze Herastrau-Nordului, unde pretentiile vanzatorilor s-au majorat pana la 2.600 de euro pe metru patrat util. Urmatoarele locuri in clasament sunt ocupate de Dorobanti-Floreasca (cu 2.190 euro pe metru patrat util, de la 2.110 euro pe metru patrat), de Aviatiei (cu 1.940 de euro pe metru patrat, de la 1.860 euro pe metru patrat) si, respectiv, de Dacia-Eminescu (cu 1.820 de euro pe metru patrat) - cea din urma zona reusind sa devanseze Unirii (cu 1.780 de euro pe metru patrat).

In clasamentul zonelor din Bucuresti cu cele mai ieftine apartamente nu au existat modificari: pozitia fruntasa este ocupata, in continuare, de Ghencea (cu o medie de 910 euro pe metru patrat), iar pe urmatoarele locuri se afla Rahova (cu 970 euro pe metru patrat), apoi Giurgiului (1.030 euro pe metru patrat), Giulesti (1.050 euro pe metru patrat) si Militari (cu 1.080 euro pe metru patrat).

Clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca

Pe de alta parte, in urma unui avans de 2,7% fata de cele trei luni anterioare, pretentiile vanzatorilor de apartamente din capitala Transilvaniei au ajuns, in al doilea trimestru din 2019, la o medie de 1.610 euro pe metru patrat util (de la 1.570 de euro pe metru patrat). Raportat la zone, in orasul de pe Somes au avut loc, spre deosebire de Capitala, doar variatii pozitive. Marjele de crestere au fost, insa, comparativ cu Bucurestiul, semnificativ mai reduse: cel mai mare avans, in cuantum de 5,5%, a avut loc in arealul central si ultracentral, la egalitate cu zona Someseni. O crestere de pret de 4,7% a fost consemnata, de asemenea, in zona Gruia-Dambul Rotund-Gara-Bulgaria.

In celelalte cartiere ale Clujului, cresterile de pret resimtite trimestrul trecut s-au situat sub pragul de 4%. Astfel, cele mai reduse variatii au avut loc in cartierele Iris (+1,1%, pana la 1.500 euro pe metru patrat), Floresti (+1,1%, pana la 890 euro pe metru patrat) si Grigorescu (1,6%, pana la 1.600 euro pe metru patrat).

La fel ca in Capitala, clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca a ramas neschimbat: arealul central si ultracentral se situeaza, in continuare, pe primul loc, cu o medie de pret de 1.940 de euro pe metru patrat util (in crestere de la 1.840 de euro pe metru patrat).

Cartier Pret / mp (euro) Evolutia in ultimele 3 luni
Central - Ultracentral 1.940 +5,5%
Plopilor 1.860 +2,7%
Gheorgheni - Andrei Muresanu 1.770 +3,2%
Marasti - Intre Lacuri - Aurel Vlaicu 1.640 +2,7%
Grigorescu 1.600 +1,6%
--------------- ------- ----------
Iris 1.500 +1,1%
Manastur - Borhanci - Campului 1.500 +2,6%
Someseni 1.270 +5,5%
Baciu 1.050 +1,8%
Floresti 890 +1,1

Urmatoarele locuri sunt ocupate de Plopilor (unde preturile ajung la 1.860 euro pe mp util), de Gheorgheni-Andrei Muresanu (1.770 euro pe mp util), dar si de Marasti-Intre Lacuri-Aurel Vlaicu (cu 1.640 euro pe metru patrat).

La polul opus, cele mai ieftine apartamente pot fi gasite tot in localitatile limitrofe Floresti si Baciu (1.050 de euro pe metru patrat), acestea fiind urmate, la ceva distanta, de Someseni (cu 1.270 de euro pe metru patrat). In toate cartierele clujene, nivelul actual al preturilor apartamentelor este mai ridicat decat cel consemnat in perioada similara a anului anterior.

Cele mai semnificative cresteri anuale au avut loc, insa, in Iris (+13,6%), in zona centrala si ultracentrala (+13,2%), in Baciu (+9,8%), in Plopilor (+9,4%) si, respectiv, in Gruia-Dambul Rotund-Gara-Bulgaria (9,4%). Cele mai mici marje anuale de crestere pot fi observate, pe de alta parte, in cateva zone mai noi ale orasului: Zorilor (+0,8%), Floresti (+2,8%) si, respectiv, Someseni (+3,4%).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri