Aproximativ 40%, atat au castigat anul trecut romanii care si-au investit banii in cele mai performante, dar si cele mai riscante fonduri de investitii din piata. In schimb, cei care si-au plasat bani in fondurile de obligatiuni, considerate cele mai sigure, au castigat in mare parte la fel de mult precum daca si-ar fi tinut banii in banci.

Fondurile de obligatiuni, preferatele romanilor, au generat un castig mediu de 4,2% in 2019, cifra identica celei mai mari dobanzi oferita in ianuarie 2019 de o banca din piata romaneasca.

De cealalta parte, fondurile de actiuni denominate in lei au adus in medie un castig de 28,3% in ultimele 12 luni, potrivit datelor SmartFin.

Fondul Randament Administrator

Cele mai performante fonduri in RON (2019)

ETF-BET Tradeville +42,9% Vanguard Asset Management
Certinvest BET Index +40,1% Certinvest
Certinvest XT Index +38,6% Certinvest
Certinvest BET-FI Index +38,2% Certinvest
BT Index Romania ROTX +36,1% BT Asset Management

Dintre fondurile romanesti in lei, cea mai buna performanta din 2019 a fost obtinuta de ETF-BET Tradeville: +42,9%. Majoritatea banilor din fond merg in actiunile unor companii precum Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, Petrom, BRD si Romgaz. ETF-BET Tradeville urmareste evolutia BET, unul dintre cei mai importanti indici ai Bursei de Valori Bucuresti, care include titlurile a 16 companii.

Pe locul al doilea in topul randamentelor pe 2019 s-a aflat Certinvest BET Index (+40,1%), un alt fond care urmareste indicele BET, si Certinvest XT Index (38,6%).

In ceea ce priveste fondurile denominate in euro, cea mai buna performanta anuala a fost inregistrata de BRD Actiuni Clasa E cu +27,4%, urmata de Audas Piscator cu 16,2% si BT Index Austria ATX cu 15,3%.

Fondul BRD actiuni investeste preponderent in actiuni ale unor companii din Romania si din Europa Centrala de Est, Audas Piscator plaseaza bani in actiuni si instrumente financiare derivate, iar BT Index Austria ATX mizeaza in buna parte pe actiuni ale unor companii austriece (Erste, OMV, Raiffeisen, Voestalpine).

Fondul Randament Administrator

Cele mai performante fonduri in EUR (2019)

BRD Actiuni Clasa E +27,4% BRD Asset Management
Audas Piscator +16,2% Atlas Asset Management
BT Index Austria ATX +15,3% BT Asset Management
YOU INVEST Active EUR +11,4% Erste Asset Management
Monolith +10,4% Atlas Asset Management

Cea mai buna performanta a unui fond in USD pentru ultimul an a fost de 5,8%, si a fost obtinuta de fondul BRD USD Fond.

Cifrele de afaceri ale principalilor transportatori feroviari de marfuri

Fondul Randament Administrator

Cele mai performante fonduri in USD (2019)

BRD USD Fond +5,8% BRD Asset Management
OTP Dollar Bond +5% OTP Asset Management
Raiffeisen Dolar Plus +4,8% Raiffeisen Asset Management

In ultimul an, performanta medie a fondurilor in lei a fost de 14,3%, in timp ce peformanta medie a celor in euro a fost de 7,4% si cea a celor denominate in dolari de 5,2%.

Sursa date: SmartFin

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri