10 Iulie 2020

Cum să te ferești de promoțiile înșelătoare din magazine: sfaturi și recomandări



Atunci când ne pregătim de cumpărături, știm deja de ce avem nevoie și ce ar trebui să punem în coș. Pe de altă parte, ajungem în supermarket sau în mall, iar retailerii și brandurile vin cu reduceri menite să ne atragă și să ne facă să nu mai ținem cont de lista de cumpărături cu care am plecat la drum. Însă nu toate aceste reduceri fidelizează cumpărătorii, mai ales când se dovedesc a fi înșelătoare și că ne-au adus mai multe pierderi decât câștiguri, scrie retail.ro.

Principalul aspect de care consumatorul român ține cont atunci când vine vorba de cumpărături este prețul, prin urmare și cele mai multe promoții se referă la reduceri de prețuri, însă ar trebui să fim atenți și la practicile înșelătoare și promoțiile la raft.

Promoții înșelătoare în magazine: cum le recunoști

Pentru a evita aceste capcane ale retailerilor, mai jos am adunat câteva sfaturi și recomandări de luat în considerare la următoarea sesiune de cumpărături, mai ales că în această perioadă multe magazine au dat drumul sezonului de reduceri de vară.

  • În primul rând, păstrează-ți raționamentul și nu pica în plasa emoțională pe care magazinele ți-o întind. Se întâmplă frecvent ca supermarketurile să facă apel la emoții pentru a încuraja o achiziție folosindu-se de slăbiciunea oamenilor pentru anumite produse sau branduri.
  • Fii atent la produs, asigură-te că este conform, că nu este alterat, că nu și-a schimbat culoarea, forma sau că nu are un defect care să provină dintr-o ineficiență a modului de prezentare sau de depozitare. În cazul produselor alimentare, acestea trebuie să aibă eticheta în limba română, să fie completă, "sinceră" și să ofere toate informațiile necesare pentru a lua decizia de achiziție.

Citește și: OMS: Cum ne protejăm de COVID-19. La ce să fim atenți când mergem la cumpărături

  • Un obicei comercial incorectă este când un comerciant declară “nr. 1 în lume” un produs, fără că acesta să aibă ceva doveditor în acest sens, sintagma neputând fi justificată. Pentru a putea evita acest lucru, poți verifica online dacă există ceva în acest sens. Dacă este real, ar trebui să îți fie destul de simplu să poți găsi informația.
Cum eviți promoțiile înșelătoare

În unele cazuri s-a întâmplat ca marfa să fie comercializată la raft cu un preț, pentru ca la casă să fie marcată cu alt preț de achiziție. Pentru a evita astfel de neplăceri - care se pot reclama la Protecția Consumatorului - ar trebui să fii vigilent și să verifici de fiecare dată prețurile.

În unele cazuri, retailerii justifică prețul diferit prin fapul că s-a depășit stocul disponibil alocat promoției, însă acest aspect este unul înșelător, deoarece comerciantul are obligația să anunțe promoția, stocul disponibil, intervalul în care se derulează și limita stocului.

Citește în continuare pe retail.ro.



Citeste si